用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁,喇沙,大家會點揀?
樓主: marie12345
go

皇仁,喇沙,大家會點揀?  

02413124 發表於 21-3-11 14:10
因有家長PM我,我打幾點
我相信無學校十全十美,以下有彈有讚
教學:HEA教我覺得間間都有,睇你好唔好彩
你哋呢屆中一據聞有隻physics電兔, 同d高form一齊去參加 physics Olympic 竟然有獎攞, 佢參賽嗰時應該小學畢業咗幾個月 !
勁到呢

回覆 02413124 的帖子

多謝你分享,令我了解到學校更多😊👍

小鹿揀學校 發表於 21-3-11 18:32
你哋呢屆中一據聞有隻physics電兔, 同d高form一齊去參加 physics Olympic 竟然有獎攞, 佢參賽嗰時應該小學 ...

我見呀

marie12345 發表於 21-3-11 18:33
回覆 02413124 的帖子

多謝你分享,令我了解到學校更多😊👍

不客氣

02413124 發表於 21-3-11 14:10
因有家長PM我,我打幾點
我相信無學校十全十美,以下有彈有讚
教學:HEA教我覺得間間都有,睇你好唔好彩

唔係班班都有,真係羡慕死人。

回覆 PTL_L 的帖子

系囉,人人把尺吾同

chrischeung 發表於 21-3-11 20:58
回覆 PTL_L 的帖子

系囉,人人把尺吾同
我覺得自己女校hea hea 地,因為有友校比較,友校非常低調實務,所以我先想知點為之hea

小曳人 發表於 21-3-10 17:46
個別班有"細班"安排,情況大約係36人一班,到上數學時,有1x個去細班,細班會教得慢少少,detail d,好d ( ...

Miss L 教英文細班
我鄧班同學仔 X  

我是護書簿

醒目開學勳章 貢獻勳章

小鹿揀學校 發表於 21-3-11 18:32
你哋呢屆中一據聞有隻physics電兔, 同d高form一齊去參加 physics Olympic 竟然有獎攞, 佢參賽嗰時應該小學 ...
你地叫佢電兔?   =)
如果我無估錯,我識佢地一家,家長係scientist
佢嘅學習軌道同我仔好多 相同,相同私小插班,住得好近,一齊讀DP (無約埋架!同科~ 一樣讀數,轉化學都一齊) !今日會一齊去ijmo phase test. 不過我同仔都懶,無留意d screening test 嘅通告,今次入到ijmo 都係好多謝d 師兄幫助,過咗校內screening 都仲安排到額外test

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

losoco 發表於 21-3-12 21:24
Miss L 教英文細班
我鄧班同學仔 X
我仔中一嗰年,佢教LS,上zoom 約咗兩班一齊上,但no show!
恐龍家

小曳人 發表於 21-3-13 08:41
你地叫佢電兔?   =)
如果我無估錯,我識佢地一家,家長係scientist
佢嘅學習軌道同我仔好多 相同,相同私 ...

電兔唔止一隻

tkhhung    發表於 21-3-15 12:37
IYY    發表於 21-3-15 00:11
小曳人    發表於 21-3-13 14:13

b3410 發表於 21-3-10 11:12
如果真係好心儀LS,一心讀LS,就放棄QC面試,因為LS表錯情的機會萬分無一,特別是好“早”,又“長情”果種 ...

請問你話:特別是好“早”,又“長情”果種。即係點解?我領略唔到,求賜教^^

cclemon2009 發表於 21-3-10 14:09
傳聞QC 有部分係hea 教,吾知真定假,有待用家分享

很正常,每間學校都有,個別情況Hea 教。但有一個怪現象,Hea 教班的平均成績比其他班高。

小曳人 發表於 21-3-13 08:42
我仔中一嗰年,佢教LS,上zoom 約咗兩班一齊上,但no show!

No show! 是否病了?之後有冇補堂?

醒目開學勳章 貢獻勳章

little_parents 發表於 21-3-15 11:37
No show! 是否病了?之後有冇補堂?
無啦,病唔病唔知,呢個老師上上下堂收deliver/速遞,然後唔繼續上堂都試過.. hea 到爆
恐龍家

BSCYL 發表於 21-3-15 09:38
很正常,每間學校都有,個別情況Hea 教。但有一個怪現象,Hea 教班的平均成績比其他班高。
...

題外話, 我仔上星期六IN QC, 佢話QC D 老師好NICE,
期間帶阿仔入學校裡面時, 笑笑口叫佢唔好緊張, 放鬆D,
有D 阿仔覺得係高級D O既老師,
行出來巡時有同D 學生打招呼 (都係講早晨等幾句)

阿仔話媽咪你成日聽聽埋埋, 又話官校老師點點點, 其實都唔係

奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

小曳人 發表於 21-3-15 13:05
無啦,病唔病唔知,呢個老師上上下堂收deliver/速遞,然後唔繼續上堂都試過.. hea 到爆
...

甘都得     

小曳人 發表於 21-3-15 13:05
...

真係唔敢相信....

小艾比 發表於 21-3-15 13:15
題外話, 我仔上星期六IN QC, 佢話QC D 老師好NICE,
期間帶阿仔入學校裡面時, 笑笑口叫佢唔好緊張, 放鬆D, ...
從另一個角度睇,多啲人甘傳,少啲人報,等真正心儀(或者講唔怕)的多啲機會都係好丫

QC - 冇咁多類型課外活動,如果只係讀書型,又唔好動,會比較適合
LS- 很多類型課外,喜歡參加活動而且讀得下,會比較適合

利申:家中一個LSC,一個QC

zoomilohoiyi    發表於 21-3-16 16:28
IYY    發表於 21-3-16 15:33