用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 收到多家中一錄取,该如何選擇呀?
樓主: vingo
go

收到多家中一錄取,该如何選擇呀?   [複製鏈接]

vingo 發表於 21-3-12 20:54
如果入读了沪江维多利亚,是不是将来就很大机会读到海外名校,比如英国的牛津大学,剑桥,或美国的耶鲁,哈 ...

如果目標係外國名大學,不如早啲送小朋友去外國讀,嚮外國搵間入名大學比例高嘅學校,始終機會大過嚮香港嘅名校生

但家長都在香港,放小朋友一個人去海外不現實,所以在香港讀現實一點,但在香港讀方向上確實不知道,目標是海外名校,但是讀DSE,還是Ib,很掙扎。

如果目標海外名校,讀任何一間都冇可能包你一定入到。
不如再去考其他入到海外名校率更高的學校,雖然都唔等於一定入到。IB ,DSE都可以入到海外名校,本身唔係一個問題。反而是家長/小朋友更加適合邊條路?

vingo 發表於 21-3-12 23:43
DSE是不是就没有机会去读海外这些名校了,比如英国的牛津大学,剑桥,或美国的耶鲁,因为衔接的课程不一样 ...

咁窮人無錢讀IB即是冇機會讀海外名校?你認為是嗎?

DSE考得好一樣可以,現階段看看孩子適合哪種課程才是重要。

無論牛劍耶麻,清華北大都係收全世界尖子。

Arabellahk    發表於 21-3-14 23:56
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-3-13 14:31
咁窮人無錢讀IB即是冇機會讀海外名校?你認為是嗎?

DSE考得好一樣可以,現階段看看孩子適合哪種課程才是 ...

以樓主的要求,即使勁如SPCC、DGS也只有少數入到列出的世界級最top 大學。

從樓主的字裏行間,錢不是問題。最好的方法反而盡早送孩子去美國或英國讀中學,入讀該國家大機會升到世界級最top 大學的中學,反而是最佳的選擇。

在香港讀了6年中學後,如果入不到世界級最top 的大學,只能入到HKU,到時樓主心理上能否接受得到?

IYY    發表於 21-3-16 18:40
Arabellahk    發表於 21-3-14 23:57

tpmon 發表於 21-3-13 14:51
以樓主的要求,即使勁如SPCC、DGS也只有少數入到列出的世界級最top 大學。

從樓主的字裏行間,錢不是問題 ...

但。。。。盡早送孩子海外讀中學都唔包入到呢D名牌大學㗎喎!

其實香港3大都唔錯,世界大學排名都好前㗎

#窮人一名

gracelam 發表於 21-3-13 15:00

其實香港3大都唔錯,世界大學排名都好前㗎  ...

樓主應該對3大看不上眼。

樓主比得到貴lB學費,已比大部份香港家長多一個升學選擇。

gracelam 發表於 21-3-13 15:00

其實香港3大都唔錯,世界大學排名都好前㗎  ...

樓主話最終目標係要大學畢業後可以搵到一份年薪20萬美元嘅工作喎

BHA 發表於 21-3-13 15:12
樓主話最終目標係要大學畢業後可以搵到一份年薪20萬美元嘅工作喎

我承認我無認真睇埋落去

gracelam 發表於 21-3-13 15:17
我承認我無認真睇埋落去

香港地不是做生意或做iBank,工作頭幾年也難揾到USD200K 一年。

嗯,咁真係要好努力了!
好奇,是否真係藤校,牛劍畢業就可以年薪20萬美金?

b3410 發表於 21-3-13 15:26
嗯,咁真係要好努力了!
好奇,是否真係藤校,牛劍畢業就可以年薪20萬美金?
...

b3410

你有女兒入到SPCC,將來可選擇考IB,有機會入到世界級最top 大學。未來6年儲定多點錢,令Dream come true!

回覆樓主:

英國有幾間top既寄宿學校都有不少畢業生入到劍橋同牛津,我有開firm 既朋友,首先仔女入到 Coed,再入英國頂級寄宿學校,再入劍橋

如果入读了沪江维多利亚,是不是将来就很大机会读到海外名校,比如英国的牛津大学,剑桥,或美国的耶鲁,哈 ...

你邏輯上已好大問題,讀边间学校都無包生仔的,你估移民顧问,不成功不收費?大学收生睇成績,名牌大学更睇埋个学生全人教育、性格志向服務技能,全世界都無学校寫包單你子女一定被名牌大学取錄,你又敢担保自己子女擁有名牌大学想要既材料同成績嗎?如果付出六年高昂学費,結果考唔上名牌大学,会告间中学嗎?

再講,大把国內同香港父母送子女出国留学,都係寄宿,点解你觉得無可能、不现实?

打工20萬美金年薪背後要付出既努力係幾多   
我從來不會羨慕人,因為人家付出既,不是普通人諗既,廿年前識人做金融sale director,當年月薪10萬,跑既數已經係幾千萬 ,仲要係keep 住生意額

aprmami    發表於 21-3-16 13:43

tpmon 發表於 21-3-13 15:37
b3410

你有女兒入到SPCC,將來可選擇考IB,有機會入到世界級最top 大學。未來6年儲定多點錢,令Dream com ...
系唔系要搵你買定保險先?入唔到要包賠

應該去海外諮詢公司了解路徑

BTW, 第一年平均薪級少於 US$200,000.

想子女入讀優秀的學校是很多家長的夢想, 這是無可厚非的, 但說到年薪要多少多少....是否太銅臭? 我真係接受唔到, 這是教育的本意嗎? 在這樣思維的家庭長大, 真替你的孩子擔心!

Yanamami    發表於 21-3-13 19:42

b3410 發表於 21-3-13 16:41
系唔系要搵你買定保險先?入唔到要包賠

你的孖女咁叻,比d信心。

我估你細女經GA入到SPCC機會也大。

tpmon 發表於 21-3-13 19:34
你的孖女咁叻,比d信心。

我估你細女經GA入到SPCC機會也大。
多謝鼓勵!我哋要努力!

IYY    發表於 21-3-16 18:42
‹ 上一主題|下一主題