用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好想快d全面復課
樓主: sweetapplebb
go

好想快d全面復課

bugmum 發表於 21-3-20 12:40

唉,唔復課就唔會有學校群組mouth:" />
幼稚園因為唔復課小朋友走咗去第二間,咪大部分都肯檢測,復課。

不過EDB推返個波俾學校,真係出貓。

EDB 夠膽的話,直接要求學校全面復課定時檢測囉,點解要交俾學校自己決定?
好多行業都係一定要做,例如老人院,點解學校唔可以?

回覆 964000 的帖子

我們都是小5,但都無得返架!三分之一回校,只有小6可以返,其他各級輪住返,都好慘架!6月要呈一,補習社都不比面授,唯有自己操多啲練習。

964000 發表於 21-3-20 08:36
唔知Easter後會不會再放寬,或是持續到暑假。
但不少私校和國際都恢復全面授了(有些老師會檢測,有些末用 ...

我識得幾間直、私中、小學都係輪住有限面授呀!

復活節後應回復正常吧。

香港之前嘅群組感染,全部都同除口罩活動有關,如餐廳、酒吧、跳舞、健身房。而小學只係返半日,全程帶口罩,有啲學校仲整埋隔板,小息其實都唔比周圍走,其實已都十分安全。如果要清零才返學,係不切實際嘅做法。

要老師全部兩星期做檢測才能全面服課,如果要咁做,就教育局就自己出指令。你叫學校推,學校有什麼辦法推。

b3410    發表於 21-3-21 17:16

回覆樓主:

我地做家長都冇停過返公司。學校通風好過餐廳好多啦~
疫情至今,有邊個國家咁停課法?美國都已經復課了!

我估應該有排,教育局條指引就係要老師不斷做檢測,但津校官校老師邊會理你。 同埋,只係老師做檢測又有咩用。

幼稚園同國際學校點解得?好簡單,唔檢冇飯開,你檢唔檢?

本地學校要回復正常,應該有排了。

tummypooh 發表於 21-3-22 14:48
我估應該有排,教育局條指引就係要老師不斷做檢測,但津校官校老師邊會理你。 同埋,只係老師做檢測又有咩 ...

唉!每日zoom上四堂,主科一星期都係得四堂,每堂四十分鐘,即係叫家長帶學生去補習好過。

我都覺得小學生爆群組機會不高,希望教育局盡快宣布,復活節假期後學生可回校上課