用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好想快d全面復課
go

好想快d全面復課

1月考試到而家冇番過學,4月就考試。
學校分級番學,還有1星期先番學。
懶到不得了,上完網課功課都唔做。提佢做都唔做。
逢星期2家長拎功課去學校交收,星期1晚佢做功課做到12點幾。
早上8點半要開始上網課,佢唔够精神。
5年級開始反判,講得多會覺得我煩,想我唔煩佢咪主動做功課囉,又唔做。
生1個,我都教唔掂,真失敗。佩服生2個以上既家長,你地勁。

回覆樓主:

五年級都要諗升中lu...

有時間帶佢行吓啲中學區(放學時間, 要見到學生嘅),感受吓不同學校嘅分別。再問佢感覺。

回覆 LittleCS 的帖子

一言難盡,經常叫佢出街唔肯出,鐘意宅在家,難搞

回覆 sweetapplebb 的帖子

樓主的小朋友同我這個好似哦!我這個都是小5,我就會踢她去爬山做運動,日日網課,不做功課就不可以宅在家。一宅在家周圍揾零食、打機、睇電視,我見到會好火。

回覆 sweetapplebb 的帖子

我覺得而家小朋友又幸福又辛苦,亞媽係又火猛又擔心

醒目開學勳章

我都想,zoom到忟

我地班主任打黎,講到出口真係搞唔掂要請補習老師跟,考試並不會因為停課而變淺左

又爆疫情,都數唔到第幾波,更加唔使旨意返學

b3410 發表於 21-3-12 08:30
又爆疫情,都數唔到第幾波,更加唔使旨意返學

白田天主教小學女生初確 源頭不明

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2019816/即時-港聞-小六女學生初步確診-白田天主教小學明日暫停開放

https://paktin.edu.hk/pt-news/news-details/252

12/3學校暫停開放安排

為達至最理想情況,本校將安排明天(12/3)全體教職員工在家工作,學校暫停開放一天,直至部份同事接獲陰性檢測結果,方回復日常運作。家長如有任何查詢,歡迎於13/3(六)上午8:00至下午4:00致電聯絡本校。

又有群組爆發,希望控制到拉。

阿女小三,好不容易等到下個星期要返學,然後就考試,宜家好驚又要取消實體課,繼續漚喺屋企

pumpkinfly 發表於 21-3-13 11:31
阿女小三,好不容易等到下個星期要返學,然後就考試,宜家好驚又要取消實體課,繼續漚喺屋企 ...
今次一停就直接等暑假了,估計就算疫情好轉,都係返去考試。
補習班可以繼續開,所以唔該家長自己搞掂。

b3410 發表於 21-3-13 11:39
今次一停就直接等暑假了,估計就算疫情好轉,都係返去考試。
補習班可以繼續開,所以唔該家長自己搞掂。:si ...

我覺得學校老師已經唔想學生再返實體課,而家一日zoom四堂,中英數一星期得三至四堂,識唔識話之你。

回覆樓主:

其實冇面授老師都好辛苦,點解? 因為學生成日交唔齊功課,交左亦都係交白卷/冇寫名,如果係學校都可以叫學生小息做返,而家成日用成堂zoom去鬧班細佬唔做功課/ 問邊個冇交。如果我係老師恨不得快d面授

醒目開學勳章

alsonl 發表於 21-3-15 00:19
其實冇面授老師都好辛苦,點解? 因為學生成日交唔齊功課,交左亦都係交白卷/冇寫名,如果係學校都可以叫學 ...

係,每朝用15分鐘 班主任堂 去追同學仔功課

回覆 long107 的帖子

我覺得學校是想面授,只是教育局不放寛,沒辦法。

limei0101 發表於 21-3-18 22:12
回覆 long107 的帖子

我覺得學校是想面授,只是教育局不放寛,沒辦法。

唔知Easter後會不會再放寬,或是持續到暑假。
但不少私校和國際都恢復全面授了(有些老師會檢測,有些末用盡school capacity)
朋友在津校教,她説沒有被要求檢測,
會繼續1/3,不過好多local school 1/3係主要留番比P5P6, 剩下可以番的時間就係考試對卷,所以都幾慘。

回覆樓主:

停課同小朋友講左好多人生大道理,借左幾本成功人仕傳記比阿小學生睇。
明白呢段黑暗日子咁慢長,真係好難keep 住向前行。。。

964000 發表於 21-3-20 08:36
唔知Easter後會不會再放寬,或是持續到暑假。
但不少私校和國際都恢復全面授了(有些老師會檢測,有些末用 ...

其實點解幼稚園可以動員到啲老師去做檢測而中、小學做唔到?而家已經三月,兩個學年就咁就荒廢咗。

其實未試過有學校群組,點解唔可以復課?當然,對當局來說,小朋友唔返學係最安全。

tkinwong 發表於 21-3-20 12:05
其實點解幼稚園可以動員到啲老師去做檢測而中、小學做唔到?而家已經三月,兩個學年就咁就荒廢咗。

其實 ...

對教育局黎講,唔復課唔洗負責任
你睇,考個DSE 又話停課6日。
你唔見健身室話佢地每7日一檢都冇問題,只求有工開咋,咁你明啦!