用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升上B1a-c的中學後,到底各科考試成績咩分數才為之高分? ...
樓主: Lililalalala
go

升上B1a-c的中學後,到底各科考試成績咩分數才為之高分?  

02413124 發表於 21-3-16 13:29
回覆 gigayan 的帖子

尋日都係開始派考試卷,有人仲可以差少少滿分,主科都係9字頭不過初中,高中我估難D
網課之後的差距真係會更大, 愈勤力的學生, 就會多咗時間去尋求自學的方法, 無咁自律的, 就可能浪費咗光陰.........

回覆 gigayan 的帖子

慳左搭車時間,又少左野玩,更專心讀書懶惰唔自律個D再加埋父母要番工就日夜癲倒同狂打機

我真的好迷惘,因為想中二轉校,所以想知大约咩成績先合资格獲邀面試的機會.........

回覆 Lililalalala 的帖子

睇你係咩學校插去咩類型學校級頭一定機會大D,再加埋特異功能就更好

醒目開學勳章

Lililalalala 發表於 21-3-16 13:50
我真的好迷惘,因為想中二轉校,所以想知大约咩成績先合资格獲邀面試的機會......... ...
我估插班睇名次多啲喎。。

我仔小學同學已係小學時年年全級第1, 依傢去到中學大家同一間, 佢第1次考試全級第6, 第2次全級第1.....佢成績係多科過90, 只係音樂,VA,PE80幾, 佢IS滿分300, 拎296.x, IH 滿分, 中史90幾....成續勁到呢.....

JHsbb 發表於 21-3-18 04:32
我仔小學同學已係小學時年年全級第1, 依傢去到中學大家同一間, 佢第1次考試全級第6, 第2次全級第1.....佢成 ...

資優生

gigayan 發表於 21-3-16 13:43
網課之後的差距真係會更大, 愈勤力的學生, 就會多咗時間去尋求自學的方法, 無咁自律的, 就可能浪費咗光陰.. ...
網課直情將小朋友「hea」的全能盡情發揮。我小朋友雖則唔係勤力人,但都頗自律,從小非常少時間接觸電子產品,直到疫情,就完完全全將以前堅守少接觸電子產品既底線攻破又覺得小朋友頗自律,應該百毒不侵,所以為佢揀之中學不太嚴,但疫情下,要網上交功課,佢竟然可以唔記得面授時,老師會當面講,佢會寫手冊,但網課真係要好好好自律,識到適當地用電子產品,學校又一時三刻放功課,唔通又成日攞住部pad 或電話咩?

PTL_L 發表於 21-3-18 08:17
網課直情將小朋友「hea」的全能盡情發揮。我小朋友雖則唔係勤力人,但都頗自律,從小非常少時間接觸電子產 ...

我兩個仔好鍾意網課 當然各方面要自律 交功課 小測 默書等 老師更易教學 吸收會更多 又省回坐車來回

tkhhung 發表於 21-3-18 08:59
我兩個仔好鍾意網課 當然各方面要自律 交功課 小測 默書等 老師更易教學 吸收會更多 又省回坐車來回
...

咁我兩個都好鍾意網課,一開cam後,軀殼仍在,靈魂去咗大西洋,每日遲睡遲起,一放break可以舒舒服服坐梳化,又可以食下野,完全唔駛同同學社交,踏出家門,幾爽。
最好以後返工都唔駛出門口,work from home,虛擬office 背景,ai 做哂。

PTL_L 發表於 21-3-18 08:17
網課直情將小朋友「hea」的全能盡情發揮。我小朋友雖則唔係勤力人,但都頗自律,從小非常少時間接觸電子產 ...

除咗呢啲「麻煩」嘢,仲有好多小朋友似乎無咁認真對待自己嘅學業,就算考試成績唔太理想都好似無咩所謂

gigayan 發表於 21-3-18 09:54
除咗呢啲「麻煩」嘢,仲有好多小朋友似乎無咁認真對待自己嘅學業,就算考試成績唔太理想都好似無咩所謂:ig ...
因為冇比較囉,人好衰,由其band 1班學生,叻開,所以鍾意比較,起學校時,派quiz派成績,見到老友高分會唔抵得,心入面會暗自有打算。如果自己高分同學又唔知,冇得威威,所以建立唔到成功感,咁點會有動力呢?

回覆 tkhhung 的帖子

我仔反而話好想快D番學.........因為想同同學仔傾下計

tkhhung 發表於 21-3-18 08:59
...
講起老師更易教學,呢樣真,平時上堂要鬧下,keep下規矩,追下功課,而家一mute,世界靜哂band 1學校,老師有時會被人卒數,而家一句「我控制唔到學生在家上課情況、投入度及吸收到幾多」完了。在家上課,遲到早退,叫外賣,food panda ......,最重要老師都可以省回來回學校既車錢及時間。

PTL_L 發表於 21-3-18 09:13
咁我兩個都好鍾意網課,一開camp後,軀殼仍在,靈魂去咗大西洋,每日遲睡遲起,一放break可以舒舒服服坐梳 ...
都係嘅,網課唔使早起身,急急忙忙返學,大家都可以享受“慢”生活。零食飲品流水式供應,睡衣加件校服已經可以見人,上堂也可以有音樂伴奏,貓狗抱在身,隨時“云”間見朋友,聊天。食物可以外賣,食完唔使洗碗。懶散到。。。。。。
我諗呢種“悠長假期”模式,可能將來全面復課後,唔少人會懷念。“全啟”模式每日忙碌到搭車都要用來睡覺充電,無可能如此悠閒。

b3410 發表於 21-3-18 10:20
都係嘅,網課唔使早起身,急急忙忙返學,大家都可以享受“慢”生活。零食飲品流水式供應,睡衣加件校服已經 ...
一開始,呢啲慢活我都頗享受,可以同仔女多啲親子時間,但慢慢覺得唔對路,成績分數可以追,但態度性格好難改,一旦養成hea hea 慢活態度,好難可以撻返起個人,「江山易改本性難移」。

PTL_L 發表於 21-3-18 10:26
一開始,呢啲慢活我都頗享受,可以同仔女多啲親子時間,但慢慢覺得唔對路,成績分數可以追,但態度性格好難 ...
我也不想
充滿朝氣的年輕人,搞到好似退休一族,一樣的生活節奏,作息時間。繼續停課,政府要計劃一下,如何提供福利,供養從10歲到90歲到“退休人士”了。

PTL_L 發表於 21-3-18 10:26
一開始,呢啲慢活我都頗享受,可以同仔女多啲親子時間,但慢慢覺得唔對路,成績分數可以追,但態度性格好難 ...
態度性格以為中學已經定左? 我個成日係屋企但係又好鬼忙.上午上課下午team zoom, 由朝忙到晚.

近日目標要佢學整三文治煮面.

cafeva 發表於 21-3-18 10:37
態度性格以為中學已經定左? 我個成日係屋企但係又好鬼忙.上午上課下午team zoom, 由朝忙到晚.

近日目標要 ...
當然唔係,我覺得中學先係大大既轉捩點,所以古人真係好有知慧「近朱者赤 近墨者黑」「孟母三遷」。
「荷爾蒙」呢樣物質,簡直係怪獸,我日日打怪獸咁濟

b3410 發表於 21-3-18 10:37
我也不想
充滿朝氣的年輕人,搞到好似退休一族,一樣的生活節奏,作息時間。繼續停課,政府要計劃 ...
呢個係好方案喎,如果政府肯開始研究可行性,我唔駛煩咁多喇。