用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升上B1a-c的中學後,到底各科考試成績咩分數才為之高分? ...
樓主: Lililalalala
go

升上B1a-c的中學後,到底各科考試成績咩分數才為之高分?  

回覆樓主:

科科60幾已經過收貨
隔離位既學霸,接近滿分都有,冇得同人比較,人比人比死人

Lililalalala 發表於 21-3-8 22:12
好奇一問,升上B1a-c的中學後,到底各科考試成績咩分數才為之高分?我當然知道無可能好似小學咁,科科九十幾一 ...

阿女嗰間,知自己幾分後,老師會告知級最高分,之後再用分排A,B,C,D咁,總知佢唔好低過C我都算,有A就偷笑咁。

熱媽 發表於 21-3-10 10:24
阿女啲間,知自己幾分後,老師會告知級最高分,之後再用分排A,B,C,D咁,總知佢唔好低過C我都算,有A就偷 ...
有D似阿女學校, 頭10% A, 11-30%B..... 一路落, 有D老師比較好的話, 都會每科講明大約B頭/B中/B尾咁~
我同阿女定咗, A要慶祝, B要力保, C要開始關注

gigayan 發表於 21-3-10 12:20
有D似阿女學校, 頭10% A, 11-30%B..... 一路落, 有D老師比較好的話, 都會每科講明大約B頭/B中/B尾咁~
我同 ...
唔怪得見到你個名覺得好熟,原來前年大家一齊講過水手女校 2nd in

Band 1A 大約75% A grade

回覆 gracelam 的帖子

咁我真係老懷安慰了

gigiic 發表於 21-3-10 15:24
回覆 gracelam 的帖子

咁我真係老懷安慰了

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

上學期成績未出,升中以來只見過期中測驗成績表,每一科都有全級最高同最低分,一邊接近滿分,一邊單位數字,驚訝得來都有小小好笑,可能疫情之下有啲小朋友完全未進入狀態。

dingyan 發表於 21-3-10 15:26
上學期成績未出,升中以來只見過期中測驗成績表,每一科都有全級最高同最低分,一邊接近滿分,一邊單位數字 ...

一樣呀!最高有9字頭,最底可以係個位數。我仔科科都無9字頭亦唔係個位數,只係合格分數咋。

回覆樓主:

感覺上數學會高分d 因俾分客觀d,作文個d主觀d 70分以上算高分。Life & Society感覺都較難高分

都唔可以淨睇分數既﹐都要睇下卷深卷淺﹐AVERAGE係幾多既。有間BAND 1有名地區學校﹐有個家長話佢小朋友全部7字﹐排名係一半。另一間地區名校小朋友平均分6字﹐考中上﹐所以唔可以單睇分數。

請教吓Mean 及Median分別係乜?

Cliokohonda 發表於 21-3-8 22:21
平均65,b1a已經近或好過median 小小。
老師話平均70 以上先收貨 !

subb 發表於 21-3-11 16:53
老師話平均70 以上先收貨 !

叫老師攞返佢張中學成績黎分享下。

Cliokohonda 發表於 21-3-11 16:55
叫老師攞返佢張中學成績黎分享下。
老師話要Keep住70以上先可以升3大呀 !

HamoBaby 發表於 21-3-9 00:08
睇mean最實際
假設成績係正態分佈(或者起碼係對稱),咁mean同median一樣。

UUUF 發表於 21-3-11 16:45
請教吓Mean 及Median分別係乜?
Mean 係平均分,將所有人既成績加埋再除人數,就係 Mean 值。Median 係中位數,將所有人按成績排名,排中間嗰個既成績就係 Median 值。

bbforever    發表於 21-6-15 01:22

subb 發表於 21-3-11 17:03
老師話要Keep住70以上先可以升3大呀 !

我下一代不想入三大,只想入人大。

medicine    發表於 21-3-11 17:27

Cliokohonda 發表於 21-3-11 17:12
我下一代不想入三大,只想入人大。

王家爸爸 發表於 21-3-11 17:11
Mean 係平均分,將所有人既成績加埋再除人數,就係 Mean 值。Median 係中位數,將所有人按成績排名,排中間 ...
多謝指教