用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 加以培養還是順其自然
樓主: tyson715
go

加以培養還是順其自然 [複製鏈接]

小曳人 發表於 21-3-10 21:22
我好少見呢個情況,除非係一d好緊要嘅能力,但如果有強項,好多時都只會放大強項,唔會放大弱項,而強項有 ...
我也同意PAN AM講法,始終語言都係core subjects,亦都係學習上必須嘅工具,所以都應該盡力改善。 這些無分強或弱項。

我見大家也用『強』和『弱』項去將所有(最好就有,有就最好啦)能力歸納成2組。 我自己就無咁諗,我只會觀察下有無D『天份』的能力。有就看看這些天份可否善用在各種能力上,盡用佢,令各種能力也得益。 嚴格來說,我大孩子有,細細就無.

大孩子language有sense, 串字phonics組織理解快手. 這些用在學數學,係舉一反三. 所以有理冇理從小培養數感,學數就如魚得水,直到..... 高中數已止. 拎到top grade已夠晒用.
人人見佢數學好,又有國際獎(非奧數/discrete), 覺得佢有天份. 但我就一直都唔應同,因為真係同"天份"有好大段距離. 到大個咗, 學integration, 學further maths, 我係證明我無睇錯! 佢係要好努力才會完全應付到.

佢嘅理解能力之高,尤其speed reading, 我亦用在language literature, science knowledge. 文學賞析可沉澱下哲學思維素養. 科學嘅世界咁大! 佢坐住架"法拉利"實見識到多一些快一些,早早找到佢喜愛的東西. 我會用好多人力物力去支持佢探索嘅.

無論有冇天份, 例如細細(我的小孩子), 最緊要係家長本身. 我家愛閱讀,會傾談各樣事物, 我和外子一人愛文商一人強科理, 我估計這是係令小朋友(大和細)有較為平均和穩紮的發展的重要因素.

我無用強/弱來稱呼他們擁有或未及的能力, 而說成"應該要有"的能力, 一步一脚印盡力做. 以前讀BBA, 講過motivation, 有時job enrichment 和job rotation 也可一同應用去motivation staff performance/capability. 有時"強化強項"令人自大自戀,忽略了其他事物的價值的欣賞, 例如做事有手尾令人信任, 共事能尊重不同意見的人. 人的自信不是單憑一樣兩樣的"能力"單方表現出來, 仲咁神奇可以令弱嘅嘢也有心變好.

小曳人 發表於 21-4-6 14:31
呢兩樣野,同培養強項無直接關係
其實我想講嘅係同社交、EQ 呢類項目上,係用生活去培養,同一個家庭組合, ...
看到你們的討論,都不知要引用那一段的好. 不過我也想講2句。
見你們用強弱去將所需能力分類,我又冇。我心中只得有定冇天份。始終強弱是對比。但歸類為強項的未必是天賦。

例如所以有些人數學好,也不抗拒數,因為成績較其他科為佳,大時就係因為家長的強化行為而令他們自信『覺得』數學勁而去讀數。真的可能會錯配。

我沒有為小朋友做IQ test, 但明顯知佢係有些能力很特別. 我的做法是嘗試用這些特別的能力應用在各式各樣的技能/知識學習上.
例如: 有language talent, 就不妨先phonic+ reading, 琢磨speed reading和理解力. 得一良師(家長或老師)應用在培養數感上,真係如虎添翼. 數學自然我手計我心,細個就學到高中數學在於理解力絕非等同有天賦這個level. 而科學和文學,兩者也涉及龐大閱讀量,既然有speed reading and excellent processing, 家長提供書籍和實際操作的科學玩具和群體活動, 家庭生活上討論...等等, 一步一脚印咁扶下幫下引導下,都好少會有唔見得人嘅脾氣或甩漏. 舉個例喜歡STEM而沒有巧手和耐性砌模型喎, 不要緊,咪俾多D exposure.來日方長

我看過一本書說, 記不起書名了, 書說: 學習的中心是種態度, 謙遜自逸, 利用所學做些利人的事. 我估"利人" 應該是ANCHAN和其他網友說的"同理心". 我很認同的.

強化強項而令其他弱項有所改善(假定佢想好D) 是沒有必然的因果, 反而我覺得想學好,有無強項也會為能力稍遜的事情而努力! 這就是學習好態度. 自信的由來有2個方向, 一是自己對自己某能力有信心 + 二是別人欣賞你如何善用你的能力來建立成就或待人處事.  我常常告訴孩子這個"平衡" 相信係值得追求的.

不好意思,原先LOAD唔出原文而reload了幾次,重複了。

不好意思,原先LOAD唔出原文而reload了幾次,重複了。

chickchick 發表於 21-4-8 19:50
看到你們的討論,都不知要引用那一段的好. 不過我也想講2句。
見你們用強弱去將所需能力分類,我又冇。我心 ...
閣下很用心啊!
我就自由放飛. 真有點慚愧.

最近, 我唔想用資優兩字. 恍惚跟"知憂"連成一線.

天賦, 可能因人而異.
發揮天賦, 會開心, 積極一d.

我當初去深入了解兒子的情況,是源於他可能在言語及學習方面有遲緩的現象。他當時是兩歲半三歲,我覺得很擔心,於是在網上尋找資料,看看能否幫助他(補底)。

在尋找的過程中發现學習障礙及資優似是雙生兒,所以引致我的好奇心,越嚟越覺得他的特色,在朋友及CP的介紹之下開始留意多元智能的理論,有時候我會覺得有些似股票投資的portfolio management,從多方面去了解分析可以減低失敗風險,增加致勝的機會。

離題了,亦可能個別家長會笑我,你太市儈了,事實上我只係作個比喻!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題