用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 加以培養還是順其自然
go

加以培養還是順其自然

我想請問下大家,當知道自己小朋友有啲潛質的既時候,點樣決定應該,順其自然還是加以培養??

tyson715 發表於 21-3-8 18:06
我想請問下大家,當知道自己小朋友有啲潛質的既時候,點樣決定應該,順其自然還是加以培養??
...
其實好睇家長既心態。

我既睇法係視乎情況。如果小朋友既潛質好高,尤其係數學天才呢啲比較明顯既,最好加強培養。見過啲好細個就知道 integration 就係 area under curve,明白 distance, velocity 同 acceleration 既關係,呢種情況,唔培養就係浪費。
相反,如果估計小朋友唔係 one in a million,我會建議增加佢對弱項既訓練。始終大部分人將來都唔可能生活係象牙塔上面。

已經知道邊方面有潛質當然係加以培養啦!
聽過幾個talk都係話培養強項比加強弱項重要

cafeva 發表於 21-3-9 08:32
已經知道邊方面有潛質當然係加以培養啦!
聽過幾個talk都係話培養強項比加強弱項重要 ...
對,加強強項可以提高小朋友自信,有信心再去練習一下弱項,效果更好。
更何況,人能力有長短,有些弱項其實可有可無,留白,留一部分不完美,更加平衡。

但係如果弱項令小朋友對自己嘅能力
失去信心,又唔可以唔想辦法改善。

醒目開學勳章 貢獻勳章

20160901 發表於 21-3-10 20:29
我好少見呢個情況,除非係一d好緊要嘅能力,但如果有強項,好多時都只會放大強項,唔會放大弱項,而強項有自信,會帶動其他能力都有所進步 (或更願意下功夫)
不過回應樓主問題
資源要分配,培養強項唔等於唔理弱項
我仔唔鍾意寫作,我有俾佢上有趣嘅writing class,但唔求進步神速,只求佢揾到樂趣,同學到d技巧
結果呢?中英文老師都讚佢:雖然次次作文功課都遲交,但每次都有驚喜!
對於佢嘅強項,其實又會因為興趣而改變.... 我會幫佢探定路,引令佢行

恐龍家

20160901 發表於 21-3-10 20:29
其實好睇弱項係嘜,同埋佢點樣令小朋友對自己失去信心。如果弱項係語言,其實只能夠盡力改善;如果係音樂、藝術種,我會順其自然。

王家爸爸 發表於 21-3-11 15:17
其實好睇弱項係嘜,同埋佢點樣令小朋友對自己失去信心。如果弱項係語言,其實只能夠盡力改善;如果係音樂、 ...

同意,始終語言都係core subjects,亦都係學習上必須嘅工具,所以都應該盡力改善。

小曳人 發表於 21-3-10 21:22
我好少見呢個情況,除非係一d好緊要嘅能力,但如果有強項,好多時都只會放大強項,唔會放大弱項,而強項有 ...

我同意 PanAm 的講法,CP當時知道我兒子資優的時候提醒我,不要過份專注在強項,資優兒童將來的成就在於弱項不拖垮他的生活,生命及事業。

她用橡根圈理論,正常是O字母,我如果在頭頂(強項)用力,強的繼續加強,但最弱的還是最弱,中間被拉長,變成l字母,之前不發覺的弱點也暴露出嚟。所以要停一停,處理後半部份的弱項,改善了,個圓圈出返嚟,整體性提高,弱勢冇咁明顯。弱項可以係語文能力,人際關係等等。

我只是討論我的經驗及見解,你就當係參考就好啦!

chickchick    發表於 21-4-8 19:00
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

王家爸爸 發表於 21-3-11 15:17
其實好睇弱項係嘜,同埋佢點樣令小朋友對自己失去信心。如果弱項係語言,其實只能夠盡力改善;如果係音樂、 ...

我自己觀察致命弱項在同理心及人際關係方面。

王家爸爸    發表於 21-4-6 12:41
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 貢獻勳章

ANChan59 發表於 21-4-6 12:26
我自己觀察致命弱項在同理心及人際關係方面。
呢兩樣野,同培養強項無直接關係
其實我想講嘅係同社交、EQ 呢類項目上,係用生活去培養,同一個家庭組合,家長唔會因為培養佢e.g. 數學能力,就俾"少"咗呢d 培養

相反地,如果你放多d資源响無興趣嘅項目 e.g. VA上面,係咪有好處呢?我唔會叫孩子hea,都會叫佢用心上課,要求只去到交足功課,學到基本操作

我唔知除外判之外,仲可以點俾多d,但我睇見,父母無限嘅愛係能夠改變無同理心/耐性嘅人,當然,慢慢長大就自然好

恐龍家

小曳人 發表於 21-4-6 14:31
其實我想講嘅係同社交、EQ 呢類項目上,係用生活去培養,同一個家庭組合, ...

我明白你的觀點,我跟你的 reference framework 不相同。

你可能都記得我是參照多元智能的框架的,我覺得十分好的框架去360度評估(qualitative )小朋友的相對強弱项,同時不少家長都知道 diminishing return的道理,數學強項,去到某個水平就會遇到樽頸,付出更多都係好少回報,不如放在其他較弱的智能,效果更明顯。我鼓勵參考多元智能理論,乜Q都有,好過局限於lQ。

我相信去到某一個知識程度,再更上一層樓,活得開心,研究出來的結果不在某個學科或者lQ高低,是在EQ,同理心及人際關係,才會開心快樂,成功,心智健康!

你又看看經常考第一嘅人,lQ167的高官,可惜不少缺乏同理心,心態扭曲,反而害人不淺!

小曳人 發表於 21-4-6 14:31
其實我想講嘅係同社交、EQ 呢類項目上,係用生活去培養,同一個家庭組合, ...

每個家庭的信念不同,價值觀,每個孩子都不同,最重要是我們知道做什麼。希望孩子長大成人之後是一個正直,公義,有智慧的人。

ANChan59 發表於 21-4-6 15:37
我明白你的觀點,我跟你的 reference framework 不相同。

你可能都記得我是參照多元智能的框架的,我覺得 ...
我個人認為自小就應該培養孩子尤其資優孩子的同理心。
其實學術知識和人生課程同樣重要,孩子才能維持身心平衡。某些國家如美,丹麥已將同理心教育納入必修課程。香港在同理心教育方面比較貧乏,亦比較注重學術方面。所以家長角色好重要。應從小加強,其實同理心可以後天培養,亦會對孩子人際關係的發展有正面影響。

回歸心靈的慢學更能啟發孩子的自學能力,同其他人合作能力。

孩子心態好重要,佢哋開心快樂就會潛力無限,認同您心智健康,多元發展才是最重要!

bbc2018 發表於 21-4-6 16:20
我個人認為自小就應該培養孩子尤其資優孩子的同理心。
其實學術知識和人生課程同樣重要,孩子才能維持身心 ...

多謝你的分享。

我是過來人,兒子差唔多26歲了,由4歲懷疑資優,到7歲核實資優之後,我們一家都共同學習,如何陪他成長。我希望提醒一下知識是窮一生都可以慢慢學,品格,待人接物,價值觀就要抓緊,到他出來社會工作差不多四年,我對自己作為父母的責任及教養孩童,我覺得是合格偏高一點點!

我最感欣慰的是兩年前他升職的時候,老板的評價是他可以跟不同的團隊及國籍的人合作及協作,就算自己部門流失率很高,他仍肯教後生同事或同級同事,我自然老懷安慰!因為他的性格,他下面的同事較穩定,有事要幫手,一吹雞,個個歸位!

小曳人    發表於 21-4-8 21:07
bbc2018    發表於 21-4-6 20:53

王家爸爸 發表於 21-3-9 08:03
我既睇法係視乎情況。如果小朋友既潛質好高,尤其係數學天才呢啲比較明顯既,最好加強培養。見過啲好細個就 ...

Fair comments.

回覆 ANChan59 的帖子

嘩,睇到你咁覆,都覺得登你開心。
小朋友聰明,但沒有因聰明而拖跨其他方面。
溝通,與人相處合作,又是另一種技巧。
運用得宜,確實可以令自己人生,活得比較快樂。

tyson715 發表於 21-4-7 15:42
回覆 ANChan59 的帖子

嘩,睇到你咁覆,都覺得登你開心。

多謝你,寄望你的孩子也成材,聰明才智,待人接物,人情通達!

王家爸爸 發表於 21-3-9 08:03
我既睇法係視乎情況。如果小朋友既潛質好高,尤其係數學天才呢啲比較明顯既,最好加強培養。見過啲好細個就 ...
同意你這句:『尤其係數學天才呢啲比較明顯既,最好加強培養。見過啲好細個就知道 integration 就係 area under curve,明白 distance, velocity 同 acceleration 既關係,呢種情況,唔培養就係浪費。』

這些是天份,並不是強定弱項咁片面了,真的可以啟發下。