用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 新手爸爸一問-馬鞍山康傑/合一堂/Greenfield N班 ...
go

新手爸爸一問-馬鞍山康傑/合一堂/Greenfield N班

各位好,小女7月出世,好活潑好動,剛搬來馬鞍山不太清泥一邊个N班較合適呢?

lkc5a 發表於 21-3-8 17:53
各位好,小女7月出世,好活潑好動,剛搬來馬鞍山不太清泥一邊个N班較合適呢? ...

康傑同合一堂都比較熱門,視乎你K1想讀券幼(合一堂)定私幼(康傑),咁入佢N班較易直升。

回覆 lkc5a 的帖子

康傑 同合一比較多人報合一應該係最難入(多人爭)

2間比較應該合一比較HAPPY SCHOOL的,但康傑學術,自律又好似出名少少
都係2間都喇,收左先再諗, 再者MOS都好大,選間近小朋友D 既都係一個考慮

咁要睇吓你K係想讀私or幼
如果你都係想繼續券幼
咁n就合一堂
因為佢直升k
又可以再報考其他券幼k

如果要學術就一定係私幼
程度一定深d
康傑綠茵如果講環境一定係康傑
不過佢位置就冇咁方便

各位好,小女7月出世,好活潑好動,剛搬來馬鞍山不太清泥一邊个N班較合適呢? ...
要視乎你上K會唔會外闖。。。但咁細個的話一定要係近行先

雖然馬鞍山合一堂學術較淺,但升小成績非常不錯呢!學校網頁有詳列派位結果。幾年前,學校在每十個小朋友當中選一個小朋友入N班。

烏溪沙英基幼稚園

請問馬鞍山N班,如果要有愛心、有戶外活動空間,是否只有合一堂可以揀?

回覆 giver 的帖子

烏溪沙英基幼稚園冇N 班啊

回覆 supervi 的帖子

多謝指正。
次選「學之園」,在迎海。有N班,都算有戶外。
https://www.learninghabitat.org/zh-hk/campuses

回覆 melobi12 的帖子

我覺得最好的全日N班在大埔,[ 香港教育大學幼兒發展中心 ] 。大小公園都在校園內,啟蒙課程刺激思維,十分理想。不過校車不達馬鞍山區。

http://eclc.eduhk.hk/zh/%e5%84%aa%e8%b3%aa%e5%ac%b0%e5%b9%bc%e5%85%92%e8%aa%b2%e7%a8%8b/#1510733110027-d13daead-90c9

giver 發表於 22-1-5 12:52

我覺得最好的全日N班在大埔,[ 香港教育大學幼兒發展中心 ] 。大小公園都在校園內, ...

本來覺得大埔去唔到都冇諗住睇,最後八卦㩒入去望下… 不得了,我覺得我大女間幼稚園已經係非常非常好,但大埔呢間有埋1-3歲班仲係全日,真係好正~

可惜實在係遠呀,去唔到。不過開左眼界。

giver    發表於 22-1-6 21:47

giver 發表於 22-1-5 12:50
回覆 supervi 的帖子

多謝指正。

學之園同ECLC應該係完全不同嘅路線?好奇想知如果你喜歡ECLC呢啲style,你覺得學之園都係類似style?定純粹回應我想要戶外活動空間嘅學校?

因為我心目中一直以為學之園係谷成績,不在我考慮之列… 係咪我睇漏眼佢有其他好處呢?

ECLC 和 LH 有共同的強項:  豐富的教學資源、優質的課程設計、重視家校協作。

ECLC 着重官感刺激、探索、創作,切合幼兒需要。課程全面,又經常滲入新元素。(以往多國際交流,現在疫情關係,可能少見交流生了。)

LH 是成功的集團,明顯具備與時並進的教學系統,雙語教學亦有助升小。
請問 LH 的「谷」,算是良性的,還是惡性的?

只要「教」的方法是「對」的,便能夠牽動「學」的興趣。幼兒的學習能力超乎想像,不用「谷」也見成效。
「谷」錯了,有反效果的例子:
1.    強記千字文 (看書好,但要明白)
2.   太着重默寫(學任何語文都一樣,「聽講讀寫」,跟程序,認字效果最好)
3.   要求幼兒寫工整的字體 (請讓小肌肉慢慢發展)
4.   要求幼兒作邏輯推理
     (聰明的孩子也須要時間發展。各人步伐不同,太早比較無意義,卻損自信心)
5.   要求幼兒坐定定太久、唔准發問丶唔准傾偈、唔准郁、唔准 ⋯ ⋯

giver 發表於 22-1-6 21:45

ECLC 和 LH 有共同的強項:  豐富的教學資源、優質的課程設計、重視家校協作。

謝謝你分享,睇嚟我都要了解下學之園呢間學校。

我主要想揾N(最多上埋K1),老師有愛心、有耐性、會鼓勵小朋友探索同發問 (你提出第5點唔准呢樣嗰樣我接受唔到)。語言係bonus但唔係最重要。

請問你對馬鞍山think 又有研究嗎?

K1 之後考培正? or 國際學校 reception?

giver 發表於 22-1-8 00:14

K1 之後考培正? or 國際學校 reception?

Reception

回覆樓主:

康傑,今年讀緊N好有愛心,阿女k仲考到港島名女龍offer