用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 剛見家長, 老師話亞仔未必選到心儀科目 ...
go

剛見家長, 老師話亞仔未必選到心儀科目

醒目開學勳章

話說亞仔有讀障, 考到好尾, 見老師話仔可能要讀理科(因為仔心儀文科的科已經比人取晒QUOTA), 所以剩番D科無人選就要塞落比唔選的人, 心諗佢成績咁差肯定更加差, 夠究比佢留班或是無言地接受. 好苦惱.
;-)

常歡笑 發表於 21-3-8 14:26
話說亞仔有讀障, 考到好尾, 見老師話仔可能要讀理科(因為仔心儀文科的科已經比人取晒QUOTA), 所以剩番D科無 ...

選修咩科,文科學科也未能入讀,好少見。

話說亞仔有讀障, 考到好尾, 見老師話仔可能要讀理科(因為仔心儀文科的科已經比人取晒QUOTA), 所以剩番D科無 ...

通常是理科爭崩頭,文科冇人讀啊。會唔會考慮轉校?

王家爸爸    發表於 21-3-9 08:36

真係好少見學生入唔到文科要迫住入理科,大把學生都係想爭入理科多,樓主小朋友想讀咩文科?

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-8 23:40
真係好少見學生入唔到文科要迫住入理科,大把學生都係想爭入理科多,樓主小朋友想讀咩文科? ...
我都覺得有啲奇怪,我見既情況都係相反既。

回覆樓主:

是是 band2尾學校?
如果只選兩科,又預計必讀吾到,要同校長商量求出路,盡量修改到較合適,成績太差亦好難轉校,VTC 會不會考慮,見一見學校,等佢地比好意見
妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆樓主:

留班⋯⋯學校會讓你們留班(留班位都好珍貴)嗎?
轉校⋯⋯新校會讓你們優先選課嗎?
無言接受⋯⋯ 這句說話會唔會

有讀障揀文科咪好辛苦,中史/中國文學/History答題手速要好快,而且理科唔係先多人揀嘅咩?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

1)剩番甚麼科有得簡而他有信心的, 例如電腦, 物理(如數好), 商科如經濟

2)如留班有信心成績不會再次在級尾嗎?
如果冇信心, 可考慮入VTC或轉低少少banding但校風好的學校升中四(但必須事先聲明揀中四咩料)

good luck

我仔今年讀中四
細個check到有學習遲緩
大個左好好多
個底打得唔好 長期考尾位
上年揀科 揀左中史同電腦
又入到wor
試左先啦

其實,唔知樓主囝囝修唔到邊科好難給到意見。