用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 回英國前72小時檢測
樓主: GUI_GUI_NG
go

[英國] 回英國前72小時檢測   [複製鏈接]

ElainAiolia 發表於 21-3-16 20:58
想問返到英國Day 2 及 Day 8的檢測,要交去其他地方報政府嗎?

Test kit裏面有講,主要自己拎去寄

我仔學校,test kits 寄去學校,由school nurse 去佢房採樣,跟進也是學校處理。

醒目開學勳章

ElainAiolia 發表於 21-3-16 20:58
想問返到英國Day 2 及 Day 8的檢測,要交去其他地方報政府嗎?

我仔上星期返左去,test kits 自己撩鼻,同喉嚨,之後交去附近指定郵筒,個郵筒只收 test kits 嘅

ema 發表於 21-3-16 16:18
回覆 cfs 的帖子

聽聞在英國隔離完5日額外比錢做檢測便可以提早完成隔離?咁係學校隔離5日額外比錢做檢測 ...

我的小朋友4月20日開學,學校話4月9日要到學校,因為隔離要10個 full days (4月10日至19 日)。似乎你小朋友的學校計算10天隔離的方法和我小朋友的學校唔同 。。。

英國的計法是到達那天是第0日,翌日是第一日。所以如果19 號上堂,要8號或之前到達,除非是英格蘭的學校,然後用test to release。

SIYip 發表於 21-3-18 00:52
英國的計法是到達那天是第0日,翌日是第一日。所以如果19 號上堂,要8號或之前到達,除非是英格蘭的學校, ...
Saw this on the UK gov website:‘The quarantine period starts the day you arrive in England and ends 10 days after the day you arrived’

學校叫9號返到,但無論如何我小朋友都趕唔切,要俾錢Test to release

ema 發表於 21-3-18 05:53
Saw this on the UK gov website:‘The quarantine period starts the day you arrive in England and ends ...

可能學校預小朋友網課先?我孩子都係在宿舍上咗幾日網課至隔離完成

4月往返英國留意:
https://www.travelweekly.co.uk/n ... strikes-from-easter

HeiHeiMa 發表於 21-3-18 15:27
4月往返英國留意:
https://www.travelweekly.co.uk/news/air/heathrow-faces-23-days-of-strikes-from-east ...

都無咩做仲罷工?

請問政府檢測$240,係預約時候要俾?定係即場俾錢?
Lilypie 5th Birthday Ticker

aylau 發表於 21-3-26 21:16
請問政府檢測$240,係預約時候要俾?定係即場俾錢?

檢測嗰日喺檢測中心即場俾

ema 發表於 21-3-16 16:18
回覆 cfs 的帖子

聽聞在英國隔離完5日額外比錢做檢測便可以提早完成隔離?咁係學校隔離5日額外比錢做檢測 ...

我地學校係強制執行5 日提早test to release. 統一處理。 book test kit 就已經係2,5,8 既package。 學校話5第5 日出來陰性就可以係學校自由。

SIYip 發表於 21-3-26 21:34

Thx (emoji)
Lilypie 5th Birthday Ticker

SIYip 發表於 21-3-26 21:34
咁book個test 時是否應該用passport number instead of HKID number呢?

ema 發表於 21-3-27 07:31
咁book個test 時是否應該用passport number instead of HKID number呢?

我用passport number,去到有問需唔需要加埋身份證號碼。

cfs 發表於 21-3-8 22:22
我出發前一晚買,例如一號買,二號飛,三號落機,三號已經寄到學校了。
...

謝謝填料。我女女兒4月19日下午相機,理論上四月17book Testing kit, 4月19號到. 不過中間隔咗星期六日,是否應該早些book呢? Testing Kit 太早到又會否有其他問題?例如testing kit 發出後要在限定日數內做檢測

helloba 發表於 21-3-27 13:22
謝謝填料。我女女兒4月19日下午相機,理論上四月17book Testing kit, 4月19號到. 不過中間隔咗星期六日,是 ...

早訂冇問題架,反而怕太遲訂佢郵寄慢左,day 2做唔到就煩,早多幾日買啦,有人收件就可以。

cfs 發表於 21-3-27 14:39
早訂冇問題架,反而怕太遲訂佢郵寄慢左,day 2做唔到就煩,早多幾日買啦,有人收件就可以。
...

Thank you

回覆樓主:

請問如果星期六做test,星期日有冇結果?定係要等到星期一先有result?有冇人知?

etoile 發表於 21-3-29 21:11
請問如果星期六做test,星期日有冇結果?定係要等到星期一先有result?有冇人知?
...

應該24小時內有,週末做都一樣係,我3月頭做18小時後收到結果,另外可以打電話去測試中心問,的人都幾積極回應。
‹ 上一主題|下一主題