用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 回英國前72小時檢測
go

[英國] 回英國前72小時檢測  

請問各位用哪一間診所做檢測及成功上機回英國? 費用多少? 大約多少小時有報告!

謝謝大家!!

GUI_GUI_NG 發表於 21-3-8 12:42
請問各位用哪一間診所做檢測及成功上機回英國? 費用多少? 大約多少小時有報告!

謝謝大家!!
我仔用政府檢測,$240拎報告,已經係學校隔離緊

回覆 cfs 的帖子

原來政府檢測都可以? 報告是send email 嗎? 小朋友4月返去

GUI_GUI_NG 發表於 21-3-8 13:02
回覆 cfs 的帖子

原來政府檢測都可以? 報告是send email 嗎? 小朋友4月返去
我係第2日去番果度持,唔知有無電郵服務,只知道拎住亞仔張身份正去就可以拎到,唔駛佢再去多次,又平又方便.

回覆 cfs 的帖子

回英國是否要有學校的隔離信入境?

GUI_GUI_NG 發表於 21-3-8 13:11
回覆 cfs 的帖子

回英國是否要有學校的隔離信入境?
唔駛架,只要唔係red list國家,正常入境,照填passenger locator form,張form己見要你打住址,打學校就可以,照買COVID-19 test kit package ,會寄到學校.

請教返到英國要係第2及第8日做嘅檢測,有無話要送去邊度?

cfs 發表於 21-3-8 12:56

請問預約時是用囝囝香港身分證定護照?張報告是否只列身份證號碼巳可被英國海関接受?謝謝。

我仔都係用政府檢測中心。會send message,有條link,可以自己print 結果,好方便。

醒目開學勳章

helloba 發表於 21-3-8 13:45
請問預約時是用囝囝香港身分證定護照?張報告是否只列身份證號碼巳可被英國海関接受?謝謝。
...
用護照號碼登記

cfs 發表於 21-3-8 12:56

請問你仔是否臨飛前兩天去做檢測?
即是否28号夜晚飛,26号去做檢測,27號有結果可以及返回中心取hardcopy?

TongSzeLai 發表於 21-3-8 15:26
請問你仔是否臨飛前兩天去做檢測?
即是否28号夜晚飛,26号去做檢測,27號有結果可以及返回中心取hardcopy ...
是,你計得正確.

ElainAiolia 發表於 21-3-8 13:30
請教返到英國要係第2及第8日做嘅檢測,有無話要送去邊度?
老師負責,所以唔知佢交去邊,點樣交,只知道出左結果老師會收到電郵,轉寄比家長.

cfs 發表於 21-3-8 15:33
是,你計得正確.

Thank you

最方便係book機場Prenetics, $4xx ,起飛前4小時測, 2小時出報告在手機/ email.

過英國海關時看手機report便可以。記住電話充電。

Book時入護照號碼。

去英國多數晚機, 測試中心6時關門, book 5:30最理想。 測完去食個Mc Donald (emoji)

我仔上星期返英國也是在政府做測試$240,他們會send sms 俾條link你download report, 不用親身去取的。我仔個report 是用ID no 登記,過關也沒有問題

cfs 發表於 21-3-8 15:35
老師負責,所以唔知佢交去邊,點樣交,只知道出左結果老師會收到電郵,轉寄比家長. ...

唔該晒你

helloba 發表於 21-3-8 13:45
...

我上政府預約個網度睇,話如果需要報告用於旅遊,要填埋證件類別、號碼及有關詳情,好似做檢測時要帶埋該證件去,唔知啱唔啱

ElainAiolia 發表於 21-3-8 17:54
我上政府預約個網度睇,話如果需要報告用於旅遊,要填埋證件類別、號碼及有關詳情,好似做檢測時要帶埋該 ...
你岩,我地係帶PASSPORT + ID去做檢測

cfs 發表於 21-3-8 13:14
唔駛架,只要唔係red list國家,正常入境,照填passenger locator form,張form己見要你打住址,打學校就可以,照 ...

請問呢個covid 19 test kit package 幾多錢, 喺邊度買㗎? Thank you