用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 港青基信書院2021-2022交流區
樓主: bcbc210
go

港青基信書院2021-2022交流區 [複製鏈接]

Total一定唔止80 人,因為YMCA小學都有around 60 人!

chingcat 發表於 21-3-17 17:37
好似80
分兩個 Hall 考呀!
大 Hall  &  Trinity Hall。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 21-3-17 19:07
分兩個 Hall 考呀!
大 Hall  &  Trinity Hall。

Thanks!原來有兩個hall
咁中一應該有大約160人?

Angel_BB 發表於 21-3-17 19:20
Thanks!原來有兩個hall
咁中一應該有大約160人?

大概每班28人 ,共六班。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆樓主:

陳校長嘅訪問

https://www.yhkcc.edu.hk/en/news_details.php?wid=93&sid=%20&id=3059&cid=1&page=1

回覆 Angel_BB 的帖子

陳校長9月1日會去英華,真係擔心唔知新校長有冇陳校長做得咁好,始終學校偏遠,最主要㨂港青係因為陳校長做得好!

Zoe62 發表於 21-3-19 23:32

陳校長9月1日會去英華,真係擔心唔知新校長有冇陳校長做得咁好,始終學校偏遠,最主 ...

尋日係學校見到Mr. Chen及Miss Lo樣樣親力親為,學校的各項安排都十分到位。估計不久嘅將來會公佈新校長,希望可順利過渡

yes, 希望可以順利過度啦!

我想問上星期internal assessment non chinese同local學生會唔會份中文卷唔同

chingcat 發表於 21-3-22 16:35
我想問上星期internal assessment non chinese同local學生會唔會份中文卷唔同

唔係計佢係 local / NC, 係以學生讀 local chinese / ELC  去分考卷。

non chinese 都會讀香港課程中文,考 DSE. (當然係少數,有強中文底子的學生)

回覆樓主:

明白,謝謝

希望我们放棄band 1 學校,選擇YMCA係正确的。

Zoe62 發表於 21-3-19 23:32

陳校長9月1日會去英華,真係擔心唔知新校長有冇陳校長做得咁好,始終學校偏遠,最主 ...

我都係有些擔心😳

回覆 bettyshi 的帖子

今日收到Email 話係Miss Lo 做正校長呀!

Zoe62 發表於 21-4-24 21:43
回覆 bettyshi 的帖子

今日收到Email 話係Miss Lo 做正校長呀!

收到呀~ 其實係好定唔好呢

chingcat 發表於 21-4-24 22:35
收到呀~ 其實係好定唔好呢

我有幸同陳校長傾過計,佢話Miss Lo比佢係基信更資深,十分熟悉學校的操作。而轉換校長,無論係外聘或現任調升,學校辦學方向亦不會有太大改變。

過去幾個月關於入學的安排,我有同Admission Office聯絡,而Miss Lo會親自回覆我,作為家長,十分感謝學校及Miss Lo的快速應對。

我相信Miss Lo勝任有餘!

bcbc210    發表於 21-4-26 11:04

回覆樓主:

Miss Lo 創校巳在 YHKCC 任教。曾向一些經常回校的家長查詢,他們對 Miss Lo 的評價都很好,亦說她和 Mr Chen 的 style 接近,相信她一定勝任,也是親和力很高的校長。

放心啦,Miss Lo 唔錯架,又同陳校長合作多年,絕對能勝任!

請問有沒有waiting list 同學仔收到offer ?

回覆 irisleung7 的帖子

3月1號收到候補位了!

各位好,我是基信的舊生,最近才找回這裏的密碼,有疑問隨時可發問,會盡量解答
‹ 上一主題|下一主題