用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 港青基信書院2021-2022交流區
樓主: bcbc210
go

港青基信書院2021-2022交流區

KingofGrass 發表於 21-5-15 16:11
各位好,我是基信的舊生,最近才找回這裏的密碼,有疑問隨時可發問,會盡量解答 ...
你好,請問畢業了幾多年? 可唔可以講一下畢業生嘅出路? 因為身邊無朋友讀過這所學校

Angel_BB 發表於 21-3-15 02:28
聯絡Admission Office:
https://www.yhkcc.edu.hk/en/content.php?wid=63

知唔知學校有無叩門位可申請

KMWC 發表於 21-5-16 10:48
知唔知學校有無叩門位可申請

唔清楚!不過Admission Office的職員好helpful,建議打去電話或email去問

KingofGrass 發表於 21-5-15 16:11
各位好,我是基信的舊生,最近才找回這裏的密碼,有疑問隨時可發問,會盡量解答 ...

您好!我想知學生會有外補的情況嗎?(emoji)

回覆 chingcat 的帖子

都好幾年啦,不過年年都會抽時間探下師長,學習氣氛唔錯亦會俾學生充份發展個人體藝專長

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 KingofGrass 的帖子

Hi,

請問IGCSE等於GCE課程嗎?
讀IGCSE, 要讀幾多科? 如讀英澳國家高中或大學, 這課程銜接到?

201102 發表於 21-6-9 09:24
回覆 KingofGrass 的帖子

Hi,

IGCSE Form 4 考
GCE (A level) Form 6 考
IGCSE , GCE 本身已經是英國課程,銜接上一定沒有問題!

請問現在收call waiting嘅話,是否還需要補做internal assessment ?

BHA 發表於 21-7-1 11:55
請問現在收call waiting嘅話,是否還需要補做internal assessment ?

13/7 要返學校考PS1

ol_bb 發表於 21-7-2 07:00
13/7 要返學校考PS1

這個知道的。

我以為學校用自己嘅internal assessment 去更了解學生嘅學術進度

BHA 發表於 21-7-2 14:00
這個知道的。

我以為學校用自己嘅internal assessment 去更了解學生嘅學術進度

有寫用呢個test 來分set, 可能兩個test 都會睇!估計如果之前冇考就只用今次個分來分set.  
另外8月要考MidYIS benchmark test.

ol_bb 發表於 21-7-3 00:57
有寫用呢個test 來分set, 可能兩個test 都會睇!估計如果之前冇考就只用今次個分來分set.  
另外8月要考Mi ...

明白,多謝分享

BHA 發表於 21-7-3 08:53
明白,多謝分享

唔好客氣!

回覆 ol_bb 的帖子

想問學校將來是如何決定誰能進IGCSE/ GCE stream 呢?

mrcamel 發表於 21-7-21 16:11
回覆 ol_bb 的帖子

想問學校將來是如何決定誰能進IGCSE/ GCE stream 呢?

跟成績排先後次序,學生自己揀。
51% DSE, 49%GCE.。
仲有,Form 3 elective subjects 都有D影響。

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。
再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

同小朋友去完簡介會,小朋友很喜歡,想請問佢哋要求嘅成績水平高唔高同埋面試會問咩呢🙏🏻

subefish 發表於 21-10-18 12:19
同小朋友去完簡介會,小朋友很喜歡,想請問佢哋要求嘅成績水平高唔高同埋面試會問咩呢🙏🏻 ...

要interview 兩輪,其中一次是group in.