用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一英文程度
go

小一英文程度 [複製鏈接]

請問小一面試,如果考一線學校、
,如果Oxford reading tree睇到邊個level? 我自己要讀係咪要睇到彩虹系列呢?謝謝
   7    0    0    0

回覆樓主:

考小時應該係k2下學期,有ort 5/6 應該都可以。我自己會讀冇留意,我小朋友麻麻地,但彩虹應該唔算係最高level, 彩虹係綜合返各個程度的。佢睇基礎漢字多啲,應該睇到第三輯左右,總之係升小前個暑假睇得晒ort 9同基礎5輯同我自己會讀應該都足夠應付1線私校。不過天外有天,做級頭就唔止睇呢啲喇。

chingchub 發表於 21-3-7 13:12
考小時應該係k2下學期,有ort 5/6 應該都可以。我自己會讀冇留意,我小朋友麻麻地,但彩虹應該唔算係最高le ...

我覺得考小時,其實是最好小朋友已養成愛閱讀的習慣。能夠睇ORT5同喜歡睇書是兩件事。
中文,我仔考個陣才睇完綠色書。一線學校不會只要求「識睇書」咁簡單的。愛睇書同埋理解內容,而且又能以自己的方式簡單介紹故事內容好重要。

我仔仔當年係超喜歡睇書,記得in 真道前(k2尾)ORT可以睇到level 9, 而漢字500 就K2 頭已經睇完,個人覺得青田的書麻麻地,所以睇完漢字500 就直接睇橋樑書,至於要識邊個level 先夠handle 小學interview, 其實真係無答案,見唔少學術好強嘅小朋友考小唔多offer, 我覺得考小最緊要係臨場表現,就算俾你睇到Harry Potter 同金傭小說,但臨場唔出聲都係徒然。

雲翩翩 發表於 21-3-13 11:04
我仔仔當年係超喜歡睇書,記得in 真道前(k2尾)ORT可以睇到level 9, 而漢字500 就K2 頭已經睇完,個人覺得 ...

完全同意
唔好只集中閱讀一項訓練
學校揀學生通常係全面而醒目
如果小朋友愛與人溝通,多數多offer

好同意,中意講野,對住老師都唔怕講,流露童真同創意,表達同溝通能力好的小朋友好大優勢

坦白講我覺得基本學術已經足夠,面試表現才是最重要!

muimuihipper 發表於 21-3-7 12:19
請問小一面試,如果考一線學校、
,如果Oxford reading tree睇到邊個level? 我自己要讀係咪要睇到彩虹系列 ...

請問中文彩虹系列係咩 (emoji)?

areyouangry 發表於 21-3-13 22:47
坦白講我覺得基本學術已經足夠,面試表現才是最重要!

同意。基本學術是入場券。特別是入到神校final, 佢地睇的不是咁表面

回覆 Mimimilk 的帖子

"我自己會讀"既最後一set
‹ 上一主題|下一主題