用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 美國國際
樓主: Apple_Orange_T
go

[小學] 美國國際

回覆樓主:

ICS/HKIS都係美制,但高中考SAT/AP而唔係IB

h0146406 發表於 21-4-4 16:08
ais 幼稚園用家,小朋友讀得好開心,中文就自己教。應該都會繼續原校升小。 ...
我email左admissions冇人覆, 想問下你會唔會知ais收唔收超大b?

回覆 boojiji 的帖子

EC2 同學仔,有人係2015年1月出世,大其他小朋友成年。

conniewktang 發表於 21-3-11 07:21

大埔的ASHK學費貴是有原因的,可上網看看師資, 學校真 ...

老師好、課程好,希望適合,是否能夠直升中學?學費係貴,但是,希望收啦

Apple_Orange_T 發表於 21-5-30 17:59
老師好、課程好,希望適合,是否能夠直升中學?學費係貴,但是,希望收啦
...

是否直升?我不清楚,你直接問下學校吧!

大埔ASHK已獲IB牌

Apple_Orange_T 發表於 21-5-30 17:59
...

Debenture方面都要考慮,冇記錯早幾年全部入學都須要,之後美籍就不須要,另外不肯定是否其他外國護照也可獲豁免。
另外cut off月份也由8月尾改到年尾了,因小朋友係細B,早幾年有打電話去問過,當時答覆係差數週冇乜問題但差兩個月就大概不接受了。
舊年有去過school tour,跟職員都傾咗好耐吓,校舍設施及整體感覺也不錯,學生人數唔會太多而師生比例係幾吸引的,飯堂係有蓋室外所以疫情底下我覺得係頗理想的,但如果放學之後再有課外活動就未必再有額外校巴送小朋友返屋企了。不過附近又真係幾多蚊,學校外圍行一個圈咬到成腳都係。

benjibenji 發表於 21-5-30 22:14
Debenture方面都要考慮,冇記錯早幾年全部入學都須要,之後美籍就不須要,另外不肯定是否其他外國護照也可 ...

如果講ASHK, 其他國籍應不用比debenture。

benjibenji 發表於 21-5-30 22:14
Debenture方面都要考慮,冇記錯早幾年全部入學都須要,之後美籍就不須要,另外不肯定是否其他外國護照也可 ...

我仔2019年12月早產超細B,完小五直入Grade Six, 現在才11歲5個月,班中有2018年12月超大B,可能學校見我仔舊校考過級一,也有提供IQ test的資優報告,所以Admission 從沒提過cut off date或讀多年Grade 5, 仔同學就當年插班要讀多年才收,所以她是超大B。(學校課程比外邊深,尤其Science 及中文,而中文第一組用本地課本,教繁體字(繁體教學:第一丶二組),作文要求是跟大陸standard)。

之前問過校巴,話課外活動送返屋企喎,有去程,必有回程。

我仔皮膚都好敏感,在九龍舊校成日比蚊咬,但在ASHK 又完全冇這問題(冇噴蚊怕水或用蚊貼,因為我仔好抗拒)。一次都冇咬過,可能校車直入學校,冇在學校附近行(interview及疫情取書除外, 但冇比蚊咬),另外,學校textbooks是免費的!完全冇雜費!

ASHK的debenture及學費不便宜,但入讀了一年,我覺得worth the cost, 即使讀得幾好,也不打算轉其他IS, so far對well-designed 的課程及優質的老師好滿意,我仲忍唔住在完曬tests後(11 June已放暑假),寫了一封信比中學部校長,讚下啲老師,尤其是仔班主任及Science及Math老師Ms Tara Store, 佢好caring及功課設計得好好(她教Grade Six全級),人又caring, discipline又執得好,入課室遲一分鐘都當late, 當然其他老師也好好,有恆常管教學生及不斷追功課,但同Homeroom teacher(班主任)接觸得較多。見各老師都會有問必答,學校student support(新生情緒及學業)支援夠也到位,EAL也搞得不錯,見local新生入去,英文也進步好快!暫時我對學校好滿意!(感覺學校管老師都管得好嚴)。

conniewktang 發表於 21-5-30 18:06
是否直升?我不清楚,你直接問下學校吧!

問過,一條龍直升(emoji)

之前係expo問過, 佢地係睇依家個小朋友讀緊邊年級 , 唔係好strict on month cutoff

但你講到佢岩岩改左8月尾到年底, 唔知係咪policy轉左呢~

boojiji 發表於 21-5-31 16:21
之前係expo問過, 佢地係睇依家個小朋友讀緊邊年級 , 唔係好strict on month cutoff

但你講到佢岩岩改左8月 ...

我當時打去問都三四年前了,未必可以作準,同埋沒記錯當年較新還未放寬外籍也必須買債券⋯⋯而家可以靈活處理當然係好事。
因為住得遠及小朋友仲細未急住讀美制,所以當時未申請,或者大啲先申請插班吧。整體來說係頗吸引的,始終本地行美制的學校又不多。

conniewktang 發表於 21-5-31 07:17

我仔2019年12月早產超細B,完小五直入Grade Six, 現在 ...

請問之前疫情,是否前期zoom class,
之後大多是面授呢?想知道學校在疫情的安排
謝謝資料

回覆 Apple_Orange_T 的帖子

已经恢复全天了

Apple_Orange_T 發表於 21-6-1 15:09
請問之前疫情,是否前期zoom class,
之後大多是面授呢?想知道學校在疫情的安排
謝謝資料

ASHK 8月中開學,接EDB指引上半日zoom class, 八號風球也照上Zoom,估唔到。
之後有恢愎過半日面授,至新一波疫情又半日上zoom, 但農曆新年後已恢復半日面授。當官津恢愎半日面授時,ASHK已恢愎返全日了,學生超開心!
Zoom期間,日日有功課,網上交,忘記交老師就會電郵通知家長,有唔明放學同老師再zoom問到識為止,上zoom也不可遲到,否則當遲到計,上zoom必開cam及睇到成塊面,否則老師會話,當然開mic答問題或討論,discipline執得好緊。功課在zoom期間唔覺有少到,測驗照zoom照測,唔覺有影響進度,我見Zoom lessons 除了做不了Science的lab實驗外,樣樣做齊,老師很專業,用IT也很純熟,有關交功課的困難,老師會全力協助。我對ASHK的zoom lessons及實體課均感非常滿意。我仔試過有technical problems, 學校IT team會馬上提供support,有問題即去協助解決,我真係覺得好好!還有,在各科老師的zoom room, 見有add埋中學部校長,應該她可隨時觀課,看老師上堂,學校對老師要求極高!

conniewktang 發表於 21-6-1 17:04

ASHK 8月中開學,接EDB指引上半日zoom class, 八號風球 ...

咁學校嘅Policy時都幾嚴謹,打風老師都要開工

Apple_Orange_T 發表於 21-6-2 11:18
咁學校嘅Policy時都幾嚴謹,老師放假都要開工

面授後,有8號風球就真的休息啦!

conniewktang 發表於 21-6-2 11:34
面授後,有8號風球就真的休息啦!

謝謝回覆,請問知否今年面試成功率是否高呢?不用見爸媽?

Apple_Orange_T 發表於 21-6-2 16:33

不清楚。

Apple_Orange_T 發表於 21-6-2 16:33

今年不知道!
去年Admission的Mary見到我,只打招呼,冇見家長。只叫仔考筆試(數丶英文、英作),同informally與他傾一陣,估計ASHK只注重筆試(中學部)。