用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 美國國際
樓主: Apple_Orange_T
go

[小學] 美國國際 [複製鏈接]

Poyau 發表於 21-3-11 10:59
ASHK係Esol Education旗下學校
計劃開G11&12行IBDP IBO認證中

ASHK主要用北美老師,見也有加拿大來的老師,中文就用大陸老師教繁體字(第一丶二組),而第三丶四組比外國人學中文就教簡體字(容易些),當然也是普通話上中文堂。(中文每週五節課,係普教中文課。)
中文堂以外,其他課堂當然全英教(全外籍老師),用好多IT於教學上,課程也多STEM原素,EAL support也強,但果啲助教老師也全外籍老師(全大學畢業),也有輔導老師上堂幫手,順便睇埋新生情緒同需要,家校溝通強,也照顧到資優學生的需要。學校也會管學生,如果有人欺負同學,學校是零容忍,校長也會自己處理。入Homeroom要準時,否則老師會當遲到(即使人在學校內),我自己就非常推薦ASHK。

Poyau    發表於 21-3-11 11:37

hkbusfan 發表於 21-3-11 10:49
原來係咁, 我睇forum 都感覺AIS 算比較易入Stamford 好新, 我都唔太認識
想再請教一下, 美制學校有咩特別/ ...

我覺得美式教育比較有創意同自由度較大。 例如作文,老師唔會逐句捉 grammar,會比較有興趣睇你內容寫得夠唔夠詳盡同你既想法。同埋始終美國喺 STEM 呢方面比較有優勝。 我仔同學由 Stamford 轉去 ESF, 佢明顯地覺得 Stamford 程度較高。

ckmammy 發表於 21-3-11 11:25
我覺得美式教育比較有創意同自由度較大。 例如作文,老師唔會逐句捉 grammar,會比較有興趣睇你內容寫得夠 ...

美式IS都重視STEM, 不改grammar就間間IS都不會改。
我仔果間ASHK除任教老師外,另外1-2個助教會埋身補習咁教寫作(上英文),可能規定一班只15人,人數少,可以做到,我特別喜歡小班。Social Studies及Science, 助教也會成日幫手。學校重視STEAM, 比STEM多一個Art的element。

conniewktang 發表於 21-3-11 11:10

ASHK主要用北美老師,見也有加拿大來的老師,中文就用 ...

ASHK有校車,路線多,也有人住港島區,由其他IS轉入,佢父母話讀得開心,遠少少都Ok。學校standard中學校舍改裝,花了一億元裝修,有室內、外運動場地,外觀不錯。
記得之前有個女仔Grade 9(11歲)自己考完AP,已準備入大學,學校對這些資優有支援。

conniewktang 發表於 21-3-11 12:02
美式IS都重視STEM, 不改grammar就間間IS都不會改。
我仔果間ASHK除任教老師外,另外1-2個助教會埋身補習咁 ...
ASHK 都係用 MAP assessment 嗎?

ckmammy 發表於 21-3-11 12:26
ASHK 都係用 MAP assessment 嗎?

ASHK每學期有大大小小的各科各種tests(全部計),而英文及數學每年再做2次MAP assessments(同美國學生作比較)。

回覆樓主:

我聽過AIS 校長喺online school tour 講嘢,感覺正路,但冇咩特別。

我亦喺疫情前去過ASHK school tour,本身對間學校冇咩期望,純粹就到時間想多參觀幾間學校,但聽完校長講嘢,令我覺得俾幾年時間佢,學校喺佢帶領下前景會幾好,好promising。校長對師資幾有要求。

如果ASHK學費平啲我都會報佢,而AIS 我地最後係冇報名。

melobi12 發表於 21-3-11 14:46
我聽過AIS 校長喺online school tour 講嘢,感覺正路,但冇咩特別。

但我去ASHK school tour 聽校長講嘢, ...

ASHK個Director好似加拿大國際學校過嚟的。
今年的Grade Six新生好似都成績好。

我亦喺疫情前去過ASHK school tour, ...
咁你最後去咗邊間?

conniewktang 發表於 21-3-11 14:48

係,佢以前係CDNIS upper school 嘅principal,再之前喺Toronto 幾間high school 做principal,主要都係管理高年班,而家就由幼稚園開始都要負責埋

melobi12 發表於 21-3-11 15:08
係,佢以前係CDNIS upper school 嘅principal,再之前喺Toronto 幾間high school 做principal,主要都係管 ...

除了這位Director, ASHK仲有2個under佢嘅校長。

conniewktang 發表於 21-3-11 14:48

ASHK Director 經驗豐富

https://www.ashk.edu.hk/about-us/directors-welcome/school-director

We’re pleased to announce the appointment of John Jalsevac as School Director of American School Hong Kong. Most recently, John was Head of School at Mission Hills International School in Shenzhen, China. John previously worked in Hong Kong from 2004 – 2014 as Principal of the Upper School at the Canadian International School Hong Kong where, as Chair of the International Baccalaureate (IB) Steering Committee, he led the school in the development and implementation of the IB Program.

...

Prior to his arrival in Hong Kong, John was employed as an educator in Toronto where he served as Principal of three High Schools and as a Curriculum Coordinator and Superintendent of Education for a large school district.

ckmammy 發表於 21-3-11 10:13
我最近都有諗過如果去英國讀大學可以慳一年學費咪抵好多? 但讀小一年其實有冇學少咗嘢㗎? ...
其實有得選, 我鍾意讀 4 年大學多D, 始終大學生活同中學好唔同, 人生咁多年, 之後睇番其實 1 年並唔係咁長, 出左社會做野之後就會懷念學生生活

cassy_w 發表於 21-3-12 09:03
其實有得選, 我鍾意讀 4 年大學多D, 始終大學生活同中學好唔同, 人生咁多年, 之後睇番其實 1 年並唔係咁長, ...

Strongly agree!

其實有得選, 我鍾意讀 4 年大學多D, 始終大學生活同中學好唔同, 人生咁多年, 之後睇番其實 1 年並唔係咁長, ...

尤其疫情,三年中有兩年都係online
不過而家D人讀完又讀master不停讀都不會三年咁少,所以不是主要考慮。

我亦喺疫情前去過ASHK school tour, ...

AIS有朋友讀緊初小,可能唔啱佢,搵緊地方轉校,小朋友如果學野比較快的可能唔太啱。

的確係。 如果有得揀,首選當然係去美國讀大學好,尤其係讀科技的話。但美國大學學費真係好贵, 我諗過如果入唔到頂尖嗰d 去美國讀又好似好唔值......

conniewktang 發表於 21-3-11 07:21

大埔的ASHK學費貴是有原因的,可上網看看師資, 學校真 ...

老師計計課程很用心,自然學習

Apple_Orange_T 發表於 21-3-13 08:49
老師計計課程很用心,自然學習

主流學校家長成日話IS課程淺,我得啖笑。我教考DSE的英中,所以最清楚。
例如ASHK Grade 6的Science教biceps, tricepts及body system之間的interaction, DSE高中嘢, frog 解剖 乃DSE中六課程,chicken wings解剖與人體tricepts and tricepts對比,香港out of syllabus, Cell Biology連origin也學埋,功課也用MLA比出處,Cell biology乃中六DSE課程及大一Biology課程, periodic table乃香港中三丶四的課程,教埋寫formula等。
Social Studies的reading都好深,功課要求也高,寫paper如做大學文料功課,用MLA比reference!
數學,在香港主流小學,除了幾間男校及較好的小學的精英班,小學不會教正負數及coordinate, 中一起才教,但ASHK,Grade Six前,即小學已教,我仔完local小五入ASHK, 所以我要自己教返佢這2個topics, 當然Grade Six會繼續深化化去教。
ASHK重視STEAM, 比STEM多一個元素。
我覺得美式IS課程一點也不淺,學生一樣要努力讀書,因為不斷有tests及功課,而且份份都計分,但就少了一次過考試的壓力。

ais 幼稚園用家,小朋友讀得好開心,中文就自己教。應該都會繼續原校升小。
‹ 上一主題|下一主題