用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 美國國際
樓主: Apple_Orange_T
go

[小學] 美國國際 [複製鏈接]

請問 如報讀 ASHK Grade 9, 無外國passport, 係咪都要比全數 6x萬 debenture?(只讀4年, Grade 9-12)

lulukoko 發表於 21-6-2 17:26
請問 如報讀 ASHK Grade 9, 無外國passport, 係咪都要比全數 6x萬 debenture?(只讀4年, Grade 9-12) ...

打去學校問最清楚。
如讀四年,好似有得退(非全數)。

lulukoko 發表於 21-6-2 17:26
請問 如報讀 ASHK Grade 9, 無外國passport, 係咪都要比全數 6x萬 debenture?(只讀4年, Grade 9-12) ...

ASHK Admission Director Mary電話

conniewktang 發表於 21-6-2 17:17
今年不知道!
去年Admission的Mary見到我,只打招呼,冇見家長。只叫仔考筆試(數丶英文、英作),同infor ...

如果小學,功課唔知多唔多,返到屋企自己識唔識做,好怕好似L S咁,一大堆功課返到屋企又唔識做?
咁中學呢,功課深唔深,小朋友自己可以掌握到嗎?

Apple_Orange_T 發表於 21-6-3 19:11
如果小學,功課唔知多唔多,返到屋企自己識唔識做,好怕好似L S咁,一大堆功課返到屋企又唔識做?
咁中學 ...

小學一般在學校完成。中學功課合理,老師有guidelines, 小朋友有聽書會識做的。

conniewktang 發表於 21-6-3 19:33
小學一般在學校完成。中學功課合理,老師有guidelines, 小朋友有聽書會識做的。
...

Apple_Orange_T 發表於 21-6-3 19:59

入ASHK, 是我為仔作的最正確選擇,so far我很滿意。
不過,世上沒有非讀不可的學校,因為每間學校必有其優點與缺點。
ASHK的缺點是學費不便宜,冇外國passport一般要買debenture。
其優點是課程設計同師資都優質,教學好,功課設計得有心思及啓發創意(Grade Six中一有教Newton’s3條laws,除3份book reports及一份STEAM 的設計machine的project ,consolidation 是用其中一條law畫日常生活如何應用New’s law of motion)老師有愛及caring, 注意小朋友情緒及關顧做得好,而且課程比較深,故更適合資優小朋友。另外,我見ASHK中學部校風都幾好(小學部同Kg唔知)因為啲老師有管教學生。
(有資優小朋友跳幾級,早已考完入大學的考試,而且成績優,只是父母要她有多些社交,冇咁快比佢入大學)。

回覆 melobi12 的帖子

咁最後你揀咗邊一間學校報?

conniewktang 發表於 21-6-3 20:02

入ASHK, 是我為仔作的最正確選擇,so far我很滿意。

可以比資優跳級又真係幾好。我地學校要stick to本身學年,但就會比challenging tasks小朋友,同同高年級小朋友一齊做project。

先利申一下:AIS 現在用家(多於一年)
唔明點解啲人成日話AIS 無乜突出成績,到底係用家自己唔關心間學校,無睇校報,還是非用家的道聽途說。

當然,如果跟某英式大校比,佢哋一年幾百人考IB 出十幾位狀員,同AIS 一年百幾人(可能更少)出幾位(而報紙無報),而當中不少校生係收到美國著名學府嘅multiple offers (又係,報紙無報),咁樣比較公平咩?

單單上年(2021),AIS 畢業生的升學報告,先睇考生成績,21個科目當中有19科係高於全球平均值。大學錄取當中佔有不少係世界有排名叫得出名嘅大學,UC Berkerly, UBC, King’s College London 等都榜上有名,本地HKU, CUHK, UST 都在名單上,仲要係學生攞到multiple offers (即多於一間大學取錄)。

真實用家感受
我小朋友讀緊AIS ,她非常熱愛上課,亦很喜愛她的老師。之前停面授,我在家中陪她上網課,見到老師們預備嘅課堂和自學習作一啲都唔HEA,大部份老師都好有HEART。(我自己都係教育界) 他們的網課有齊班主任課(分大班及小組,教英拼、數學、常識)、中文(依科一會再說)、體育、音樂、圖書、情緒管理、遊戲。

學術方面,在沒有額外補習,只靠學校教授情況下,我小朋友在第一學年(EC 1) 已學完jolly phonics 的單音,EC2 已識拼CVC生字,認識2D 形狀及3D 立體圖形,音樂已學會識四大樂器家族和世界各地的民謠(用當地語言)。

當然,中文係差的﹗至少幼稚圖嘅中文係完全唔得,老師唔得,教學態度唔得,課程唔得。不過,俾得小朋友讀國際學校,依一方面早就預咗要靠父母自己。如果真係睇中文睇得咁重要,咁可能本地學校會較適合。

學生品德方面,我只能講外界好多傳聞係誇大或者打手踩學校。我送小朋友返學,只見學生圍著校牆排隊(窩打老道),從未聽過行過的途人投訴因學生行為而受到滋擾。大大小小學生(幼稚園到高中)都係一樣排隊,個個不是睇書、同家長或同學傾偈(唔係太大聲嗰種)、大嗰啲睇吓手機等,就算佔咗行人道排隊,行人仍然能有空間暢通無阻。放學的話,我有見過高小或初中啲學生會係隔離個公園仔追追逐逐,但大部份都係正正常常行去搭車。

其實學生在學校附近係無乜機會如外界所講「咁放肆」,因為每朝三大校長(幼稚園、小學、中學)及訓導主任就會當值,全體老師出動,咁啲學生點可以「放肆」?

我個小朋友讀了兩年,她已學到一些正向的生命價值,例如︰小動物也有感受,所以她不太食肉;其他小朋友會因為我嘅行為而唔開心,所以我要be nice to others;做錯事要認錯,人哋道歉要原諒……這都是老師們付出得大的努力和愛心去教導孩子。

大家有與趣可以認真睇吓AIS 網頁和約SCHOOL TOUR。依間學校,我係真心推介。
https://drive.google.com/file/d/1pSWu1JR8m8FHeGMI3z_0lA1MioV9yjRc/view

其實明報係有報導過,STANDARD 都經常有報依間學校

‹ 上一主題|下一主題