用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲升中一~
go

[澳紐] 澳洲升中一~

阿女唔係甘識合香港教育制度,想佢讀完小六去外國讀寄宿學校,心儀澳洲同加拿大,我傾向澳洲多啲,一來氣候好,二來又近d, 同埋覺得畢業後工作機會較多,申請居留機會較大。唔知啱唔啱,請指教⋯⋯

Lm 我都想了解下

cy36baby 發表於 21-3-7 11:27
阿女唔係甘識合香港教育制度,想佢讀完小六去外國讀寄宿學校,心儀澳洲同加拿大,我傾向澳洲多啲,一來氣候 ...

纯我自己個人意見及感覺,澳洲畢業後工作機會並以此申請PR 永久居留亦唔容易

纯以最近以加拿大及澳洲特登專俾香港人移民措施,加拿大相對較易申請PR(係加拿大讀完大專/大學就可以即刻申請PR), 但仔细詳情未公佈,一切以官方公佈資料為準,以及你小朋友仲细,10 年 8 載後仲有無呢個專俾香港移民措施都唔知仲有無!?

加拿大https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%9C%8B%E9%9A%9B/583833/%E5%8A%A0%E6%8B%BF%E5%A4%A7-2%E6%9C%888%E6%97%A5%E8%B5%B7%E9%96%8B%E6%94%BE%E5%90%88%E8%B3%87%E6%A0%BC%E9%A6%99%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E7%94%B3%E8%AB%8B%E6%96%B0%E5%B7%A5%E4%BD%9C%E7%B0%BD%E8%AD%89-%E6%9C%89%E6%95%88%E6%9C%9F3%E5%B9%B4
聲明又提到,在開放式工作簽證之外,政府會繼續向年輕香港居民實施其他2條導向永久居留的途徑,將會在今年內遲些時候推行。

第二條則是給予在加拿大專上教育機構畢業的香港人,將能夠直接申請永久居留,未來會有更多詳情。

加拿大政府官方網站
https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/news/2020/11/measures-to-support-hong-kong-residents-including-youth-to-come-to-canada.html
  • The second pathway will be for those who have graduated from a post-secondary institution in Canada. These individuals can then apply directly for permanent residence.

澳洲
https://inews.hket.com/article/2877831/%E3%80%90%E7%A7%BB%E6%B0%91%E6%BE%B3%E6%B4%B2%E3%80%91%E8%8E%AB%E9%87%8C%E6%A3%AE%EF%BC%9A%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E7%94%B3%E8%AB%8B%E6%B0%B8%E5%B1%85%E9%9C%80%E6%8C%81%E9%81%A9%E7%95%B6%E6%8A%80%E8%83%BD

澳洲政府今年公布,持有畢業生活臨時技術簽證的港人,可獲延長臨時技術簽證5年,並在5年後可以申請永久居留。澳媒引述澳洲總理莫里森(Scott Morrison)指,港人獲延長臨時技術簽證5年期限屆滿後,需持有適當技能才可申請永久居留。

apple000    發表於 21-5-26 09:09
王家爸爸    發表於 21-3-9 08:05

小時了了 發表於 21-3-8 21:00
纯我自己個人意見及感覺,澳洲畢業後工作機會並以此申請PR 永久居留亦唔容易

纯以最近以加拿大及澳洲特登 ...

同意!

就算俾你搵到工捱到5年,但好可能到時移民政策已經改咗。

澳洲明年大選,之後仲係咪Liberal Party 自由黨報政/Scott Morrison 做總理都無人知,莫講十年八年後!

若想知多D,多聽SBS廣東話台,我聽了兩年。澳洲很少請國際學生的畢業生,所以唔容易入到籍。再者,澳洲很多州份,每個州份有自己政策,要瞭解也不容易。另外,一般生活要面對的細節,例如:租屋、購置物業、住屋保養、剪髮、配眼鏡、報税、醫療、購物、法例等,都與香港不同,所以要定居也不是易事

apple000 發表於 21-3-21 21:38
若想知多D,多聽SBS廣東話台,我聽了兩年。澳洲很少請國際學生的畢業生,所以唔容易入到籍。再者,澳洲很多 ...
我個16歲女自己係果邊去銀行搞提款咭、學車、揾皮膚科睇暗瘡、整電腦、洗牙、箍牙,家姐自己租屋、揾中醫睇濕疹、揾part time……都係自己一手一腳。封關我去唔到,佢地又番唔到黎,一切要靠自己了。

giver    發表於 21-3-22 10:35

回覆 Yanamami 的帖子

呢D基本上都會識,但真正入籍定居就完全是兩回事了

apple000 發表於 21-3-22 10:38
回覆 Yanamami 的帖子

呢D基本上都會識,但真正入籍定居就完全是兩回事了
有咩唔同?剪髮、睇醫生、租屋……有分別?

小時了了 發表於 21-3-8 21:00

纯以最近以加拿大及澳洲特登 ...

謝謝意見,甘以留學考慮來說,澳洲定加拿大較好?

cy36baby 發表於 21-3-28 11:42
謝謝意見,甘以留學考慮來說,澳洲定加拿大較好?

利申:10 年 8 載後仲有無呢個專俾香港移民措施都唔知仲有無, 而各國嘅移民政策經常搬龍門、成日變。

純我自己為孩子籌謀留學+移民,我依一刻揀咗加拿大

apple000 發表於 21-3-21 21:38
若想知多D,多聽SBS廣東話台,我聽了兩年。澳洲很少請國際學生的畢業生,所以唔容易入到籍。再者,澳洲很多 ...

朋友子女一個讀獸醫、一個讀護理,在澳洲讀完書之後都留下來了。屋企人也有在加拿大畢業留下來做會計。

其實無論英美加澳,要揾到份似樣既工,一英文要好,二要融入當地生活。佢比僱主比較傾向請有當地生活背景既人,如果衹係去讀個學位,人地歷史文化都唔太代入既話,係會蝕底。