用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 風采中學
go

風采中學 [複製鏈接]

網上對這間中學的資料比較少,想請教大家風采中學會唔會好谷?功課會唔會多?中一係咪英數?
   1    0    0    0

回覆樓主:

呢間谷架入去讀要有心理準備

babamame 發表於 21-3-31 19:13
呢間谷架入去讀要有心理準備

谷就預咗,好多band1都谷。不過成日見人講呢間係勁谷,所以想問多啲用家

請問風采好唔好?風采的校風點樣?功課輔導班d老師說風采係band1尾band2頭,唔知和風采差不多嘅學校仲有邊d?

xiangbudao 發表於 21-11-23 22:15
請問風采好唔好?風采的校風點樣?功課輔導班d老師說風采係band1尾band2頭,唔知和風采差不多嘅學校仲有邊d ...
過去風采係中中英文班,據說今年開始已經轉全英中。所以單憑DSE成績可能難比較,因為其餘同區B1中學都係英中。
DSE成績去計的話,其實都追到跟田家炳、陳融差不多水平。
但陳融、田中都係收Band1,所以Band2報風采自行應該無機會。

nillnill 發表於 21-11-25 11:32
過去風采係中中英文班,據說今年開始已經轉全英中。所以單憑DSE成績可能難比較,因為其餘同區B1中學都係英 ...

風采係後起之秀,成績跑贏兩三間英中,如今年由微調轉至全英中,即北區有6間英中,不過我見中學概覽初中未有顯示全面以英文授課,依然是按班別/組別訂定教學語言/校本課程。

https://www.chsc.hk/ssp2020/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=87&return_page=sch_list.php%3Flang_id%3D2%26chg_district_id%3D1%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26sort_id%3D-1%26district_id%3D12
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回覆 mrs.so 的帖子

你嘅評價非常客觀準確,風采中學上升好快!但係谷係一定!

xubin2008 發表於 21-11-25 16:17
回覆 mrs.so 的帖子

你嘅評價非常客觀準確,風采中學上升好快!但係谷係一定! ...

除咗谷之外,學生也要受教。

馬明近幾年遜色了,被風采爬上,不過廖萬都有成績可見。

風采唔只谷,仲要好嚴,比我感覺係為咗催谷成績唔會尊重學生嘅意願..不過呢個係好幾年前嘅印象,唔知佢有冇改善過…
如果大家受谷又鍾意嚴,佢係升得快嘅,但我個人唔喜歡呢種風格。

風采2022年全英文班:
http://web.elegantia.edu.hk/s1/schooloverview.html
即是北區有鄧顯、甲寅、田中、風采、李嘉誠、陳融。
六間Band1英中,比上不足比下有餘

nillnill 發表於 21-11-26 10:48
http://web.elegantia.edu.hk/s1/schooloverview.html
即是北區有鄧顯、甲寅、田中、 ...

之前無英中光環長期牌弱都算打出一手好牌,若干英中要加把勁了

nillnill 發表於 21-11-26 10:48
即是北區有鄧顯、甲寅、田中、 ...

唔好意思,我睇唔到link內pdf那個位置寫已轉為全英中?請指點迷津

senkawa 發表於 21-11-25 19:41
風采唔只谷,仲要好嚴,比我感覺係為咗催谷成績唔會尊重學生嘅意願..不過呢個係好幾年前嘅印象,唔知佢有冇 ...

同感!我朋友孩子就是這樣勸離校。

mrs.so 發表於 21-11-27 10:00
唔好意思,我睇唔到link內pdf那個位置寫已轉為全英中?請指點迷津

升中導航裡面有個2021-2022學校概覽完整版第4頁。好細隻字,我都差點看不到

nillnill 發表於 21-11-27 10:23
升中導航裡面有個2021-2022學校概覽完整版第4頁。好細隻字,我都差點看不到
...

睇到睇到。。。終於通過教局評審全英中。

回覆 nillnill 的帖子

九真 羅桂祥 風采 上車
聖呂 元公 落車
何東 維官 劉皇發 賽官 天官 全中文班

全開英文班中學有變 三校「上車」兩校「落車」 教學語言微調 明年第三周期
https://std.stheadline.com/realtime/article/1785611/
‹ 上一主題|下一主題