用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY call waiting
go

CKY call waiting  

請問有冇人無去交留位費呢? 唔知幾時會call waiting呢?

happygirl1284 發表於 21-3-6 15:31
請問有冇人無去交留位費呢? 唔知幾時會call waiting呢?

Usually around June according to the past comments.

好似今日先係最後一日註冊?

回覆 Greenteajojo 的帖子

係呀, 今日1點完

happygirl1284 發表於 21-3-6 15:44
回覆 Greenteajojo 的帖子

係呀, 今日1點完

(emoji)(emoji) 所以最快今日下午/ 下星期一call waiting(emoji)(emoji)

happygirl1284 發表於 21-3-6 15:31

我哋無去,忍痛放左 good luck

Leungmay_ling 發表於 21-3-6 17:18
我哋無去,忍痛放左 good luck

放棄左,揀邊間?

回覆 happygirl1284 的帖子

如果call咗你哋記得報下喜啊!加油!

xubin2008 發表於 21-3-6 19:14
回覆 happygirl1284 的帖子

如果call咗你哋記得報下喜啊!加油!
我係group啲家長話有20x個註冊左(跟收據徧號),所以學校應該有超派,不過唔多!有啲註冊左既仲三心兩意,仲未决定要傳統定IB. 所以應該之後會有人放!

cyrus_clover 發表於 21-3-6 18:06
放棄左,揀邊間?

揀左傳統男校

soksk88 發表於 21-3-7 11:59
我係group啲家長話有20x個註冊左(跟收據徧號),所以學校應該有超派,不過唔多!有啲註冊左既仲三心兩意,仲 ...

咁多?咁應該無咁快call waiting (emoji)

回覆 Leungmay_ling 的帖子

你小朋友好叻呀, 你選個間我係waiting, 無依個開心既煩惱haha, Anyway, 多謝你放位. Wish your child and your family all the best!

soksk88 發表於 21-3-7 11:59
我係group啲家長話有20x個註冊左(跟收據徧號),所以學校應該有超派,不過唔多!有啲註冊左既仲三心兩意,仲 ...

呢兩年cky好似都會超派,而家小一有八班,小二果哋入學時一班都唔止30人。咁好少call waiting,其實咁嘅做法都有d怪,聽講早年有人八月中開學讀兩星期又退學讀另外一間

deco99 發表於 21-3-8 15:44
呢兩年cky好似都會超派,而家小一有八班,小二果哋入學時一班都唔止30人。咁好少call waiting,其實咁嘅做 ...
其實一向都有超派(根據以往數據派),只不過上年突然少咗好多人放位,所以要收多2班,今年超派已經保守左好多。

CXW 發表於 21-3-8 19:12
其實一向都有超派(根據以往數據派),只不過上年突然少咗好多人放位,所以要收多2班,今年超派已經保守左 ...

校長話上年計錯數,今年唔敢再派咁多位。

近年見好多家長都轉投國際學校和提倡愉快學習的學校,再加上香港政治教育政策越來越⋯⋯可能因為咁少人放棄了。

Ann201403 發表於 21-3-8 23:46

校長話上年計錯數,今年唔敢再派咁多位。
係呀,今年註冊都真係少人放位,起碼9成都留咗位,而家註左冊人數都比學位多

回覆 CXW 的帖子

大抽獎後應該會有人放,始終CKY學費唔平。仲有咩學校教學模式和CKY相似?

但同國際學校比係平好多,同埋IB 成績亮麗,我覺得抽獎除非抽到神校,否則都會少人棄。今屆可能連siblings 都未夠call waiting . 利申: 我小朋友已註冊cky

bearbearhome 發表於 21-3-9 08:41
但同國際學校比係平好多,同埋IB 成績亮麗,我覺得抽獎除非抽到神校,否則都會少人棄。今屆可能連siblings  ...
如果冇乜人棄offer,今年會唔會又開多一班至兩班? 依家都已經有二百幾個人註咗冊