用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華vs St Paul Boy
樓主: apple2021
go

英華vs St Paul Boy  

St. Paul's

LuiFungHa 發表於 21-3-9 22:20
可以說是一點也不容易,因為猛人如雲,不過這個是囝囝的目標,令他不得不努力。 ...

咁spc小學直上嘅會唔會好勁?始終直資小學,自己津小,如果有機會入讀好驚考第尾

回覆 20媽咪 的帖子

家住新界東,今年SPC中一仔,值回票價!
眼見仔仔很喜歡上學,而且他不覺也不怕路程遠,他認為老師教學認真,關心學生,同學乖巧友善,感覺到他已經對學校有歸屬感!

升中後我放手讓他自己學習,觀察到學校多測考多功課,課業形式活潑,不時要跟同學分組合力完成滙報。學校對學生學術要求頗高,教材課程測考同儕皆能為學生營造濃厚學習氣氛。對我仔仔而言,非常合適!

我個人認為SPC絕對值回票值!

IYY    發表於 21-3-9 23:31

BK惡霸 發表於 21-3-9 22:33
咁spc小學直上嘅會唔會好勁?始終直資小學,自己津小,如果有機會入讀好驚考第尾
...

收得既應該相對係比小學升上來above average

奇奇媽媽 發表於 21-3-9 22:09
真係唔怪得之Paul Boy 成績好過英華,我阿仔日日都hea爆,真係一分耕耘一分收穫
...

仔有小學同學都係今年中一,同佢whatsapp話好多功課

02413124 發表於 21-3-9 23:16
收得既應該相對係比小學升上來above average

BK惡霸 發表於 21-3-9 23:42

我都係估計,因見spcc, lsc, yw,dbs都係(特異功能除外)

vkyu 發表於 21-3-9 21:26
想問學術攞船, 係咪一定要申請入學時申請才有? 如果本身冇船入左去,跟住越戰越勇,考得好好, 咁佢有冇 ...

如中一入讀時未能/沒有申請scholarship,如學生能達到某成績也能取得,但每年評核。
級1-5: 下年度學費全免
級6-10 : 半免
級11-15 : 1/4 減免
另前-1-9 名會有另一個scholarship /prize

回覆 johnsonson 的帖子

透d沙中線完工, 當沙田站上, 車程大概要幾耐倒?

apple2021 發表於 21-3-6 12:57
請問那間好D?

SPC
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

投 St Paul Boy, 識得個剛剛畢業既,又乖又叻仔, SPC 啲成績呢幾年仲勁左添

醒目開學勳章

johnsonson 發表於 21-3-9 22:45
回覆 20媽咪 的帖子

家住新界東,今年SPC中一仔,值回票價!

新界東是搭鐵路返學嗎? 請問多唔多住新界嘅同學仔呀? 我住新界西

20媽咪 發表於 21-3-9 18:39
小朋友返學需時幾耐?佢讀得咁開心,係咪冇後悔放棄YW呢?真係好想知多啲SPC新生用家情況,因為我小朋友好 ...

呢家有地鐵到,唔算遠啦

我地住近荔景,返學都好方便,不過呀仔鍾意搭中環線轉車,車程約一小時,SPC啲老師真係好好!

想問下用家,spc 返放學時間幾點?

回覆 hellofafi 的帖子

夏令時間 7:55am

回覆 piglet0529 的帖子

因爸爸上班順路又夾到時間,所以中一爸爸揸車送仔仔上學,放學則自己坐港鐵回家,每日都會跟同學一起步行到車站,同線路的同學會一起坐車。
剛剛早兩星期考試,他們須下午回校應考,本來我話幫仔仔每日call Uber 番學,因我想他爭取時間休息和溫習,但他拒絕了我,想自己坐車番放學,他覺得聽住歌坐車幾好。

打算中二開始靠他自己,爸爸不再做司機!

暫時唔多覺有新界東同級同學,希望日後可以「發掘」到!

當年亞仔都冇揀YW, 佢鍾意SPC, 我話六年都要過海喎, 佢都堅持, 所以放手比佢決定, 佢讀得好開心, 學校行政好好, 老師盡責有教書, 同學都係乖仔多.

功課方面, 我反而覺得少, 仲多啲時間去學其他嘢.

測驗黙書都係正常不多不少.

我唔知程度係深定淺, 亞仔應付到, 除咗中文之外, 暫時唔洗補習, 成績滿意.

學校操行要求高, 校服都要執到正.

我仔不是運動型, 只是一條書虫^.^

醒目開學勳章

kcyleung 發表於 21-3-11 10:32
當年亞仔都冇揀YW, 佢鍾意SPC, 我話六年都要過海喎, 佢都堅持, 所以放手比佢決定, 佢讀得好開心, 學校行政 ...

多謝分享?甘你仔選了學甚麼樂器?

kcyleung 發表於 21-3-11 10:32
當年亞仔都冇揀YW, 佢鍾意SPC, 我話六年都要過海喎, 佢都堅持, 所以放手比佢決定, 佢讀得好開心, 學校行政 ...

見到上面都有post話學校中文難,想請教一下學校中文課程,謝謝(emoji)(emoji)另外想問下如果高中揀IAL 係咪都要讀中文/考IGESE 中文?