用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 於是英國中學隔離,學校話要收費
go

[英國] 於是英國中學隔離,學校話要收費 [複製鏈接]

亞女想返過去上堂,透過監護人公司問學校點樣安排隔離。學校話要收取費用,每晚£85,想知道其他中學係唔係一樣會額外收費?
   1    0    1    0

我哋每晚£60

醒目開學勳章

回覆樓主:

因為在half term期間隔離, 所以學校要另外收£50/晚

aylau 發表於 21-3-6 06:17
亞女想返過去上堂,透過監護人公司問學校點樣安排隔離。學校話要收取費用,每晚£85,想知道其他中學係唔係 ...

是否在復活節假期內作隔離?如果係收費正常,不過就貴左啲。我哋係現在返去學校隔離,當平時宿費咁收,之前一月至二月冇住就吾使比。復活節假期會留學校,應該以十月時的計法,約£55晚。

問咗,無論係term break 或 school day 做隔離,都要£85/night, 我叫guidance 公司再問,school day 已經係俾咗學費,但點解係一樣。

其實而家最擔心嘅係,暑假有冇飛機返香港 (emoji)
Lilypie 5th Birthday Ticker

亞女想返過去上堂,透過監護人公司問學校點樣安排隔離。學校話要收取費用,每晚£85,想知道其他中學係唔係 ...

我仔一直留喺英國冇返香港,但聽佢講有啲同學仔返香港後再返英國喺宿舍隔離冇額外收費,學校隔離政策是每隔幾天做一次COVID-19測試,每天要量體溫,每天要留喺房間不得外出,三餐學校只送到房門口自己食完洗好放返喺門口

scso 發表於 21-3-6 09:06
我仔一直留喺英國冇返香港,但聽佢講有啲同學仔返香港後再返英國喺宿舍隔離冇額外收費,學校隔離政策是每 ...

學校要安排人手送餐及做檢疫工作,有額外費用係明白嘅,已經要交學費但仍然要£85/night就好貴。
Lilypie 5th Birthday Ticker

aylau 發表於 21-3-6 09:05
問咗,無論係term break 或 school day 做隔離,都要£85/night, 我叫guidance 公司再問,school day 已經 ...
學校應該係為學生好,想方法去方便學生及令家長放心,原本已經收緊宿費無理由再加錢架.隔離時只係多左幾樣野要亞sir做,我仔隔離時每日3餐送到房食完有人收走.除左梳洗唔可以出房,比左間好大既房佢.要由原本住開果間房拎個人物品去隔離房, 亞sir打視像去原本的房間幫佢執日常用品同文具.....視像教亞sir係邊個櫃通拎

£85 貴咗啲但都要俾,有啲學校唔俾返學校隔離添!攪到未成年學生要經guardian 揾quarantine hotel, 埋單超貴!

Isaacmommy 發表於 21-3-6 11:37
£85 貴咗啲但都要俾,有啲學校唔俾返學校隔離添!攪到未成年學生要經guardian 揾quarantine hotel, 埋單 ...

無錯,£85略貴,但都好過學校唔收留,要自行搵隔離酒店,唔講要比多好多酒店錢、交通費,仲要掛心,係學校宿舍隔離,家長安心、放心!

如果係復活節期間收費係合理,但如果係平日返學日子就唔合理,學費比左住宿費,除非學校呢段日子收day school 錢。我地學校無收錢,只收檢測費合共375鎊,另外85一日亦好貴,host family 都係收50樓下。
呢段日子好多人都白交幾十萬學費。

回覆樓主:

學校有得住,好過冇!
我學校講明冇得隔離,要住guardian 嘅Q package 。
‹ 上一主題|下一主題