用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有得揀...會揀網課還是實體課?
go

有得揀...會揀網課還是實體課? [複製鏈接]

大家好
我是兩個小孩的媽媽
一個小六一個中三

中三哥哥現在的補習全是是網上學習
在家上固然方便 時間控制亦較好
但眼見仔仔上zoom成效不太好
今次考試大退步

是不是是時候把補習改回實體課?

另外亦開始想替囡囡找定補習
在暑假先適應升中課程

希望各位媽媽能推介港島區的面授補習社

謝謝

0    0    0    0

網課唔係唔好,但好考小朋友自律及自學能力,如果自律性弱一定死,唔好一刀切部份上網課部份上實體課會較理想。

opclk99    發表於 21-3-16 19:00

回覆樓主:

學校 zoom 相比實体課,事實係慢好多。我地學校實體某些科目會光速教書,返到屋企好大係自習。
至於補習,定性,zoom 係冇問題,仲可以慳返交通時間。
吾定性,心散,点都有問題。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-16 11:11
網課唔係唔好,但好考小朋友自律及自學能力,如果自律性弱一定死,唔好一刀切部份上網課部份上實體課會較理 ...
網課下, 今次考試學生的差距變大, 有些科可能由1X-9X分都有, 結論是自律的學生會有更多時間可以安排自己的Schedule, 唔自律的就會浪費咗光陰........

gigayan 發表於 21-3-16 14:58
網課下, 今次考試學生的差距變大, 有些科可能由1X-9X分都有, 結論是自律的學生會有更多時間可以安排自己的S ...

認同你所講,時間越耐越發現學生開始兩極,好嘅冇乜點變或越來越好,差嘅就越來越散同差,所以唔少家長都叫救命

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-16 15:59
認同你所講,時間越耐越發現學生開始兩極,好嘅冇乜點變或越來越好,差嘅就越來越散同差,所以唔少家長都 ...

係呀...... 兩極得好緊要

opclk99    發表於 21-3-17 02:03

簽名被屏蔽

我政府一放鬆立即要求學生上實體課,網課令中遊學生成績跌了10-20%

adagrape 發表於 21-3-5 22:28
大家好
我是兩個小孩的媽媽
一個小六一個中三

呀女鐘意on line ,

因為慳車時,成效一樣
:-D :-?

緊係實體課好!我個雖然好自律,但係我唔會跟學校野,過咗咁耐網課都開始散散地。
希望9月可以全面返實體,最好全日。

實體好, 次次上zoom 見老師成日要浪費5-10分鐘問邊個同學係唔係度就

有ftm跟,小朋友自律,表面上網課有節省交通時間的好處。但返學從來唔係剩係學書本知識。

如果單講學術,咁不如行homeschooling條路。小朋友肯學,家長肯幫,基本上超學年係幾常見。但咁樣係咪對小朋友的發展最好呢.....

醒目開學勳章

我仔話返學最好3日面授2日zoom,可以唞吓,無補習所以唔知2者成效如何

bobbob 發表於 21-5-3 10:24
我仔話返學最好3日面授2日zoom,可以唞吓,無補習所以唔知2者成效如何
我都覺得最好隔幾日實體課可以網課一日,唔使太早起身當補一補
學校也可以重新調整課程內容,相對來講,有d內容網課效果可能更加好。例如要睇片,自己做題,寫作,對卷,等等。interactive d 課程內容留返學校上。

b3410 發表於 21-5-3 11:23
我都覺得最好隔幾日實體課可以網課一日,唔使太早起身當補一補
學校也可以重新調整課程內容,相對來 ...
阿女宜家一個Cycle網課, 一個Cycle面授, 面授個cycle返學就不停quiz, test, dictation......
不過我都贊成3日面授2日ZOOM, ZOOM真係慳好多時間

簽名被屏蔽

gigayan 發表於 21-5-3 11:53
阿女宜家一個Cycle網課, 一個Cycle面授, 面授個cycle返學就不停quiz, test, dictation......
不過我 ...

其實應該返校面授,多一些互動性的課堂。測考,溫習,留返屋企網上做。

hybrid模式最好

疫情起伏,難預料,也一時半刻無法清除。希望暑假期間個間學校可以好好計劃一下,如何改變課程,適應大環境。

醒目開學勳章

b3410 發表於 21-5-28 08:32
其實應該返校面授,多一些互動性的課堂。測考,溫習,留返屋企網上做。

hybrid模式最好
好正面嘅suggestion

我都係一個中三一個小六, 我嗰兩個就網課實體都不大分別, 家姐上網課係教得慢啲, 但唔覺佢成績好大退步, TERM 2 平均分比起TERM1 實體課時仲高咗添, 差啲科目繼續差, 叻開的科目又保持到.

細的小六, 學的嘢相對較簡單, 網課實體都分別唔大.  不過兩個都鍾意實體課, 可以見吓同學仔多啲交流.  校外的班我就鍾意網課多啲, 好似我女學緊德文, 上網課我都可以一齊上埋.
‹ 上一主題|下一主題