用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求對白:同小朋友講落選了
樓主: ganggang
go

求對白:同小朋友講落選了  

如果佢問開,我諗我會咁講....
媽媽很欣賞你,因為你唔放棄,努力嘗試,唔得再試唔得再試。無論最後有沒有成功,都不代表你的能力。
你知道嗎?媽媽小時候考小學,一個offer都無,媽媽現在大學畢業了,不是跟大家一樣嗎?
你看,龜兔賽跑,不在乎誰跑得快,誰能堅持都最後就能先到終點。

相信媽咪,我地唔得再試,唔得再試,一定找到適合自己的學校。
無論你最後選擇什麼學校,我都愛你。

HKEEriver 發表於 21-3-8 20:59
如果佢問開,我諗我會咁講....
媽媽很欣賞你,因為你唔放棄,努力嘗試,唔得再試唔得再試。無論最後有沒有 ...

講得好好呀!升中只係人生其中一個中途站!只要唔放棄,實有機會超越其他人的!
我堂大佬會考個位分數,我老公band 5 升大學,佢地人工而家高過我和我阿哥(我和阿哥都叫男女神校畢業)。

你話升中可以代表將來嗎?

zaba    發表於 21-3-11 09:25
joycechanwy    發表於 21-3-10 08:42
SuLuLu    發表於 21-3-10 08:33

簽名被屏蔽

回覆樓主

阿女問我間學校收唔收,我話唔收,佢話:學校唔識欣賞佢,跟住就笑下(emoji)

係,升中只是人生一個階段,入到神校固然好,入唔到就唔一定失敗

之後仲可以叩門、插班

不過往往都是身邊啲人給壓力家長和小朋友

sunnymama2 發表於 21-3-10 08:26
講得好好呀!升中只係人生其中一個中途站!只要唔放棄,實有機會超越其他人的!
我堂大佬會考個位分數,我 ...

對,讀書完全係靠自己,尤其資訊咁發達,有乜嘢係一定要係某一些老師教先至學得識?唔一定要入某幾間㗎,最緊要唔好睇唔起自己。

naturebeauty 發表於 21-3-11 13:18
阿女問我間學校收唔收,我話唔收,佢話:學校唔識欣賞佢,跟住就笑下(emoji)

係,升中只是人生一個階段, ...

我囡都係話如果學校唔識欣賞佢就係學校損失喇

jli008    發表於 21-3-11 16:50

大家想多了,大部份是家長失望,小朋友無乜野

Hkmama818 發表於 21-3-11 13:29
我囡都係話如果學校唔識欣賞佢就係學校損失喇

咁你阿女同我阿女都幾夾

跟住就笑哈哈咁繼續做佢要做的事情,完全不放在心上

回想當年IN完根本冇再提 (個人覺得如果唔提小朋友其實未必好上心).......直到暑假直接講佢會入讀邊間。完全冇壓力的

簽名被屏蔽

200904 發表於 21-3-7 14:51
其實講真,每一所學校都有不同的收生標準,未必收最叻,而是收最有緣分的。
我同女講,只要自己努力,怎麼 ...

同意。我阿仔成積級頭,自行報了一所Band 1 官校但連面試機會都冇。因為衆所周知級頭那班會去神校。可能官校費事浪費時間見你。

rayc716 發表於 21-3-12 00:14
同意。我阿仔成積級頭,自行報了一所Band 1 官校但連面試機會都冇。因為衆所周知級頭那班會去神校。可能官 ...
咁似乎這間官校又估對了,結果你囝囝真係去左神校