用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求對白:同小朋友講落選了
樓主: ganggang
go

求對白:同小朋友講落選了   [複製鏈接]

SuLuLu 發表於 21-3-6 21:34
其實明白㗎,但係世俗嘅眼光好似我做阿媽好唔識得為個仔打算咁。

入一間適合嘅學校都係打算嚟㗎,唔係一定要出盡全力培養到個仔係級頭先係最好嘅打算~

謝謝各位媽咪,有你們真好,可以俾我呻吓。

SuLuLu 發表於 21-3-6 21:34
其實明白㗎,但係世俗嘅眼光好似我做阿媽好唔識得為個仔打算咁。
你都識講,世俗嘅眼光更加唔駛理,我一直都係唔係點理人點睇,邊個話一定要入到神校先叫做叻,我哋先係仔女阿媽,我唔為佢哋把關,幫佢揀最適合,邊個幫佢哋?大女升中時,不下10個問我點解唔報3女直(有報dgs),我就係有自己原因,邊個話人哋要報我就要報,我最清楚自己小朋友最適合咩學校,其他人意見,聽下就算,唔需要放起心。

SuLuLu 發表於 21-3-6 21:56
謝謝各位媽咪,有你們真好,可以俾我呻吓。

我都系感話,雖然個腦識得叫自己隨缘,個心硬系有少少期望,多謝各位advise 我調整自己心態,唔好比壓力阿仔

ganggang 發表於 21-3-6 22:04
我都系感話,雖然個腦識得叫自己隨缘,個心硬系有少少期望,多謝各位advise 我調整自己心態,唔好比壓力阿 ...
係呀好啱,其實自己心裏係明白。係自己嘅心態仲緊要過仔女嘅心態。可能係大人放咗唔低多過小朋友。

感恩有個位置可以放低心底話 ~做阿媽的真係積埋好多壓力,仲有好長嘅路要走,大家加油

PTL_L 發表於 21-3-6 22:01
你都識講,世俗嘅眼光更加唔駛理,我一直都係唔係點理人點睇,邊個話一定要入到神校先叫做叻,我哋先係仔女 ...

別人只能按大路資料估我地仔女嘅路向、提供意見,都係出於好意傾我地現時最關心嘅話題。。。但我地自己要有信心,自己對子女認識更加細膩講好容易,腦震盪一下,不用埋單的。

Hkmama818 發表於 21-3-6 22:24
別人只能按大路資料估我地仔女嘅路向、提供意見,都係出於好意傾我地現時最關心嘅話題。。。但我地自己要 ...
認同。最怕係三姑六婆,左一句右一句,所以我通常唔會理,選擇性失聰,好彩我身邊唔多三姑六婆

SLHongkonger 發表於 21-3-5 19:30
未到7月 真係未知結果
上年 我由3月一直到7月頭都好失落
諗緊係唔係自己做錯決定

直資call 你後備係唔係港同呀?

PTL_L 發表於 21-3-6 22:57
認同。最怕係三姑六婆,左一句右一句,所以我通常唔會理,選擇性失聰,好彩我身邊唔多三姑六婆。 ...

覺得唔啱用唔駛理,佢哋可能只係想分享自己所知心得,真心已經萬幸,(你知有啲人係會擾敵)只係未必適合其他人嘅實際情況罷了。

Babyarsene 發表於 21-3-6 23:08
直資call 你後備係唔係港同呀?

唔係港同

不過我知道港同7月放榜後都仲有收後備生

其實上年有乜b1學校可以叩門?

Hkmama818 發表於 21-3-6 23:18
覺得唔啱用唔駛理,佢哋可能只係想分享自己所知心得,真心已經萬幸,(你知有啲人係會擾敵)只係 ...
感覺EK大家都互不相識,擾敵情況冇同學間中嚴重,最忌人云亦云,人報我報,點解要報?唔知,因師老師叫、朋友叫,啱啱啱自己小朋友?啱掛.....

PTL_L 發表於 21-3-6 23:34
感覺EK大家都互不相識,擾敵情況冇同學間中嚴重,最忌人云亦云,人報我報,點解要報?唔知,因師老師叫、朋 ...

直資來說,好多人覺得大包圍才有安全感,或者想練習面試、估計RO等原因

PTL_L 發表於 21-3-6 22:01
你都識講,世俗嘅眼光更加唔駛理,我一直都係唔係點理人點睇,邊個話一定要入到神校先叫做叻,我哋先係仔女 ...
多謝你!

Hkmama818 發表於 21-3-6 23:43
直資來說,好多人覺得大包圍才有安全感,或者想練習面試、估計RO等原因
...

最終 大人又累 小朋友又累

回覆樓主:

安慰:
- 申請人數多:名私直資申請人數衆多,競爭大...
- 學額少:官津自行階段,畢竟只收約三成人...

積極:想下抽獎排位次序。
安撫:不會沒有學校收,抽獎機會人人均等...

家長要有正能量,小朋友才不會失落/焦慮/緊張情緒。

SLHongkonger 發表於 21-3-7 09:30
最終 大人又累 小朋友又累

但理解的,多數人都好難準確估計自己入到邊個級數學校(例如邊緣人、唔係級頭),咪要考過先知。。不過每考一間都要用好多時間,同時又有呈分試要考好,落空又影響心情。

Hkmama818 發表於 21-3-7 13:39
但理解的,多數人都好難準確估計自己入到邊個級數學校(例如邊緣人、唔係級頭),咪要考過先知。。不過每 ...

仲要睇小朋友性格
如果幾間直資都無offer 又要擔心 會影響佢的自信心

其實講真,每一所學校都有不同的收生標準,未必收最叻,而是收最有緣分的。
我同女講,只要自己努力,怎麼都是有書讀的,而且可以讀的很好!
我女小一的時候,叩門了很多學校,失敗了很多次,她們都問我,自己是不是很差?沒有學校要?
現在這段歷史卻成了最好最真實的教材。
‹ 上一主題|下一主題