用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 British council 考ielts
go

[英國] British council 考ielts [複製鏈接]

係咪一定要夠16歲先至可以考筆試?
   0    0    0    0

CCCK1234 發表於 21-3-3 21:53
係咪一定要夠16歲先至可以考筆試?

不是,under 16也可,報名會要求家長少少資料,考試當天,家長出席登記便可!

回覆 CCCK1234 的帖子

我女兩年前考得11歲。當時BC online直接報係報唔到嘅,打電話去BC熱線都係話要16歲先俾考。結果我email去BC話學校要求考,佢又email俾我叫我證明我係報緊嗰間學校,咁我send咗學校封要求信佢哋就特別批准我女考。

beastiebistro 發表於 21-3-3 22:14
回覆 CCCK1234 的帖子

我女兩年前考得11歲。當時BC online直接報係報唔到嘅,打電話去BC熱線都係話要16歲 ...

那現在應該改了。我小朋友上年尾考 IELTS (未夠16歲) 也可在 BC  website on line 報名,只是在報名時有父母資料便可以了,不用致電或 email BC的。

DOCTORGG 發表於 21-3-4 00:18
那現在應該改了。我小朋友上年尾考 IELTS (未夠16歲) 也可在 BC  website on line 報名,只是在報名時有父 ...
請問你報online test, 還是paper test?

CCCK1234 發表於 21-3-4 16:54
請問你報online test, 還是paper test?

不是電腦考,是在酒店筆試的。

未滿 16 歲係可以,只要有足夠文件證明你有呢個需要,加拿大移民都有要求 16 歲以下小朋友考 IELTS。最好打個電話/email去 BC 求安心。

1998Ruby1998 發表於 21-3-6 17:20
未滿 16 歲係可以,只要有足夠文件證明你有呢個需要,加拿大移民都有要求 16 歲以下小朋友考 IELTS。最好打 ...

我上年9月報名時是報 BC 的
UKVI (Academic) IELTS($2340) 那種就沒有要求我提供什麼文件做證明,只是未夠年齡要父或母的資料和考試當天家長一定要陪同小朋友報到。
其他 IELTS 類別,我就唔清楚了!

當年係我個agent 幫我報名。佢地有同British Council 聯繫,向BC攞個code,直接申請就得。唔需要家長陪同登記

但係唔知而家有無改列,你有agent就可以問下,或者直接問BC

舊年小朋友考,BC 話疫情影響,無期。我轉咗去 IDP 考,好快有成績。

王家爸爸 發表於 21-3-10 11:48
舊年小朋友考,BC 話疫情影響,無期。我轉咗去 IDP 考,好快有成績。

下次也會考慮IDP!考完 BC, 小朋友感覺很不好,因為全程在一個酒店宴會廳之類內考,寫答案在枱布上,特別作文,在凹凸不平的布上寫(不提供寫字板)很難順暢。小朋友忍不住揭起檯布寫字,不揭由自可,一揭檯布,原來檯面很污糟
我小朋友話最重要係listening, 個 D speakers D聲在大廳內播放好廣散,不易聽得清晰。我估 IDP 應該會有 Headphone自己收聽會好D掛!
此外,不少在塲的一些家長也認同, BC的電話很繁忙,多數沒人接聽!可能疫情時期先至甘忙。但 IDP 的客服一直好易聯絡,方便好多!

DOCTORGG 發表於 21-3-10 18:04

下次也會考慮IDP!考完 BC, 小朋友感覺很不好,因為全程在 ...
要留意wor..
IDP有考期都係酒店考, 同BC差不多

‹ 上一主題|下一主題