用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無家長帶小孩做過腦電波測試和訓練? ...
go

[過動] 有無家長帶小孩做過腦電波測試和訓練? [複製鏈接]

我小朋友有ADHD 專注比較差 最近去尖沙咀做了一個免費腦電波測試  好像都幾準下。想帶佢去做訓練  想問一下有無家長做緊或者做過 有無效果?thx
   18    0    0    0

回覆 flychoy 的帖子

通常被懷疑有ADHD嘅小朋友都係做專注力評估,腦電波測試我反而未聽過其實係乜嘢嚟?

我都有考慮緊, 其實係咪work 嫁呢?

midcafe 發表於 21-3-24 11:16
我都有考慮緊, 其實係咪work 嫁呢?

我覺得ADHD是見精神科醫生或臨床心理學家做assessment及治療,而非用其他方法。

我只知道中大有個教授研究緊用腦電波控制一些簡單操作,我知道要好大專注力。大吉利事講句,使用對象是中風病人。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

腦電波測試對ADHD既效果,唔會好過香爐灰或者祈禱。用電流去刺激,從而測試神經線既,本身就可能壞處多於好處。另外,ADHD同腦神經線傳送速度,關係唔大。反而網友講既羊癇症,可能有用,原因係腦電波測試可能可以搵到腦神經線損壞既位置。問題係搵到損壞既位置,那又如何?
同腦電波測試比較,一齊祈禱,起碼可以增加大人同小朋友信心,可以增進親子間既bonding,可能可以幫助親子共同解決(或者最少面對)問題。

王家爸爸 發表於 21-4-6 12:39
腦電波測試對ADHD既效果,唔會好過香爐灰或者祈禱。用電流去刺激,從而測試神經線既,本身就可能壞處多於好 ...

I would say that not just only praying but also living in communion with family and friends with faith. In addition brotherhood bonding is also gives them strength to face challenges during their school life even afterwards.

I just not knowing about “香爐灰”...

ANChan59 發表於 21-4-6 12:06
我只知道中大有個教授研究緊用腦電波控制一些簡單操作,我知道要好大專注力。大吉利事講句,使用對象是中風 ...

中大醫學院精神科助理教授麥敦平醫生
佢之前有個 research project 係用腦磁激 TMS 嚟治療成人ADHD 個案
不過呢個研究計劃都差不多係2年前,唔知依家仲有無繼續

不過 腦磁激治療 同 腦電波治療 係兩樣野嚟

JanetCMC 發表於 21-4-14 05:04

中大醫學院精神科助理教授麥敦平醫生

多謝你的資訊。我講嘅跟你講嘅不同。我沒有去了解,你說這個對口一些。希望兩年過去,會有更多進展。

我係幾年前在展覽會見過我上面講到的prototype 及示範。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

大家搵中心都最好多多查證啊!點擊此3幅圖看得更清楚

我仲未係好相信用電腦波做Adhd呀..但我都有興趣想知多啲
我小朋友都係adhd 加asd

回覆 flychoy 的帖子

請問樓主最後有冇join?
‹ 上一主題|下一主題