用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 2歲3個月BB懷疑自傾
go

2歲3個月BB懷疑自傾

我仔仔2歲3個月,因為唔肯講野所以做佐評估,評估結果係剛剛2歲會有變化,只評為語言遲緩,而家上緊語言治療堂,但阿仔依然唔肯開口講野.期間,響屋企發現自閉症狀明顯左,例如響屋企來回跑,唔望人(一直都有),唔會自己玩玩具,唔識玩假想遊戲,係咁咬野,沉迷youtube或者手機既BB app.
但我一直不明白既問題係,1歲時阿仔係識手指指,全屋人,物件,都識辨別指出黎,會同人揮手say hi, bye bye, 只係未識講,聽指令,識得辨別顏色,動物,但慢慢地, 唔知點解,呢一切野佢都唔再做,叫極都唔做,對一切野都無曬興趣.
我想問下有無人同我仔仔情況相似,大家交流下,搵下變化既原因.

我個仔兩歲前都認識幾個字(雖然都係少)。但兩歲後好似你咁講,突然咩都唔應,咩指令都唔做。兩歲半評估自閉傾向。三歲正式診斷自閉症。 我個仔都喜歡來回跑,開心地尖叫,FING 手。你語言治療上左幾耐啊? 媽媽加油啊(emoji)(emoji)

maggiemylau 發表於 21-3-3 16:09
我仔仔2歲3個月,因為唔肯講野所以做佐評估,評估結果係剛剛2歲會有變化,只評為語言遲緩,而家上緊語言治療堂, ...

請問喺邊度做評估

回覆 vanemama 的帖子

我仔仔上語言治療上左2-3個月,而家轉左去上密集式.4月開始上, 近呢兩堂,個姑娘話佢進步左, 但仲係無講野

maggiemylau 發表於 21-5-12 14:10

我仔仔上語言治療上左2-3個月,而家轉左去上密集式.4月開始上, 近呢兩堂,個姑娘話佢 ...

加油啊! 我個仔都係起初玩玩具同聽指令有進步先,之後先開始講嘢。

如果係就好啦!想問下你仔仔都係上密集式訓練嗎?上左幾耐開始講野?
我仔在家依然唔聽指令,但訓練既姑娘就話佢進步好好

maggiemylau 發表於 21-5-13 11:57

如果係就好啦!想問下你仔仔都係上密集式訓練嗎?上左幾耐開始講野?

係1:1 ABA啊。一開始一星期3堂, 後來見到進步就加到4堂。上左1-3個月開始發多左BB音 (回應你,嘗試溝通) 6個月就開始跟到你發音,慢慢就講到字。指令就第一個月已經學識。

我個仔之前都係來回跑架
到3歲都未識講野
我覺得職業同言語治療都有幫助呀
不過我都密集上左兩年
錢都俾左唔少
加油呀

maggiemylau 發表於 21-3-3 16:09
我仔仔2歲3個月,因為唔肯講野所以做佐評估,評估結果係剛剛2歲會有變化,只評為語言遲緩,而家上緊語言治療堂, ...

我仔仔都係兩歲三個月,情況都係同你仔仔一樣,不過我仔從來唔指嘢嘅...

而家都打算帶佢參加密集式訓練,唔知邊間好呢,預算有限...

回覆 ng_tim 的帖子

我囝囝返過旺角救世軍同荔枝角循道衛理都OK,聽其他jm講建基都唔錯。

回覆 ymyyy 的帖子

好呀, 等我睇吓先, 多謝分享!

vanemama 發表於 21-5-22 20:48
係1:1 ABA啊。一開始一星期3堂, 後來見到進步就加到4堂。上左1-3個月開始發多左BB音 (回應你,嘗試溝通 ...
Hi Vanemama, 可唔可以pm我你去果間ABA既資料啊?我都考慮緊有冇能力俾我仔仔去上ABA

係1:1 ABA啊。一開始一星期3堂, 後來見到進步就加到4堂。上左1-3個月開始發多左BB音 (回應你,嘗試溝通 ...

方便pm我ABA 資料嗎 謝謝!

treetree88 發表於 21-7-4 14:58

Ok

vanemama 發表於 21-7-4 20:02
Ok

你好,可以pm資料我嗎?

bkcherine 發表於 21-8-27 12:42
你好,可以pm資料我嗎?

PM 左你

你係邊間報ABA呀?

KYC0308 發表於 21-11-21 19:31
你係邊間報ABA呀?

PM 你啊

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊