用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 LMC result
樓主: caseiama
go

LMC result   [複製鏈接]

wongszehang 發表於 21-3-8 14:47
其實我估lmc 係預左第二輪先真正收生。因為比較少人會放lmc 做first prority

呢個係真。好多人都唔會放第一。揀左佢,又無得大抽獎。

睇完呢個POST,見到有D家長"覺得"人地收硬, 點知最終reject,就話人地學校/老師點點點
但其實有無諗過, 問題係出自係家長身上

有唔少學校都係, first round shortlist最高分/最叻既小朋友,
之後in得家長, 梗係睇大家既理念係咪相同

學校同家長傾完, 發覺未必一致,甚至有其他家長更好,
咁唔俾offer你都好正常

賴人地, 倒不如好好諗下, 係咪自己interview時做得唔好

回覆 luikin 的帖子

你有無考?你無考好難明白呢間學校的手法
一個group 有幾百人係final 五百
但整個group有offer 人數不足15
連waiting 亦不足10人
同其他考學校group完全唔同
仲有,同家長面見時,係大讚小朋友
講真又唔係第一次考學校
唔收自己小朋友好平常
但點解咁多學校唔講講呢間?

回覆 caseiama 的帖子

d 學位去晒邊?<~~  他的收生可能留晒係第二轉收生
總之派offer 比spcc 還要少

jennylady 發表於 21-4-3 17:58
回覆 caseiama 的帖子

d 學位去晒邊?
哩間有25%要俾南亞裔....佢地可能不加group...

回覆 WONGKACA 的帖子

咁七成半學位係邊?總之加入多個考學校group都未見過呢個情況
自己的小朋友唔一定有offer
但全部人都無offer 真係第一次見
Spcc 報喜人數仲多

我就無打算讀的,去見家長都係想拿見家長的經驗
但我好明白呢間家長的心情

jennylady 發表於 21-4-3 19:53
回覆 WONGKACA 的帖子

咁七成半學位係邊?總之加入多個考學校group都未見過呢個情況
哈哈哈哈,咁神秘?我冇報哩間..不知小一總共有幾多學位,同埋好係佢分兩間校園,我不鍾意

luikin 發表於 21-4-3 17:11
睇完呢個POST,見到有D家長"覺得"人地收硬, 點知最終reject,就話人地學校/老師點點點
但其實有無諗過, 問題 ...

其實去到見老師 聽評語 相信大家都接受有offer / waiting 或reject. 但當出黎offer % 係得32個,waiting 得10 個。其餘9成reject , 相信唔係一般直資/ 私校玩法

第二,去同老師校長見面 聽評語,朋友個仔comment 100% 正面,形容係prefect 同家長亦好符合學校理念 中英都好強,出result 係reject . 我朋友完全係難以置信 相信佢值得一個waiting at least !

第三,再係其他小道聽番黎,有d中英都差 拍片非常求其 但收offer 連佢本人都難以置信,學校究竟係用咩準則去收學生? 朋友仔仔有7個好offer,所以相信能力也不差。

第四,學校first in 親身見,second in 拍片都唔zoom. 呢d安排真係令大部分家長都難以理解。朋友唔會再報phase 2, 但佢亦覺得呢間學校好神,神奇個神!

到呢刻大家講起都係有一百個問號❓
咁多人唔講其他學校 點解要淨係講呢間呢 總係有d野奇怪先會咁比人講囉

jennylady    發表於 21-4-4 01:17

其實家長咪又會講到自己幾鍾意間學校,幾乎合教育理念,到最後係手上offer揀一間適合自己仔女的學校,有機會唔係揀最top果間。
同樣地,學校只係揀適合的學生,未必揀最top的 (如果自知是二線)
遊戲就係咁玩,有咩好嬲

我都不會再報,我本身有三私其中一間係手去見都係為了見家長的interview 經驗
收到Reject 的一刻我有點失樂
後來連我朋友係offer queen 都收reject我才好過d
(她一間reject 和waiting 都無,真係好堅)
似乎LMC 好有眼光
被reject 的小朋友都有更好的學校。
Btw 我現在都有男龍 收左

LMC 應該特登收一些無咁叻的學生
知道個個都當他後備

認同呢個遊戲係咁玩 嬲都無用呀 好似朋友唔志在 所以phase 2 留比其他人報啦

講番事實出黎
學位120 減30 外藉
Offer 32
Waiting 10
其他全部reject
仲要offer 入面有人唔take
但waiting 都call 唔多

結論:
Phase 2 好多位
好心儀可5/6 月一試報下

回覆 jennylady 的帖子

咩叫"LMC 應該特登收一些無咁叻的學生
知道個個都當他後備"

唔收你個小朋友,就代表其他小朋友係唔叻?
你呢D家長就係典型"我個小朋友係最叻, 你地間學校唔收係你地走寶"

話自己入左好多考學校group,見無乜人有offer, 就覺得學校有問題

坦白講, 呢個香港,大把有錢家庭/ 叻既小朋友, 家長都唔會入呢D考學校group
唔好覺得你個圈子無, 就代表全香港無人入

"似乎LMC 好有眼光
被reject 的小朋友都有更好的學校。
Btw 我現在都有男龍 收左"

咪正宗"跌落地揦番揸沙"

jennylady 發表於 21-4-3 17:32
回覆 luikin 的帖子

你有無考?你無考好難明白呢間學校的手法

有offer也不一定公開,況且有好多外藉不上這些討論區!

luikin 發表於 21-4-4 21:48
回覆 jennylady 的帖子

咩叫"LMC 應該特登收一些無咁叻的學生

認同!我上年考LMC都冇加入這些考學校group,入了才被邀請加入家長group亦都知好多外藉係唔會入呢d group。

kc33 發表於 21-4-4 10:02
講番事實出黎
學位120 減30 外藉
Offer 32

外藉咁少?我覺得唔止,可能有5份2,大約50人。如果1st and 2nd round 各60個位,派32個offer 10個waiting好合理。

stanley1017 發表於 21-4-4 22:22
外藉咁少?我覺得唔止,可能有5份2,大約50人。如果1st and 2nd round 各60個位,派32個offer 10個waiting ...

朋友話問過校長 (佢third in見校長)有問今年外藉% 都係25%咁上下 所以照減30個外籍數

stanley1017 發表於 21-4-4 22:22
外藉咁少?我覺得唔止,可能有5份2,大約50人。如果1st and 2nd round 各60個位,派32個offer 10個waiting ...

小學通常會第一round 收足 第二round 比d waiting 既人 通常都係咁 好似得LMC 咁樣出offer 所以大家聽完都o哂咀

如果第一round收足就不用分兩round

仲有,你還要計埋兄弟姊妹比較大機會入番學校呢個因素,而這些人多數不會reject offer,更不會入group講,所以你哋計唔到個實數!
‹ 上一主題|下一主題