用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 LMC result
樓主: caseiama
go

LMC result  

olaliu 發表於 21-3-9 19:02
我都好鍾意呢間學校, 覺得老師好有愛心。 其實老師評語對小朋友都係讚賞都係正確的做法, 可能佢哋只係講出 ...

同意,學校老師都幾難做,冇反饋俾人話冷淡,讚小朋友又俾人話最佳演員,是否家長精神太緊張?我朋友都試過另外一間二線愛心私小面試後話入硬,最後都係waiting話好hurt。可能因為係二線,家長覺得易入所以期望較高,其實二線都係少數人入,平常心啦。

利申,我未報LMC

deco99 發表於 21-3-9 20:08

同意,學校老師都幾難做,冇反饋俾人話冷淡,讚小朋友又俾人 ...
我朋友咁嬲係因為呢, 當時佢有問老師關於第二輪收生條件, 佢問如果佢第一輪落選咗,咁可唔可以再去報第二輪.

個老師同佢講話看條片,佢個仔兩文三語好強,又話條片甘多證書,好明顯,家長好用心鋪排。臨走,老師再送佢三個字“放心啦”。佢當時以為一定得啦。點知reject.......

我朋友唔係最心儀LMC, 系超級奇怪老師要講啲咁嘅說話.......

soksk88 發表於 21-3-9 21:56
我朋友咁嬲係因為呢, 當時佢有問老師關於第二輪收生條件, 佢問如果佢第一輪落選咗,咁可唔可以再去報第二輪. ...

我覺得面試老師唔係最後做決定嘅人,可能你fd嘅仔over qualified如果唔想入就冇必要去in,in咗收reject梗係hurt,睇開d。

abc1021 發表於 21-3-8 16:38
我個朋友都係咁,講到佢小朋友好高分好好但唔收佢,點解要咁?

陳守仁家長分享會都有呢個情況,狂讚但得waiting

reject緊係會唔開心,其他學校無第二輪,reject就即係無機會,林文燦叫做有第二輪,個人認為係多個機會,真心想讀就一定會報,如果擔心又reject就等抽獎吧

HelenKT 發表於 21-3-10 10:15
reject緊係會唔開心,其他學校無第二輪,reject就即係無機會,林文燦叫做有第二輪,個人認為係多個機會,真 ...

問題係去到第3次面見,出reject 係一大部份,邊間直資私校會咁? D人問 d學位去哂邊? 辛苦一班家長

回覆 caseiama 的帖子

直私遊戲,家長都冇主動權

當有4千人去考,學位得130左右,都有3千幾人收reject,確實係好多人收reject信,樓主你仲有無其他offer呀,如果無又好想讀LMC就報第二輸喇,加油

soksk88 發表於 21-3-9 21:56
我朋友咁嬲係因為呢, 當時佢有問老師關於第二輪收生條件, 佢問如果佢第一輪落選咗,咁可唔可以再去報第二輪. ...
嘩,乜真係會咁架,咁又係好難接受嘅。家長小朋友咁俾心機,又考核又拍片又面見,最後一輪又有好嘅評語!理論上成功嘅機會好大,點知直接reject,連waiting都無。。。咁正常人都會嬲嘅。我朋友都係咁。。。

回覆樓主:

我們三年級剛插班入到了 孩子現在比較適應 功課也不多

回覆 twinbaba 的帖子

係呀,本身waiting

回覆 樱花姐姐 的帖子

你好呀櫻花姐姐,我想6月幫女兒插班小二,想請問插班考試會考深一年嗎?

我哋係收信話waiting ,等6月

Rachellee0422 發表於 21-3-11 14:49
回覆 樱花姐姐 的帖子

你好呀櫻花姐姐,我想6月幫女兒插班小二,想請問插班考試會考深一年嗎?

具體考試內容不太清楚 兒子也沒有比較過 我只知道語文有看圖作文  

據說英文是教深一年 英文重點跟進一下可能好點 面試時也會用英文進行對話的  

學校的理念是培養大格局的孩子 這個我回答到了 老師表示跟校長的理念很一致

祝好運

回覆 樱花姐姐 的帖子

謝謝你的Share.祝小朋友讀得開開心心.Thank you

xubin2008 發表於 21-3-10 16:04
回覆 caseiama 的帖子

直私遊戲,家長都冇主動權

岩呀,家長係無主動權,但都要比其他/之後的家長知道,去到第三面final round(剩係見家長),可以出咁多reject (身邊個個考緊都話reject 多過offer 加waiting)

你講下全港邊間直資私校咁玩法?

caseiama 發表於 21-3-18 23:59
岩呀,家長係無主動權,但都要比其他/之後的家長知道,去到第三面final round(剩係見家長),可以出咁多r ...

咁係因為可以2nd in 嘅小朋友全部都有得去 3rd in... 之前2nd in 嗰張通告有提過。

通常第一次Reject左,第二次都會有機會,佢地係選擇適合既小朋友入讀,
不過有waiting始終有機,
有心就事成

我是林文燦小一的家長,很明白大家的感受。大家要知道學校小一大約有130學位,而外籍生比例很高 (這是學校政策),上中文課時華語班vs非華語大約3:2,我估本地生佔大概6-7成左右,所以收本地生的人數遠比大家想像的少。以直資學校來説有這個語境並不多,而有這個語境很大機會是因為多收外藉生這個政策。

所以如果學生的父母其中一位/兩位是非華裔可能會較有優勢,但真的想入來不妨試試插班,我女果班今年都有兩個插班生,希望資料幫到大家!

回覆樓主:

呢度有幾多有offer / waiting ?