用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 LMC result
樓主: caseiama
go

LMC result   [複製鏈接]

回覆 stanley1017 的帖子

Lmc 係直資可以唔收足學生等phrase two ?
咁對統一派位的學生唔公平,
因為可以先抽獎,再考lmc
直資學校要係四月前交list 比教育局
已經註冊的學生唔可以參加統一派位
間間學校都唔交list
比人抽完獎先考
咁咪無左個原意?

回覆 kc33 的帖子

我都無angry 因為我有更有名氣的offer 係手先in 呢間
拿間家長經驗而已
而且我仔都比人reject 慣
大家都唔係第一次收reject 啦

眼見group 中的人有很多係好真心喜歡LMC
但竟然係group 得十幾人有offer
Spcc 都唔止啦 (中國學生學位人數應該比spcc多)
Waiting 人數少就可能直接叫你再考唔洗wait 掛

回覆 luikin 的帖子

希望ICAC 會查下點收生希望當中無問題

我真係唔知道原來LMC 係貴族學校
D小朋友家庭咁有錢和叻到唔入group
咁多group 都無見呢個情況
必定有人報喜有人失樂

其實大家又唔係第一次收reject
絕對唔存在自己個小朋友叻晒唔收係學校走寶但間學校的學生係咪叻係升中數據都睇得到啦
而事實現在呢個group 的小朋友有更好的offer
真係恭喜他們

咁多人討論呢間學校
係因為手法問題
收生人數成疑的問題

stanley1017 發表於 21-4-5 01:09
如果第一round收足就不用分兩round

如果同其他學校一齊睇 e.g 福小 /九真 都有phase 2 都係入哂phase 1 有位淨先phase 2 比人報

有心既心儀可再試
無offer 再努力又得

所以點解大家反應咁大就係因為唔係正常玩法 透明度亦唔夠 先引黎討論

jennylady    發表於 21-4-5 11:22

jennylady 發表於 21-4-5 10:07

呢間學校既手法真係唔係每個家長都認同

不過塞翁失馬,焉知非福
恭喜你小朋友有好offer

都希望學校有睇到呢個post 既討論接受各位意見 支持或反對都好

考小一遊戲一d都唔好玩
如果可以透明度高d 照顧下家長小朋友心理負擔就更好

* 應該會有人覺得我係要人服侍既家長 又要考又要人照顧心理壓力 (emoji)

kc33 發表於 21-4-5 11:15
呢間學校既手法真係唔係每個家長都認同

不過塞翁失馬,焉知非福
其實你真係講得好好點解咁多人討論正正係學校透明度問題
間間學校都有reject 人
相信考lmc 的家長亦唔係第一次收reject

考小學真係好辛苦
我總括來講我考得唔好
所以我好明白Lmc 家長的失望
我只係好彩一早有三私其中一間係手
最後出offer 間男龍有offer
真係一額汗。

scorpioming 發表於 21-3-8 12:55
Reject多offer少係咩玩法

我朋友收到reject即喊咗出嚟,佢話in家長個陣個老師狂讚個小朋友,又會講你小朋 ...

好慘,比咁大個希望人地,媽咪加油❤️

jennylady 發表於 21-4-5 09:43

Lmc 係直資可以唔收足學生等phrase two ?

我都不知收生時間有冇規定!只知道學校收咗生的名單要比教育局!但有冇規定一定要收足我就不知了,我相信直資應有一定自由度的。

jennylady 發表於 21-4-5 10:07

學校是要找適合他們的學生而不是一定係叻的學生!尤其是佢都知好多好top的根本就不會去讀,反而學位可能比咗位一些學術中上而其他方面又有某些天份的學生!

回覆樓主:

我只係知道LMC有超過30個不同國籍的學生,我上年問過老師係咪學校的收生政策,他回答是的。所以外國國籍一定是比較易入的,其次是兄弟姊妹就讀同一學校和英文溝通能力等。

我自己都認為如果外藉學生比較易入可能違反歧視等,但學校可以話用語文能力作考核。其實我選LMC都是因為直資、語言環境和校網(而SMC 又唔收我女),所以我又唔係太介意佢外藉和本地收生不是同一準則。

stanley1017 發表於 21-4-5 20:45
我只係知道LMC有超過30個不同國籍的學生,我上年問過老師係咪學校的收生政策,他回答是的。所以外國國籍一 ...
我地知道有兩條對但收中國人學生始終係主流
而呢條隊有offer 係少得不正常
中國人學位人數唔會比spcc smc 人數少
人地個group 夠一樣有人報喜

希望教育局又正視下刻意留位比phrase 2係咪合理
間間直資學校都咁樣,對等抽獎無錢讀直資的人好唔公平

其實直資和私校都好唔公平!

stanley1017 發表於 21-4-5 20:45
我只係知道LMC有超過30個不同國籍的學生,我上年問過老師係咪學校的收生政策,他回答是的。所以外國國籍一 ...

校長話有三千多人報名,即係香港人收生只有1%,咩非華語姐,你直資黎嫁In 幾百個家長係final round 全港邊一間學校係出reject 多過offer + waiting?

樓上講得岩呀,全港最強,連spcc 咁大名氣,offer group /報喜都多人過佢(學位一樣?)
或者LMC 自由收生的標準係要夠多國家,咁樣年年出黎有話題,教育?

Second interview 所有人都入 final round?

https://www.hk01.com/tag/228

林文燦係少數比較接納外國人的小學
特別照顧也是非不得已,不認為係歧視華人

但是我好好奇為什麼香港的外國人會出現學中文的困難
到底係學生太依賴英文,還是教育局的方向有問題
第一代移民,因為係成年人,學習語言有困難可以理解
第二代移民,其實應該很容易學中文

大陸台灣的外國人學中文沒難度,很簡單
來到香港,學廣東話變得很困難,好神奇的現象。。。

Azzurro 發表於 21-4-9 08:49

可能在家冇人和他們講廣東話!上中文堂時也是分華籍班和非華籍班。

Azzurro 發表於 21-4-9 08:49

國語只有四聲,廣東話九聲。填廣東話詞都比普通話詞/英文詞難好多

但學校是普教中,我認為他們接觸中文時間少是主要原因。

訪問校長關於學校語言,有興趣可睇睇
https://www.youtube.com/watch?v=Lx1si6N6hNY

自資私校比起津校公平得多有能者居之
津校父母係舊生可以加分已經係唔公平啦
父母讀名校小朋友就有更多機會讀名校
父母讀野雞就世世代代都讀野雞 (唔夠份抽名校)

‹ 上一主題|下一主題