用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Margaret vs 基督徒崇真
go

St Margaret vs 基督徒崇真

醒目開學勳章

有什麼意見? thx

請問基祟是否已經出左offer?

醒目開學勳章

yanlee06 發表於 21-3-3 10:08
請問基祟是否已經出左offer?

未有 不過問一下先
ToBy and VinCent

醒目開學勳章

感覺兩間學校好似差唔多

參不多,但覺得身邊多朋友喜歡崇真。學校規模大D,資源可能好一點。

醒目開學勳章

222magmag 發表於 21-3-3 10:30
參不多,但覺得身邊多朋友喜歡崇真。學校規模大D,資源可能好一點。

Thanks

我都有同一個的思考, 都係等緊基崇結果.  同亞仔商量過, 如果基崇收, 應該會轉過去基崇.  

亞仔的考量好簡單, 佢唔介意普教中, 所以基本上佢讀SMC 都冇問題, 但一來英文程度較高, 佢有點擔心會跟得辛苦, 因為佢本身英文唔特別好.  二來亞仔深信基崇一定有幾位小學同學一齊讀, 而SMC 只會得佢自己一個.  三來家姐本身讀緊基崇, 佢會少少偏向基崇.

我自己的考量就係我唔鍾意普教中, 不過亞仔話冇問題就由得佢.  而最重要係SMC 中一二係冇地理及西史, 呢點我有所保留.

其實SMC 好少公佈DSE 成績, 我又冇去簡介, 所知不多, 基崇至少簡介有講入大學率, 見到都一路升緊, 而且基崇會開IAL, 仲要唔係只得理科, 係多一個選擇.  SMC 好似係NCS 先可以考GCE AL.

醒目開學勳章

chanwendy 發表於 21-3-3 10:37
我都有同一個的思考, 都係等緊基崇結果.  同亞仔商量過, 如果基崇收, 應該會轉過去基崇.  

亞仔的考量好簡 ...

我都係怕佢st Margaret d 英文難

chanwendy 發表於 21-3-3 10:37

亞仔的考量好簡 ...
係基崇升緊,又肯比資源去改。

醒目開學勳章

222magmag 發表於 21-3-3 10:42
係基崇升緊,又肯比資源去改。

我個女不喜歡有小學部的中學 怕D自己新加入 難融入

又咁啱, 我女讀基崇, 佢有個男同學仔的家姐當年係外來生入讀SMC, 現在已經做緊嘢架喇.  話跟得好辛苦, 所以當年都叫自己細佬千祈唔好讀SMC, 個男同學又同我女講同一句說話.  我相信今時今日的SMC 比當年係谷咗, 先會升到BAND.  所以我都擔心外來生困難重重.

醒目開學勳章

chanwendy 發表於 21-3-3 10:57
又咁啱, 我女讀基崇, 佢有個男同學仔的家姐當年係外來生入讀SMC, 現在已經做緊嘢架喇.  話跟得好辛苦, 所以 ...

所以如果有其他offer 應該會走 但其實我覺得st Margaret 係唔錯的

vincentoby 發表於 21-3-3 10:59
所以如果有其他offer 應該會走 但其實我覺得st Margaret 係唔錯的
都係, SMC 有啲嘢確係幾吸引.

樓主, 兩間英中成績都升緊, 不過現時 SMC 仍稍為佔優。兩校公佈的業績資料都不多, 不過 SMC 公佈的 DSE 5+ 率及其一向不俗的英文水平足教一些名氣比她強的 band 1 英中汗顏。NET 多, 英文語境良好而且 native。在二線直資中, 她在語境方面做得很出色。

要留意的是兩校文化不一樣, SMC 較文靜傳統, 基祟較活潑多元, 兩者皆有小學部直上的學生, 只是數額有分別。如不介意成績上暫時有距離的話, 可從用家的合適度或 preference 去考慮選校。

醒目開學勳章

IYY 發表於 21-3-3 11:14
樓主, 兩間英中成績都升緊, 不過現時 SMC 仍稍為佔優。兩校公怖的業績資料都不多, 不過 SMC 公佈的 DSE 5+  ...

Thanks

各有各,可考慮地區。朋友囝六年來來回要三小時,佢話諗返也辛苦。細個又驚佢中途周圍去學壞。

醒目開學勳章

222magmag 發表於 21-3-3 11:16
各有各,可考慮地區。朋友囝六年來來回要三小時,佢話諗返也辛苦。細個又驚佢中途周圍去學壞。 ...

地點其實都重要

vincentoby 發表於 21-3-3 11:21
地點其實都重要

SMC跟基祟不是同一地點,只差2-3分鐘路程嗎?

醒目開學勳章

BHA 發表於 21-3-3 11:30

我仲有報其他直資 npl 最近我屋企 行都行到

BHA 發表於 21-3-3 11:30
相隔兩條街咋