用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Margaret vs 基督徒崇真
樓主: vincentoby
go

St Margaret vs 基督徒崇真 [複製鏈接]

IYY 發表於 21-3-3 11:14
樓主, 兩間英中成績都升緊, 不過現時 SMC 仍稍為佔優。兩校公佈的業績資料都不多, 不過 SMC 公佈的 DSE 5+  ...
英文5+ SMC 係好高, 但佢 2016-17 公佈的英文3 都係得 98.5% 咋, 呢點就好意外, 我相信拎唔到3的應該係外來生.

chanwendy 發表於 21-3-3 12:09
英文5+ SMC 係好高, 但佢 2016-17 公佈的英文3 都係得 98.5% 咋, 呢點就好意外, 我相信拎唔到3的應該係外來 ...
今年2021年了!
英文好和語境好是blessing, 有人竟然認為是barrier.....
無言.......

Smc直上一半,外來一半,唔怕沒有朋友!

twhkleung    發表於 21-3-3 20:21

chanwendy 發表於 21-3-3 10:37
我都有同一個的思考, 都係等緊基崇結果.  同亞仔商量過, 如果基崇收, 應該會轉過去基崇.  

亞仔的考量好簡 ...
本地生都可以讀IAL, 只係每年唔夠人數開派, 就以開唔成.
其實係一家四口子

73662710 發表於 21-3-3 12:20
今年2021年了!
英文好和語境好是blessing, 有人竟然認為是barrier.....
無言.......
係擔心跟唔上要留班啫, 之前有另一個POST 話十幾個外來生中一留級.

一家三口 發表於 21-3-3 12:29
本地生都可以讀IAL, 只係每年唔夠人數開派, 就以開唔成.

唔係剛剛舊年先獲批來緊九月先系第一年?點解話每年唔夠人所以開唔成?

vincentoby 發表於 21-3-3 11:32
我仲有報其他直資 npl 最近我屋企 行都行到

Npl 唔錯喎
我都等緊4/3電話

LeeCC 發表於 21-3-3 12:45
唔係剛剛舊年先獲批來緊九月先系第一年?點解話每年唔夠人所以開唔成?
...

真心問, 要政府批? 我知道IGCSE 自己報考都可以, IAL 應該都可以. 如果是, 勍不用等政府批. 我只知道每年都有出通告問學生報唔報IAL, 但從未聽過開得成. 不過大囡當年都無選IAL.
其實係一家四口子

一家三口 發表於 21-3-3 13:01
真心問, 要政府批? 我知道IGCSE 自己報考都可以, IAL 應該都可以. 如果是, 勍不用等政府批. 我只知道每年 ...

IAL 係中六考,通常 take IAL 就唔考 DSE, 唔會兩邊考。

唔同 IGCSE, IGCSE 係中四,五啲香港學生自己報嚟試考公開試模式同試水溫

回覆 LeeCC 的帖子

哈哈係喎

a_for_apple 發表於 21-3-3 13:08
IAL 係中六考,通常 take IAL 就唔考 DSE, 唔會兩邊考。

唔同 IGCSE, IGCSE 係中四,五啲香港學生自己報 ...
其實我都清楚, 大囡自己報考了4科IGCSE , 完了中五去了英國, 今年大學一年級, 只係想clarify IAL 係咪要政府批才可以讀/報考試?
其實係一家四口子

LeeCC 發表於 21-3-3 12:45
...
你係咪講緊基崇呀?
其實係一家四口子

一家三口 發表於 21-3-3 13:01
真心問, 要政府批? 我知道IGCSE 自己報考都可以, IAL 應該都可以. 如果是, 勍不用等政府批. 我只知道每年 ...

舊年升中簡介會校長話剛剛收到教育局批,今年九月可以開中五

一家三口 發表於 21-3-3 13:13
你係咪講緊基崇呀?

係呀,你唔係?原來我搭錯線

LeeCC 發表於 21-3-3 13:50
係呀,你唔係?原來我搭錯線

原來大家唔會,我講緊smcesps.  

LeeCC    發表於 21-3-3 13:59
其實係一家四口子

一家三口 發表於 21-3-3 13:11
其實我都清楚, 大囡自己報考了4科IGCSE , 完了中五去了英國, 今年大學一年級, 只係想clarify IAL 係咪要政 ...
IAL 應該係要教局批先比開喎, 同埋讀IAL 的學生唔可以多過49%學生的.

chanwendy 發表於 21-3-3 14:39
IAL 應該係要教局批先比開喎, 同埋讀IAL 的學生唔可以多過49%學生的.

I see.
其實係一家四口子

一家三口 發表於 21-3-3 14:41
I see.
要official向EDB申報該學生"只修讀"NSS以外既課程, 係要向EDB申請. 即使EDB批咗, 條讀學生人數不能多於全級50%
如果唔係official, 即學校叫學生兼讀NSS和Non-NSS的話呢, 咁其實可以唔駛向EDB申請
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-3-3 17:47
要official向EDB申報該學生"只修讀"NSS以外既課程, 係要向EDB申請. 即使EDB批咗, 條讀學生人數不能多於全級 ...

其實係一家四口子

hkpapa852 發表於 21-3-3 17:47
要official向EDB申報該學生"只修讀"NSS以外既課程, 係要向EDB申請. 即使EDB批咗, 條讀學生人數不能多於全級 ...

咪要EDB 批准開辦IAL 呢?
其實係一家四口子

chanwendy 發表於 21-3-3 12:09
英文5+ SMC 係好高, 但佢 2016-17 公佈的英文3 都係得 98.5% 咋, 呢點就好意外, 我相信拎唔到3的應該係外來 ...

哈哈,“98.5%咋”是指太低嗎?
不過睇返荃官英文3係97.8%,但人地係1A而SMC係2A-1C禾!
‹ 上一主題|下一主題