用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優非績優升那類型中學?1B生
go

資優非績優升那類型中學?1B生

醒目開學勳章

小兒今年升中,成績大概是1B, 英文一般,數好。最愛天文地理,愛讚研。暫時理想升大學讀地球科學。佢社交麻麻,不愛體育音樂視藝。愛攝影及天文。

家住元朗,唔夠band1位,所以有考直資。今年可能因為多人移民潮有得interview 較多人爭的直資中學。另報了兩間元朗物理成績好官津,一間1A~1B, 一間1B~1C.

已考的直資當中會考慮讀DBS及SPC. 當然這兩間中學未必會收小兒。但如不適合,可叠埋心水等自行又大抽獎。

社交麻麻的小朋友適合主打brotherhood 的男校嗎?入讀後會唔會有改变開放的有好轉?

有冇過來人可以給予意見,這特質小朋友會適合那類型中學?

piglet0529 發表於 21-3-3 09:46
小兒今年升中,成績大概是1B, 英文一般,數好。最愛天文地理,愛讚研。暫時理想升大學讀地球科學。佢社交麻 ...
最愛天文、地理,鍾意攝影,其實QC最啱。問題係比較難入(比DBS及SPC難)。加上如果小朋友社交麻麻,英文一般,比較難喺傳統男校感受到brotherhood,數好亦未必有太大優勢,傳統男校一般學生都數好。反而男女校可能適合啲,有無諗過元朗既信義、商中之類?
男校既brotherhood主要係喺集體活動體現到,運動、音樂、辯論等;數學屬於比較個人既活動。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 21-3-3 10:13
最愛天文、地理,鍾意攝影,其實QC最啱。問題係比較難入(比DBS及SPC難)。加上如果小朋友社交麻麻,英文一 ...

研究過商中玩STEM唔係小兒最強,佢應是向物理方面發展,所以自行冇報到。而小學往績以小兒成績好大機會派位後叩門都入到。

而信義高中沒有物理地理化學此三科的組合,局限了他現有的興趣,所以也沒報依間。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 21-3-3 10:13
最愛天文、地理,鍾意攝影,其實QC最啱。問題係比較難入(比DBS及SPC難)。加上如果小朋友社交麻麻,英文一 ...

即是入到男校也很難改變他固有性格嗎?那如果只此兩間DBS vs SPC是否SPC啱少少文静的既學生?

因為在於元朗區,如果band1直資收但自行唔收,我一定會放棄大抽獎。

佢有一個資優生的其中問題係不時criticize 老師同學(雖然冇當面), 但我覺得很煩,唔想佢唔好彩入左band2學校, 應該係災難。

piglet0529 發表於 21-3-3 11:05
即是入到男校也很難改變他固有性格嗎?那如果只此兩間DBS vs SPC是否SPC啱少少文静的既學生?

因為在於元 ...
文静啲既學生,SPC 比 DBS 適合啲。

鍾意駁嘴既資優生,如果成績一般,可能天主教男校會更適合(例如灣仔鄧鏡波;中西區既聖類斯)。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 21-3-4 08:42
文静啲既學生,SPC 比 DBS 適合啲。

鍾意駁嘴既資優生,如果成績一般,可能天主教男校會更適合(例如灣仔 ...

thanks!  

佢最喜歡回家投訴,對住老師冇駁咀既。

醒目開學勳章 貢獻勳章

住元朗,想搵男津?
會唔會考慮長天?
其實我自己覺得 banding 上,可能YW都啱,但直資係咪已經過哂喇?
恐龍家

醒目開學勳章

小曳人 發表於 21-3-12 10:48
住元朗,想搵男津?
會唔會考慮長天?
其實我自己覺得 banding 上,可能YW都啱,但直資係咪已經過哂喇?

英華那方面合適?有報不過in得麻麻,唔知收唔收。我見英華好似好注重音樂,佢冇依方面天份。

醒目開學勳章 貢獻勳章

piglet0529 發表於 21-3-12 14:50

英華那方面合適?有報不過in得麻麻,唔知收唔收。我見英 ...
其實主要係男校唔多,位置上亦可以,banding 上亦有機會考到
唔好期望學校對孩子有特別"支援",聽講,男孩子响男校生存,本身就係一個男子氣嘅訓練
恐龍家

piglet0529 發表於 21-3-3 10:55
研究過商中玩STEM唔係小兒最強,佢應是向物理方面發展,所以自行冇報到。而小學往績以小兒成績好大機會派 ...

我見商中也不是只注重STEM, 數學丶物理科成績幾好。你果個社交唔係好好,我覺得商中老師夠關愛,資優方面的支援不錯,應該合你仔。男女校可能好啲,始終有女仔,啲男仔會乖啲,我個人覺得男校容易有欺凌。

醒目開學勳章

conniewktang 發表於 21-3-22 07:29

我見商中也不是只注重STEM, 數學丶物理科成績幾好。你 ...

商中數學物理成績好嗎?有沒有資料?我找來找去找不到,所以自行沒有選她

piglet0529 發表於 21-3-22 10:47
商中數學物理成績好嗎?有沒有資料?我找來找去找不到,所以自行沒有選她
...

我收到的訊息是商中理科不錯,其中數學科一向成績都好好,物理科就近年成績不斷上升。又聽商中學生講商中老師的子女都會返嚟讀,有個老師兒子初中仲好似考全級第三名,理科成績入讀後越來越好,好似因為教得有趣。

醒目開學勳章

conniewktang 發表於 21-3-22 11:25
我收到的訊息是商中理科不錯,其中數學科一向成績都好好,物理科就近年成績不斷上升。又聽商中學生講商中 ...

但佢完全沒有成績公佈好難揀佢,每年只公佈有十個八個標青既成績,甘我又點知其餘既考成點? 好老實,原本仔的成绩可以拎到自行崇德的推薦表,但因為知道佢未必能係group interview 發揮到所以我於自行放棄了報左兩間個人interview 的官中。我相信入鄉崇信我仔都仍可以係前半成績的學生,依3間有公佈所有dse成績,數學及物理成绩也很好,甘點解我要抽不公佈dse成績的商中呢?

piglet0529 發表於 21-3-22 11:41
但佢完全沒有成績公佈好難揀佢,每年只公佈有十個八個標青既成績,甘我又點知其餘既考成點? 好老實,原本 ...

商中好似一向都冇公佈成績。

醒目開學勳章

conniewktang 發表於 21-3-22 13:12
商中好似一向都冇公佈成績。

學術不及鄉崇信趙,STEM不及十八鄉/翁佑,只靠口碑?

piglet0529 發表於 21-3-22 14:34
學術不及鄉崇信趙,STEM不及十八鄉/翁佑,只靠口碑?

其實唔知,咁又點比較?
我反而比較信用家講的意見。

醒目開學勳章

conniewktang 發表於 21-3-22 14:37
其實唔知,咁又點比較?
我反而比較信用家講的意見。

那你是用家嗎? 你小朋友有那方面特長有發揮?

piglet0529 發表於 21-3-22 15:35
那你是用家嗎? 你小朋友有那方面特長有發揮?

我非用家,但朋友兒子在讀,有玩奧數,聽說數學方面可發揮。再問了,之前冇疫情,學生經常可以在Assembly進行英文短講,不一定是精英班學生都有這個機會,令佢哋演說技巧有進步,用英文更有信心。

醒目開學勳章

conniewktang 發表於 21-3-22 15:38

我非用家,但朋友兒子在讀,有玩奧數,聽說數學方面可 ...

那很多中學都有這些機會

piglet0529 發表於 21-3-22 17:10
那很多中學都有這些機會

如果你是這樣看一間學校,其實就不用追問,我也不用花時間去問用家了。