用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國留學10年可以入藉嗎?
go

[英國] 英國留學10年可以入藉嗎? [複製鏈接]

如果在英國用student visa留學10年,可以用long residence 方法拿ILR (indefinite leave to remain)嗎?拿了ILR 後,是否住多一年,便可以申請入籍英國?
   9    0    0    0

joycedcoke 發表於 21-3-3 08:09
如果在英國用student visa留學10年,可以用long residence 方法拿ILR (indefinite leave to remain)嗎?拿 ...
https://www.gov.uk/long-residence/eligibility

For reference, please.

hklogai 發表於 21-3-3 09:30
https://www.gov.uk/long-residence/eligibility

For reference, please.

我去uk gov網頁睇過,裏面冇提過studying by 10 years in UK 不可以count continuous residence, 所以用student visa讀10年書,應該都可以攞永居身份?

Continuous residence
Continuous residence is time you’ve spent in the UK without gaps.

You can leave the UK during the continuous residence for up to:

180 days at a time
540 days in total
You cannot count time spent in:

a prison, young offender institution or secure hospital
Ireland, the Isle of Man or Channel Islands

joycedcoke 發表於 21-3-3 08:09
如果在英國用student visa留學10年,可以用long residence 方法拿ILR (indefinite leave to remain)嗎?拿 ...

Correct,  same 10 + 1  policy
因為 students 所持的 visa 都是經過正式審批的 valid visa,所以 入藉 都是跟一般的 10 + 1

樓主小朋友現在多大? 大家可以研究吓

回覆樓主:

今年7月起大學畢業可以unconditional 留兩年,唔駛有job offer都可以apply. 所以留學十年相對可以減兩年

https://www.gov.uk/government/news/graduate-route-to-open-to-international-students-on-1-july-2021?fbclid=IwAR1r7GTTs9F_F7jnsSnDgtO4Tdf0YuCC7FL-bySYlDwyBRDOZFcDoXaYEHM

jm0918 發表於 21-3-9 21:39
樓主小朋友現在多大? 大家可以研究吓

我的孩子快12歲,考慮留英十年入藉

sp3014 發表於 21-3-9 21:50
今年7月起大學畢業可以unconditional 留兩年,唔駛有job offer都可以apply. 所以留學十年相對可以減兩年

h ...

英國的移民政策常常變,幾年後Boris Johnson是否在任也是未知之數

咁最好Y7過啦, 找到學校未? 度好540日點搞未?

打算yr 8過去,已有學校offer。
但因疫情,如果9月父或母陪開學,回港沒有直航機,中途轉機要隔離21日,回到香港又隔離21日,大人要返工,真係沒有那麼多假期應付隔離。
所以我們考慮延遲下年一月開學。

jm0918 發表於 21-3-9 22:20
咁最好Y7過啦, 找到學校未? 度好540日點搞未?

我們巳有心理準備,孩子每年只會暑假回港約50日,以滿足10年540日要求。
其他長假期,大人可能會飛過去陪佢。

joycedcoke 發表於 21-3-10 06:04
我們巳有心理準備,孩子每年只會暑假回港約50日,以滿足10年540日要求。
其他長假期,大人可能會飛過去陪 ...
你孩子有心理準備未?

咁好重要既春期,父母只接觸幾百日,第日預左好疏離。人生有幾多個十年?

Yanamami 發表於 21-3-10 09:03
咁好重要既春期,父母只接觸幾百日,第日預左好疏離。人生有幾多個十年? ...

唔係好認同,唔一定會感情疏離,要睇孩子性格,又睇下家長點處理。我兩個孩子在英國多年,enjoy 英國讀書模式,學懂獨立,成長不少,他們跟我們關係超良好,有傾有講,有商有量。

幾十年前出國升學,跟現在完全唔同,可以日日傾電話,又可以透過視像見面,溝通機會好多。

人生有幾多個十年?我會找緊最佳時間做最佳決定,又要為孩子做最適合他們的安排。

咁好重要既春期,父母只接觸幾百日,第日預左好疏離。人生有幾多個十年? ...

咁细個分隔十年真是捨得嗎?
見得咁少,恐怕頭兩三年小孩仍会偶爾掛念父母,但之後已經冇乜感覺了……

TTEE1819 發表於 21-3-10 09:46
唔係好認同,唔一定會感情疏離,要睇孩子性格,又睇下家長點處理。我兩個孩子在英國多年,enjoy 英國讀書 ...

早去係有好處,例如大學時唔驶畀國際生學費同工作时已有bc方便好多……
但孩子十五六歲前仍是在自己身边随时攬下锡下的日子同親切感又是無法取缔的……
只能自己取捨吧~

TTEE1819 發表於 21-3-10 09:46
唔係好認同,唔一定會感情疏離,要睇孩子性格,又睇下家長點處理。我兩個孩子在英國多年,enjoy 英國讀書 ...

Zoom上堂同實体上堂都有尐分別既……

同意你講学会独立,成長、成熟……

出國讀書,一年番屋企四、五次,个半两个月见一次……但呢个case係十年五百幾日……想想都慘豬豬。十七、八歲都算,仔大仔世界,十一、二歲就真係唔捨得。

利申:我自己两个分別都係15同17歲出國,成年幾無見都好掛住。係日日online通訊,無所不談,但总係爭尐……

真系要好有決心先得。 特別頭幾年仲細。 我仔13 出去我都好唔捨得好唔想。 我覺得未來既路佢地自己會選擇, 到時佢想留可以搵份工。 我實在安排唔到咁多。 所以都好佩服10 年計畫既家庭。

假期留英費用不少,而且仔女未必想,掛住香港美食、舊同學、親友,堅持十年唔容易。

今年開始,畢業有 graduate route,可以留低兩年搵工。
https://www.gov.uk/government/ne ... ents-on-1-july-2021

hiddenhero 發表於 21-3-10 11:08
真系要好有決心先得。 特別頭幾年仲細。 我仔13 出去我都好唔捨得好唔想。 我覺得未 ...

留學機會是孩子自己爭取回來的,由筆試到面試的過程,看到孩子努力準備和參與,我們亦跟他分析留學的好與壞,多次問他什麼原因選擇去留學,整個過程見到他成熟了不少。
雖然作為父母,在這年紀放孩子出去,真的是萬般不捨得,但是我們暫時未能跟他到外國生活,惟有給他選擇去外國讀書。
我跟孩子討論了入藉問題,佢亦知道每年只可以暑假回港,維持十年......
初步打算俾佢試一年,如果極度唔適應,可以選擇回港。
‹ 上一主題|下一主題