用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 萬古嘅問題:聖保羅男 vs 英華
go

萬古嘅問題:聖保羅男 vs 英華

相信唔少手執聖保羅男,見緊英華應該糾結緊,不如早啲開始討論

location 唔討論,其實大部分住邊去聖保羅男都係遠

想討論教風,學術,師資,潛力等等

大家又有咩意見呢

醒目開學勳章 王國長老

一句:聖保羅男近年dse 成績幾乎係全港男校最強(幾乎)

建議你去youtube睇吓兩位校長的訪問睇吓有冇分野

回覆 tree.monkey 的帖子

Suggest to have a look on HKpapa852's page below:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3819456

Charlotte_mom 發表於 21-3-2 09:43
一句:聖保羅男近年dse 成績幾乎係全港男校最強(幾乎)
我諗有選擇障礙的家長,可能思量位在於小學/跳船方面。如果小六升中,比較容易,SPC DSE好,又有IGCSE。不過,小學階段,YW跳船能力又真係幾強,三私一直可以變成三私二直

既有升中保障,又有跳船機會,都好吸引!

b3410 發表於 21-3-2 10:27
我諗有選擇障礙的家長,可能思量位在於小學/跳船方面。如果小六升中,比較容易,SPC DSE好,又有IGCSE。不 ...

spb 跳船能力會差過英華嗎
英華多跳船數據係因為多人跳船
spb 應該相對少啲

doi98 發表於 21-3-2 10:23
建議你去youtube睇吓兩位校長的訪問睇吓有冇分野

英華小新校長唔多資料
英華中黎緊又轉校長

lskstephen 發表於 21-3-2 10:24

Suggest to have a look on HKpapa852's page below:

中學spb遠遠拋離

Many pp select primary school base on their secondary school performance, like academic, sport and music.

識人揀左 SPB,主要原因:
1. 校車遲啲到,英華太早
2. 鍾意 SPB 啲乖仔、守規風格
3. 鍾意中學部有 IGCSE 呢個選擇,雖然係直屬但只要主科合格操行有 B 就升到。英華都係呢個升中條件。

tree.monkey 發表於 21-3-2 08:45

相信唔少手執聖保羅男,見緊英華應該糾結緊,不如早啲開始 ...

港島區一定揀SP

九龍區新界就可以衡量下
1.交通
2.YW好多升中晉級去神校
3.SP近年改革有好成績,早幾年成績並不好,YW也上緊,今年DSE都好好,過多幾年應該二間差唔多。

tree.monkey 發表於 21-3-2 08:45

相信唔少手執聖保羅男,見緊英華應該糾結緊,不如早啲開始 ...

身邊朋友都幾一面倒支持SPB ,主因成績亮麗,雖然都知spc 中學都收好多尖子,所以成績會較好,自己囝又未必有咁好成績

但自問囝唔鍾意競爭比賽,好怕入左英華後競爭風氣強,要為學校攞到獎變隱形人

鍾意SPB 校風品純樸、品德好,就算成績未必最top相信SPB讀書風氣都會唔錯

mastermama 發表於 21-3-2 12:59
身邊朋友都幾一面倒支持SPB ,主因成績亮麗,雖然都知spc 中學都收好多尖子,所以成績會較好,自己囝又未 ...

唔係每間名校所有學生都讀得玩得或文武雙全,尤其喺小學階段。隠唔隱形仲要睇本身性格等條件。

身邊朋友都幾一面倒支持SPB ,主因成績亮麗,雖然都知spc 中學都收好多尖子,所以成績會較好,自己囝又未 ...
隱形人更加好,呈分試跑出來做黑馬

b3410 發表於 21-3-2 14:04
隱形人更加好,呈分試跑出來做黑馬
如果小朋友內向,但成績好,都無咩所謂,自已走自已條路

係有啲擔心SPB 會唔會教淺考深,需唔需要好多外補?

醒目開學勳章 王國長老

有個唔熟嘅朋友教SPB中學,我有加佢fb,佢d post同舊生互動都好有兄弟情

其實如果不需考慮地理位置, 從成績及brotherhood/ alumni/ 學校歷史 上去睇, 真係冇理由唔揀spb wor.

YW 聽落課程就好吸引,但有好幾個朋友嘅小朋友在讀, 佢哋不約而同話家長嘅input好多。  而且spb 中學成績咁好,拋離英華中學好遠.

PS.  我自己小朋友喜愛閱讀,自發學習,只掙扎過Spb vs Dbspd.  有英華3rd in, 但唔會去。

英華小學是一所很好的學校

兩所都好,選一間方便接送。