用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問交學費用邊種方法
go

[加拿大] 請問交學費用邊種方法 [複製鏈接]

交學費用電匯/信用卡?信用卡手續費是否好貴?

2    0    0    0

回覆樓主:

信用卡要留意匯率和手續費,有家長話如回贈多就抵,如你有海外英磅戶口,英國 domestic payment 冇手續費

有時間可以參考吓:

渣X Smart 信用卡:
豁免海外交易手續費. 但跟 Visa 當日匯率.

TrasferWise:小額之選,低手續費,利率幾靚,幾分種錢就到。最適合給細路零用錢。https://transferwise.com/hk

zoeboleung 發表於 21-3-1 19:27
交學費用電匯/信用卡?信用卡手續費是否好貴?

hsbc 信用卡手續費連差價 < 2.5%

hsbc signature card 3.64.4%(premium account) 回贈(上限每人每年HK$10萬)
+海外2%回贈(每季有上)今年6月後唔知有無
=5.6或6.4%回贈

hsbc red card (網上賬4%回贈無上限

順帶一提,hsbc debit card (HK) 可從香港hsbc 外幣戶口直接扣數,也可在ATM攞外幣(hsbc機不收手續費)

錢少就 HSBC UK credit card (不過 limit 得 GBP 5000). 我當年開英國戶口,有開埋 credit card

錢多的就用香港 credit card (預先提高 credit limit).

wloi 發表於 21-3-2 15:48
錢多的就用香港 credit card (預先提高 credit limit).
我會先轉錢去credit card

cow 發表於 21-3-2 16:02
唔明白,例如我要交30萬,credit limit得10萬,咁轉20萬入credit card就pay 到 30萬?不用理credit limit ?

回覆 wloi 的帖子

一次過俾三十萬? 讀咩?

wloi 發表於 21-3-2 21:24
唔明白,例如我要交30萬,credit limit得10萬,咁轉20萬入credit card就pay 到 30萬?不用理credit limit ? ...
是的

Mollusc 發表於 21-3-3 03:19
回覆 wloi 的帖子

一次過俾三十萬? 讀咩?

我細女大學係一次過付全年學費,佢讀 Sci學費又比文科貴,又要付第一個 term宿舍費。今次開學就付GBP36,xxx.

cow 發表於 21-3-2 16:02

請教Credit card點轉?

回覆 whoo99 的帖子

同交card 數一樣,可以銀行過數,PPS(要預早一個工作天), 轉數快(有啲銀行得)

最好預早過數,試過匯豐己過數,但過咗夜晚唔知幾點,要等下一日先用得筆數。

mlee016 發表於 21-3-2 11:53
有時間可以參考吓:

渣X Smart 信用卡:

渣Xsmart好似唔錯!

去咗Transferwise睇,1000鎊收手續費50hkd多D。。。兌換價拍得住hsbc.如大額海外轉賬不理想。

最近見渣X銀行,可以網上海外轉賬,我試過轉30000鎊比我女(mozo bank)都是收150hkd手續費,我覺得幾好。。。
‹ 上一主題|下一主題