用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九華interview
樓主: 2boymama
go

九華interview  

joycechanwy 發表於 21-3-13 20:00
真的?要見父母嗎?

不用。以前有人話second in 見校長,收了校章最後都冇收,亦有人冇second in 又入到,所以平常心,祝好運

popochiny 發表於 21-3-13 20:19
不用。以前有人話second in 見校長,收了校章最後都冇收,亦有人冇second in 又入到,所以平常心,祝好運
...
謝謝解答,我唔想因為要見父母拖累左小朋友......

回覆樓主:

請問是否都是全部收面試英文流利既人,有否聽聞過例外?

回覆 Queenielam88 的帖子

我囝見就無讀問文章答題,亦沒有科學題。圖依舊有的,設定指定時間睇圖後present 後再回答問題。
中間有約3分鐘自由發揮後互動,會拉到生活上對孩子有進一步了解。
另有一題數理邏輯推理題。
不知其他組別今年有否科學題。
可能是疫情關係,今年並非一大組同一地方面見。
也比預期早完成。

manmanchubb 發表於 21-3-14 12:18

我囝見就無讀問文章答題,亦沒有科學題。圖依舊有的,設定指定時間睇圖後presen ...

學校可能因應疫情關係將面試內容有所調整。再者有得參加面試的學生已是頭300名,學術成績有一定水平,老師跟考生傾多啲偈以了解他們英語程度及學習態度,這也是對選生很重要。

此刻大家就好好等31日接電話!

謝謝,平常心。

其實想請問一下,大家有冇了解到九華中四選科資料? 請問一下九華好似冇M1,M2對嗎?還是沒有公布成績?

回覆 wingwing1205 的帖子

九華有M1,M2各一班30人,要中三數學科全級頭80名才可以揀,上堂時間係放學後。如果同學未能揀到在學校修讀M1M2,也可以選擇用自修形式修讀,學校會幫忙報考的。

回覆 山海兒女 的帖子

明白晒,thank you

山海兒女 發表於 21-3-15 09:56

九華有M1,M2各一班30人,要中三數學科全級頭80名才可以揀,上堂時間係放學後。 ...
你也是用家?我仔初中,其實學校D數算深,同某D校比快成年,但好多時老師未教D人己經識哂,請問知唔知係咪好多人出面補快D,可以PM告知佢哋在那裡補嗎?仔現在合格以上,但想安全D上多少少,怕中四選唔到M1/M2數, thx

carmenlook 發表於 21-3-16 01:08
你也是用家?我仔初中,其實學校D數算深,同某D校比快成年,但好多時老師未教D人己經識哂,請問知唔知係咪好多人 ...
請問你地數學用咩出版社的書? 還是校本來的呢?

回覆 joycechanwy 的帖子

如果需要second in, 時間都有點緊張😓

Kiki_chan 發表於 21-3-16 06:58
請問你地數學用咩出版社的書? 還是校本來的呢?

New Progress in Junior Mathematics

VianSiu 發表於 21-3-16 15:01

如果需要second in, 時間都有點緊張😓
係呀,好快就31/3已公佈結果。上面有家長話有些人有second in最後卻沒有取錄,有些卻沒有second in但取錄。吾知會唔會吾肯定收吾收的才second in呢

不知是否英語一定要很流利才收

山海兒女 發表於 21-3-15 09:56

九華有M1,M2各一班30人,要中三數學科全級頭80名才可以揀,上堂時間係放學後。 ...
想請教一下,九華是普教中,還是廣東話呢?唔該哂

joycechanwy 發表於 21-3-17 21:28
想請教一下,九華是普教中,還是廣東話呢?唔該哂

廣東話

popochiny 發表於 21-3-17 21:50
廣東話
謝謝,咁就好了。

正常係廣東話敎,但我仔初中三年都係入中文小班教學,其中有一年係普敎中,因為個老師係完全唔識廣東話,我唔知佢仲有冇教其他班,現在仲有冇敎都唔清楚。

joycechanwy    發表於 21-3-18 08:56

知唔知上年自行正取的是否都是Band 1A的呢?