用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九華interview
樓主: 2boymama
go

九華interview  

回覆 39683968 的帖子

好叻

Catherine-clk 發表於 21-3-13 18:40
請問是否還要second in?
未聽過有second in,吾好嚇我呀,吾想再in啦

我印象中申請好似有講

同埋之前有人話會見校長

回覆 Catherine-clk 的帖子

should be no 2in

39683968 發表於 21-3-13 18:39
阿仔話裡面大部分時間在等, 真正和老師交談的時間不多, 問的東西也很簡單, 我覺得取綠主要是睇教局rank ord ...

我阿仔都話問啲問題估唔到咁簡單

回覆 medicine 的帖子

You are right,
應該為「能否成功入讀」而憂😆

上到中學已經有9成靠自己。

在選校前,孩子性格是否合適也是我考慮因素,因此早年也開始了解此類傳統學校(先撇除能否成功入讀否)

其實揀得此類型學校,也不單看成績,希望能夠讓孩子有不同機會「接觸、體驗、發展潛能」;

就家庭教育理念、孩子興趣、高中科目及理想的校園生活等......

他自己早已有明確選擇且跟大人一致的。

本來,從不擔憂我兒自學狀況...

但自網課後,自這年多經歷各種新常態,不論對自己、對很多事情、對孩子的「本質」都開始存疑了。

因此也希望能對囝心儀學校的校園生活再作進一步了解,對「升中適應」上預早有些心理準備,藉此多加留意/及早提點。

我所憂慮的,無論升讀任何一所中學,也可能同樣需要面對的。

也謝謝樓上及前輩們答覆及提醒;該對孩子有信心。

medicine    發表於 21-3-13 20:00

我估今年會以RO 為主要考慮因素。interview performance 佔好少。

manmanchubb 發表於 21-3-13 19:05
我估今年會以RO 為主要考慮因素。interview performance 佔好少。
之前有寫: 面試以英文進行,將評核語言能力、創意、信心、態度等,總分為50分。

回覆 joycechanwy 的帖子

是的,但今日既問題,好簡單。亦比往年時間短、更簡。唔知最後正式點計分....

manmanchubb 發表於 21-3-13 19:13

是的,但今日既問題,好簡單。亦比往年時間短、更簡。唔知最後正式點計分....
想請教一下往年是見多久的?吾該唒

manmanchubb 發表於 21-3-13 19:13

你地今年係問乜嘢呀?撇除上年網上見,對上幾年都有睇文章問問題,跟住就有一條關於簡單科學題,唔知今年係簡單成點呢!

Queenielam88 發表於 21-3-13 19:21
你地今年係問乜嘢呀?撇除上年網上見,對上幾年都有睇文章問問題,跟住就有一條關於簡單科學題,唔知今年 ...

實際IN左幾耐就唔清楚,不過小朋友IN完話好滿意。沒有讀文章,有睇圖。同兩位老師見,上至日常生活起居飲食,下至ZOOM上堂,再到邏輯理論到電影也有談及,範圍甚講。囝囝話有講有笑,老師也有笑,談得好開心。佢IN左幾間,最喜歡這間。

Catherine-clk 發表於 21-3-13 18:40
請問是否還要second in?

要2nd in

HM168 發表於 21-3-13 19:53
要2nd in
申請指引只說「如有需要,校方或會安排第二次面試。」或許不一定有吧

joycechanwy 發表於 21-3-13 19:57
申請指引只說「如有需要,校方或會安排第二次面試。」或許不一定有吧

近幾年都有

HM168 發表於 21-3-13 20:00
近幾年都有
真的?要見父母嗎?

Queenielam88 發表於 21-3-13 16:31
當年第一次沿斜路行入校園嗰刻,心諗點解呢間學校會有個咁大嘅球場,校園點解會大成咁,我幾驚蕩失路 :hap ...
是的,很欣賞校園環境.
同意前樓所講,現場,真是難以抵抗其吸引力.

joycechanwy 發表於 21-3-13 19:48
實際IN左幾耐就唔清楚,不過小朋友IN完話好滿意。沒有讀文章,有睇圖。同兩位老師見,上至日常生活起居飲 ...

可以跟老師全英對答有講有笑,囝囝英語能力應該相當高

希望囝囝能夠入到間適合又心儀的中學。

Queenielam88 發表於 21-3-13 20:03
可以跟老師全英對答有講有笑,囝囝英語能力應該相當高  !

希望囝囝能夠入到間適合又心儀的中學。
多謝哂,上面有幾位同學仔也話好易,所以入唔入到真係平常心,加上如果有SECOND IN,即係仲要多一次試煉。