用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九華interview
樓主: 2boymama
go

九華interview  

joycechanwy 發表於 21-3-7 12:13
回覆 Queenielam88 的帖子

謝謝你的資訊。想請教一下,如果穿運動套裝,會否過於casual? ...

運動服絕對不是smart casual!個人認為最理想可穿恤衫或polo恤,扯褲加件外套。男仔好易攪啫,唔使諗太多,最緊要練下英語對答,盡力發揮。

joycechanwy 發表於 21-3-7 07:37
九華要求DRESS CODE: SMART CAUSAL, 想問問家長係咪都係會照穿校服呀?
我都有呢個疑問,同一日我仲要去第二間學校去見, 著校服應該 唔會扣分吧

回覆 christse1314 的帖子

我都決定穿校服,因為囝囝話穿校服佢自然些。

christse1314 發表於 21-3-7 16:42
我都有呢個疑問,同一日我仲要去第二間學校去見, 著校服應該 唔會扣分吧 ...

放心,一定唔會扣分,當年我仔去interview, 目測總有幾個著校服的。其實九華是一間很carefree 的學校,除非你著背心短褲,否認老師絕對唔會小心眼在意面試者的衣著
他們應該只會留意面試者的英文,加油

如果穿校服去都被扣分, 那真是奇聞

大家可以去校網睇,原來已經公佈左邊3百個名額。

面試信話由2個老師用英文in, 即係唔考中文?

39683968 發表於 21-3-8 13:49
面試信話由2個老師用英文in, 即係唔考中文?
Of coz!

請問今日……大家仲有冇收到面試信呢?

回覆 dandan2006 的帖子

九華網上有入選資料,你可以去看看有無份

回覆 joycechanwy 的帖子

好的,謝謝你告知

想問問前輩,面試是小組討論,還是學生單獨跟兩位老師的英語對答?謝謝你。

joycechanwy 發表於 21-3-8 17:55

想問問前輩,面試是小組討論,還是學生單獨跟兩位老師的英語對答?謝謝你。 ...

三年前係在禮堂分開好多枱,每枱兩位老師對一位學生,全程英語對答。

vkyu 發表於 21-3-7 09:16
Band1b/c 左右
有可能係P4那年成績拉低左佢分數。 睇埋星期一有冇信先,冇都冇辦法係有少少失望⋯⋯ ...
1b至1c應該冇得見多,以往in300人,收信嘅都係1a級頭多,1b都未必有份了(除非有宗教分加校友或者哥哥讀緊就有機)

三年前都冇考中文(例如: 閱讀, 普通話, 修辭, 成語,....) ?  通常中文,英文是面試必考的

謝謝你!咁我同佢練下英文啦,沒有中文都好,練少一樣。今個星期又要考呈分試,真係分身不下。希望做到你囝囝學弟啦!

39683968 發表於 21-3-8 20:48

三年前都冇考中文(例如: 閱讀, 普通話, 修辭, 成語,....) ?  通常中文,英文是面 ...

是的,應該以全英面試在好幾年前已是這樣。

joycechanwy 發表於 21-3-8 20:56

謝謝你!咁我同佢練下英文啦,沒有中文都好,練少一樣。今個星期又要考呈分試, ...

睇下有關science的英文書,學多幾個terms應該有用!

我都希望冇中文, 煩少一樣野

carmenlook 發表於 21-3-8 18:24
1b至1c應該冇得見多,以往in300人,收信嘅都係1a級頭多,1b都未必有份了(除非有宗教分加校友或者哥哥讀緊就有 ...

浪費左個自行機會