用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大家收到HKU MBBS CO 未?
樓主: blackpeppercrab
go

大家收到HKU MBBS CO 未?   [複製鏈接]

P1001S 發表於 21-3-2 17:40
7 科40分係special considerations 那批。

https://topick.hket.com/article/2351444/%E4%B8%AD%E5%A4%A7%E9%86%AB%E7%A7%91%E6%94%B6%E7%94%9F%E6%A8%99%E6%BA%96%E7%B6%AD%E6%8C%817%E7%A7%9140%E5%88%86%E3%80%80%E9%87%8D%E5%AD%B8%E7%94%9F%E8%87%AA%E4%B8%BB%E4%B8%8D%E5%81%9A%E3%80%8C%E5%95%A4%E6%A9%9F%E3%80%8D%E9%86%AB%E5%AD%B8%E9%99%A2

我見早兩年舊聞都講話面試合格就收40分,冇提過special consideration先有呢個資格喎

October. 發表於 21-3-2 17:58
今年co點都唔會高分過舊年啦,學生人數少咗及差不多成年都在家zoom,成績會考成點真係好難估。 ...

盡力啦。呀女話s6學校上唔上唔重要,橾pp最重要。
:-D :-?

silvia_ng 發表於 21-3-2 19:02
https://topick.hket.com/article/2351444/%E4%B8%AD%E5%A4%A7%E9%86%AB%E7%A7%91%E6%94%B6%E7%94%9F%E6%A ...

你誤會了,我答那位CU medic CO的問題。係special considerations 那些才會在出DSE result 前安排interview, 過了interview 才會比CO。

csbaik 發表於 21-3-2 19:06
盡力啦。呀女話s6學校上唔上唔重要,橾pp最重要。
中五下學期己zoom了,對叻學生來講可能影響不大既。

October. 發表於 21-3-2 19:25
中五下學期己zoom了,對叻學生來講可能影響不大既。

正常中六上學期應該學哂,補下習就開始做pp

F15X5 發表於 21-3-2 17:16
中大DSR計7科,港大計加權6科, CO好難直接比較; 如果只睇AL和IB, 好像大家CO都係4A*和43分; 舊年中大對 ...

今年中大都好似有加分制

October. 發表於 21-3-2 17:58
今年co點都唔會高分過舊年啦,學生人數少咗及差不多成年都在家zoom,成績會考成點真係好難估。 ...

其實grading 唔係拉curve 嗎?
假設大家水準一樣升或跌,但grading 應該都會有咁多人有同一個grade.

mami42 發表於 21-3-2 20:36
其實grading 唔係拉curve 嗎?
假設大家水準一樣升或跌,但grading 應該都會有咁多人有同一個grade.
...

不是的1-5是有cut off line。到咗5和以上就係按比例。即是越多少人攞5,5* 或 5**就越少。你去比較一下舊年和前年LS就知。舊年LS係重災區。

P1001S 發表於 21-3-2 20:41

不是的1-5是有cut off line。到咗5和以上就係按比例。即是越 ...

科科的cut off分都是否有唔同?

csbaik 發表於 21-3-2 21:13

應該係掛。建議你問吓學校老師,佢哋要做predicted grade應該會清楚d。你知道再響呢度分享一下。

P1001S 發表於 21-3-2 21:45
應該係掛。建議你問吓學校老師,佢哋要做predicted grade應該會清楚d。你知道再響呢度分享一下。
...

我小女s4 ,有排都不有Pg.我大女講過,如果要有5以上,s4 exam一定要爆登先有機會,佢s4 上學期的野係最易,不容有失。

P1001S 發表於 21-3-2 19:06
你誤會了,我答那位CU medic CO的問題。係special considerations 那些才會在出DSE result 前安排intervie ...

應該係大圍都會在DSE結果公佈前已interview,CO會否出/幾時出都會係DSE成績前會知?因我仔係冇special consideration,但有收到話要佢預5月底陸續開始interview呢

csbaik 發表於 21-3-2 21:13

Google search 「DSE cut off score」,你會搵到答案。每年考生有買卷嘅都有機會提供自己個實分去一個網站,有心人整理,就大約估到邊份卷約幾多分嘅cut off。前人種福後人享。

不過至於校內試啲分,可否直接與呢個cut off score對照,就睇返學校水平/出卷深淺了。所以呢啲校內老師先較為清楚,大約校內咩分會攞咩grades。

mami42 發表於 21-3-2 20:33

今年中大都好似有加分制

好似醫科都係冇,其他科冇為意

silvia_ng 發表於 21-3-3 14:06
Google search 「DSE cut off score」,你會搵到答案。每年考生有買卷嘅都有機會提供自己個實分去一個網站 ...

thanks thanks

回覆 silvia_ng 的帖子

感覺玩法同舊年有d唔同, 舊年HKU medic现階段好似無in咁多Jupas,舊年這階段我無特别留意HKU medic。CU medic就in 好少 DSE result前報A部, 也知道不會報了A部都有得in。今年CU admission talk才有speaker講唔會咁易offer CO。Anyway, 早d in比考生攞到CO始终都係好事。祝大家好運。

P1001S 發表於 21-3-3 22:11
回覆 silvia_ng 的帖子

感覺玩法同舊年有d唔同, 舊年HKU medic现階段好似無in咁多Jupas,舊年這階段我無特 ...

今年我睇新聞,MBBS好多人報,印象好似800幾人,不過以往我冇留意幾多人了。同埋interview時間提早哂,連學校遞交predicted grades上Jupas都未截止就見哂班填咗band A嘅學生,真係大包圍。識嘅朋友甚至呢度,個個都好似42分就得,暫時未見過其他分數添呢。(當然都有可能攞其他分嘅唔想提)

CU以往都會吸引多啲JUPAS學生報/揀,佢出少啲CO都唔出奇。

我仔攞到CO後都有動力咗,希望CU都大發慈悲,體諒下呢班隱世苦讀嘅學生哥,比個CO佢哋可以安撫下啲緊張情緒吧

silvia_ng 發表於 21-3-3 22:55
今年我睇新聞,MBBS好多人報,印象好似800幾人,不過以往我冇留意幾多人了。同埋interview時間提早哂,連 ...

我始終都相信CO 過分唔會高過min. requirement即今年的42分。能想像的,如果有人CO不同 是43分,個考生真係考到42分,到時醫學院點算點處理呢個學生。況且有曬統計,舊制分37分以上就1.2-1.3%左右,計埋36分就1.5%左右,醫學院計好數的,收到嘅人唔會多太多,頂多多幾十個,一定夠位比。

今年我睇新聞,MBBS好多人報,印象好似800幾人,不過以往我冇留意幾多人了。同埋interview時間提早哂,連 ...

Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery - The University of Hong Kong - Programmes Offered - JUPAS

Application Statistics (after Modification of Programme Choices)

[size=16.016px]
Year

Band A

Band B

Band C

Band D

Band E

Total

祝呀仔成功,佢係咪co 42分呀?聽大女講,cu學生比較活潑,而hku學生就比較嚴肅的。呀女就鐘意cu多的。
‹ 上一主題|下一主題