用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大家收到HKU MBBS CO 未?
樓主: blackpeppercrab
go

大家收到HKU MBBS CO 未?  

silvia_ng 發表於 21-3-3 22:55
今年我睇新聞,MBBS好多人報,印象好似800幾人,不過以往我冇留意幾多人了。同埋interview時間提早哂,連 ...

HKU上年都係2019/12月底 in Jupas 和 Non-Jupas 學生, 其實HKU / CU 主要都係睇成績, Interview只是避免收到一些性格真的不太適合的學生。我有朋友孩子没有收到HKU/CU CO, 出咗成績夠分,即刻邀請面試然後俾Offer。

csbaik 發表於 21-3-4 08:44
祝呀仔成功,佢係咪co 42分呀?聽大女講,cu學生比較活潑,而hku學生就比較嚴肅的。呀女就鐘意cu多的。
...

HKU第一年就即刻博命讀書, 想活潑玩多啲課外活動都不一定有時間,CU第一年有機會好多科都可以exempt, 有時間享受大學生活。

F15X5 發表於 21-3-4 11:09
HKU上年都係2019/12月底 in Jupas 和 Non-Jupas 學生, 其實HKU / CU 主要都係睇成績, Interview只是避免收 ...

係呀,呀女都係咁講,interview係睇性格適唔適合讀呢科
:-D :-?

其實hku嘅面試,都係係咁依嘅啫,最主要都係考試成績,暫時我未見過有人面试完唔俾CO.

ericjil 發表於 21-3-4 16:53
其實hku嘅面試,都係係咁依嘅啫,最主要都係考試成績,暫時我未見過有人面试完唔俾CO.
...

有人呀

ericjil 發表於 21-3-4 16:53
...

不過都係德政,早d有CO起碼心理上有優勢,溫書都勤力d。

232 發表於 21-3-4 18:15
有人呀

Jupas就真係少聽到無CO; non-Jupas就唔係人人有CO。

P1001S 發表於 21-3-4 18:16
不過都係德政,早d有CO起碼心理上有優勢,溫書都勤力d。

啱嘅,其實呢兩、三年嘅比dse嘅CO都係36分(新制42分).

mcl203 發表於 21-3-4 01:03
Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery - The University of Hong Kong - Programmes Offered - J ...

我電話睇唔到個figure係咩,應該係band A過去大約400幾人?

csbaik 發表於 21-3-4 08:44
祝呀仔成功,佢係咪co 42分呀?聽大女講,cu學生比較活潑,而hku學生就比較嚴肅的。呀女就鐘意cu多的。
...

謝謝你!係呀佢CO 42分。不過暫時佢係擺MbChb做A1,但老師建議佢之後應該改MBBS,因呀仔唔係死讀書嘅人,港大PBL教學可能適合佢多啲。佢自己十五十六中,我就冇咩所謂/意見,隨佢喜歡。

回覆 silvia_ng 的帖子

Band A2020 476
2019 401
2018 300

回覆樓主:

綜合幾個留言,各有各見識到唔同情況,有CO/冇CO、有啲高分低分(我以前爬文好似印象中唔係個個有36分呢個offer)、有放榜後夠分收,真係五花八門。

到自己細路,總希望佢係幸運果個,攞到最低分CO,最後順利考上(攞到5**嘅機會實在真係太難啦)。

祝福各位子女順利入讀心儀的醫學院,學有所成,貢獻社會造福社會

mcl203 發表於 21-3-4 20:09

Band A2020 476

thanks! 今年真係一個double呢!爭崩頭

我又覺得應該今年唔係double , table 的figure 係dse 放了謗,最後擺A的人數,而家2021 8xx 人是dse 之前,dse result 出了後,很自然有d 明知唔會再放A. 唔知我估得啱唔啱

oasismcmug 發表於 21-3-4 20:58

我又覺得應該今年唔係double , table 的figure 係dse 放了謗,最後擺A的人數,而家 ...

DSE放榜後如果唔夠分,同学就會改擺A嘅科目, 所以最后揀MBBS/MBChB人數就會減少㗎啦。HKU/CU 有 IB/AL和 degree holder 的申請學生,過往經驗有足够學生给兩所大學揀學生,所以收生成绩没有太大改变。

silvia_ng 發表於 21-3-4 20:04
謝謝你!係呀佢CO 42分。不過暫時佢係擺MbChb做A1,但老師建議佢之後應該改MBBS,因呀仔唔係死讀書嘅人, ...

請問呀仔s4 有冇玩cu 同hku 的Si medic,宜家細女想報,又怕cu難入,但hku又貴,可否比的意見。

當年大女好似两個都有玩,佢比較喜歡cu 的professor 多的,所以讀a1報左cu.

oasismcmug 發表於 21-3-4 20:58

我又覺得應該今年唔係double , table 的figure 係dse 放了謗,最後擺A的人數,而家 ...

你又啱喎

csbaik 發表於 21-3-4 23:01
請問呀仔s4 有冇玩cu 同hku 的Si medic,宜家細女想報,又怕cu難入,但hku又貴,可否比的意見。

當年大女 ...

呀仔冇參加呢兩個,只係初中時去過HKU taster。印象中佢高中時去過一個基因工程嘅course,但邊個/邊間大學攪嘅我就唔係好記得。

silvia_ng 發表於 21-3-5 07:10
呀仔冇參加呢兩個,只係初中時去過HKU taster。印象中佢高中時去過一個基因工程嘅course,但邊個/邊間大學 ...

thx, 我見hku 同cu 同一日舉行,所以好難决定

csbaik 發表於 21-3-4 23:01

當年大女 ...

如果經濟條件許可,參加無妨,認識組爸媽,組友。多些戰友,有利無害。 對成功入讀,無加分項。