用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大家收到HKU MBBS CO 未?
樓主: blackpeppercrab
go

大家收到HKU MBBS CO 未?  

JM你們個個都很利害,分析能力超高,我仲消化緊你地嘅資料

如果考生收到HKU medic CO 36分,而DSE成績出咗係36分,HKU medic 必收考評局今年一定不會放水,今年考生best six 36分或以上的數目同往年一樣,有一定quota,而HKU medic一定做個以往歷年DSE成績的分析,考生可以meet到CO 36分而願意讀醫的數目一定不會多個medic學額,甚至不會多個學額的某一個比例,因要預留學位給non-Jupas 的申請者,佢定過你。
另一方面,如果考生沒有HKU medic CO,而只是放榜後有36分,就真係邊緣case,要同non-Jupas考生競爭學位,這時候考生的面試表現很重要,但如果考生考獲多一分,即37分,就穩陣很多

回覆樓主:

不用太緊張,成績放榜後,成績達標(先前有報醫科),大部份會接到電話邀約改選填A1

回覆樓主:

即使未有 CO, 只要成績達標(36) 面試普通,非失常的都會接到電話。 原先無報,放榜後改選,面試正常,應該都會順利入讀。

回覆樓主:

我睇返2020嘅統計,攞到6科36以上分數嘅學生,只得468人。呢班同學仔,仲要唔一定揀醫科,唔一定揀HKU,所以都有一堆36分嘅學生會受惠呢。

今年考生人數比上年少,拭目以待了。

https://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/assessment/exam_reports/exam_stat/

第三項第十頁係最佳6科嘅分佈

silvia_ng 發表於 21-3-13 08:26
我睇返2020嘅統計,攞到6科36以上分數嘅學生,只得468人。呢班同學仔,仲要唔一定揀醫科,唔一定揀HKU,所 ...
34-36分有632人, 估計有少於三分一人有36分, 所以之前估算有700人有36+分已十分保守

小鹿揀學校 發表於 21-3-13 08:56
34-36分有632人, 估計有少於三分一人有36分, 所以之前估算有700人有36+分已十分保守 ...
另外有一個觀察比大家參考,參考
Hku medic 2020 LQ 是 37分, 150人入讀再除4=37人,即使LQ對落嗰位已是 36分,hku 都只係食到37個 36分同學,
如上述若有200人有36分, 餘下的164人就靠cu去食, 或佢哋根本冇揀 medic

請問HKU 已經通知application unsuccessful, 但A Level 如果考到4A*, HKU 仲會唔會考慮?。另外waitlist 又代表什麼?

chuchuma 發表於 21-4-8 12:59
請問HKU 已經通知application unsuccessful, 但A Level 如果考到4A*, HKU 仲會唔會考慮?。另外waitlist 又 ...

根據general admission page應該是2月中旬未收到conditional/confirmed offer的人,也會轉成waitlist。

這是網頁上的原文:https://admissions.hku.hk/apply/ ... ons#important-dates
If you have not received an offer by 15 February 2021, you may assume your application has been waitlisted for evaluation during the next round. You may continue to submit any additional results in support of your application for evaluation.

chickchick 發表於 21-4-8 13:24
根據general admission page應該是2月中旬未收到conditional/confirmed offer的人,也會轉成waitlist。我 ...

(emoji)

chickchick 發表於 21-4-8 13:24
根據general admission page應該是2月中旬未收到conditional/confirmed offer的人,也會轉成waitlist。我 ...

Thx for your reply

silvia_ng 發表於 21-3-2 19:02
https://topick.hket.com/article/2351444/%E4%B8%AD%E5%A4%A7%E9%86%AB%E7%A7%91%E6%94%B6%E7%94%9F%E6%A ...

Deleted