用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大家收到HKU MBBS CO 未?
樓主: blackpeppercrab
go

大家收到HKU MBBS CO 未?  

回覆樓主:

cu 同hku碰左期,所以睇下邊樹好玩的
:-D :-?

csbaik 發表於 21-3-5 18:56
cu 同hku碰左期,所以睇下邊樹好玩的

請問可以提供CU activity的website /links嗎?

回覆樓主:

你打cu si, hku si就有link

csbaik 發表於 21-3-5 20:44
你打cu si, hku si就有link

謝謝你。

silvia_ng 發表於 21-3-5 07:06
你又啱喎

好奇想知其實HKU出咗幾多CO?
如果一年只有150位左右,會唔會有二、三百個CO?

mami42 發表於 21-3-7 04:42
好奇想知其實HKU出咗幾多CO?
如果一年只有150位左右,會唔會有二、三百個CO?
...
派二三百個CO, 甚至派二三萬個CO都冇問題的, 負責把關的是全港有多少考生有36分

我反而想知有冇學生 take chem+ 2科文科/旅款/日文 有 36分CO ?

小鹿揀學校 發表於 21-3-7 09:36
派二三百個CO, 甚至派二三萬個CO都冇問題的, 負責把關的是全港有多少考生有36分  ...
如果大家一齊36,一定收咗有CO先。

blackpeppercrab 發表於 21-3-7 16:14

所以派CO唔會超過學位數目?
還是真係適合就派?因為從來都唔夠CO考到42分?

mami42 發表於 21-3-7 21:37
所以派CO唔會超過學位數目?
還是真係適合就派?因為從來都唔夠CO考到42分?
...
前2個問題唔知。

第3個問題,就睇2019/2020,JS6456, best6,收生中位數係38,當年CO都係36,所以不存在唔够CO考到36.

blackpeppercrab 發表於 21-3-7 16:14

踉據對下面新聞的閲讀理解, 舊年 2020 港大offer 75% 的位比 有 36(42)+ 的 jupas 生, 最終只有 57%入讀, 即係位多過人?!並不存在有 36(42)分而唔收的情況?!
舊年2020 LQ 是 43.5分 , 同42分只是一科一個grade的分別,e.g. 5**/5*的分別, 應該收得晒 42分啵!
最後, 2020 估約有 700人 有 36(42)+分, 其中有部份是文科人, 理科人亦唔係個個揀醫, 更有一半人去咗 cu呢...

明報專訊】大學聯招(JUPAS)昨放榜。取錄中學文憑試(DSE)成績尖子的兩大醫科,昨分別公布聯招收生人數。香港大學醫科經聯招取錄150人,佔其學額57%,繼續低於曾承諾的75%,校方稱,維持提供75%聯招學額予合資格考生,最終150人接受取錄。有升學顧問認為,DSE考生人數持續下跌,考取高分的人數相應減少,大學或為免醫科收生門檻降低,調整聯招收生比例。

港大:維持提供75%聯招學額 150人接受取錄

本地生報讀大學,除以DSE成績申請JUPAS,亦可持國際文憑(IB)、普通教育高級程度證書(GCE A-levels)等,循非聯招途經申請。港大醫學院曾承諾75%學額經JUPAS取錄,但今年比例為57%(見表)。港大醫學院昨稱,維持提供75%聯招學額予合資格考生,最終150名香港中學文憑試(DSE)考生接受取錄。

小鹿揀學校 發表於 21-3-8 08:29
踉據對下面新聞的閲讀理解, 舊年 2020 港大offer 75% 的位比 有 36(42)+ 的 jupas 生, 最終只有 57%入讀,  ...

我意思係36分係邊緣學生,仲要面試合格先入到。而有CO嘅36分就一定入。所以一齊36,一定收咗有CO先。
但公佈收生中位數38,4分1位數37,4分3位數39。

blackpeppercrab 發表於 21-3-8 09:13
我意思係36分係邊緣學生,仲要面試合格先入到。而有CO嘅36分就一定入。所以一齊36,一定收咗有CO先。
但公 ...
有位剩但又為甚麼會唔收冇CO的36分生?
除非那些 36分是有水份的... 例如....

小鹿揀學校 發表於 21-3-8 09:23
有位剩但又為甚麼會唔收冇CO的36分生?
除非那些 36分是有水份的... 例如....
...
36分沒CO真係唔一定收,38就穩陣好多,你睇下:http://www.med.hku.hk/en/news/pr ... sion-results-hkumed

blackpeppercrab 發表於 21-3-8 12:48
36分沒CO真係唔一定收,38就穩陣好多,你睇下:http://www.med.hku.hk/en/news/press/20200813-jupas-admis ...
LQ 43.5 weighted, 即等如舊制 LQ37, min 36 咋啵!邊樹洗 38分呀!

小鹿揀學校 發表於 21-3-8 14:03
LQ 43.5 weighted, 即等如舊制 LQ37, min 36 咋啵!邊樹洗 38分呀!

我用了/穩陣/ 這兩個字眼。
另外,
/穩陣/依家野真係人人心態唔同,  我覺得沒CO, 真係38先穩陣.

或者我們又聽下其他家長意見呀.

blackpeppercrab 發表於 21-3-8 14:58
另外,
/穩陣/依家野真係人人心態唔同,  我覺得沒CO, 真係38先穩陣.
好呀

csbaik 發表於 21-3-5 08:30
thx, 我見hku 同cu 同一日舉行,所以好難决定

請問HKU SI 2021有Medic嗎?可否share link?謝謝!

saetang 發表於 21-3-8 16:13

請問HKU SI 2021有Medic嗎?可否share link?謝謝!

hku 2021 si 就見到條link

blackpeppercrab 發表於 21-3-8 14:58
另外,

唔會啦,36分(即新制42分)唔收真係會收唔夠人。敎育局統計36分以上我估500人左右(統計將34-36分 6科放一齊)。今年你2003出生,可能比去年再少d DSE考生。2002年係4萬人左右。