用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 海外入境強制檢疫至9月30日
go

[英國] 海外入境強制檢疫至9月30日  

剛剛睇新聞見到,政府對海外入境強制檢疫至9月30日,即21日指定酒店隔離,另禁止英國航班抵香港、高風險地區要健康檢測証明,希望復活節準英國航班到港啦!是否無咩希望?

回覆樓主:

其實我有無理解錯?是否連禁英航班抵港都去到9月30日?

我諗應該會因應疫情發展,今日英國已回落至6千幾,到時七月佢地打哂疫苗,個案落到好低水平的話,如仍禁香港人回港,點都講唔通啦

幸福花海 發表於 21-3-1 09:40
我諗應該會因應疫情發展,今日英國已回落至6千幾,到時七月佢地打哂疫苗,個案落到好低水平的話,如仍禁香 ...

我覺得香港政府是怕英國變種病毒傳入,現在已回落確診數字但仍禁飛香港,美國幾萬一日又唔禁飛

原來美國無禁(emoji)

RACHEL888 發表於 21-3-1 09:56
原來美國無禁(emoji)

只禁英國、巴西、南非、愛爾蘭
你上衛生防護中心網頁會見到

我諗應該會因應疫情發展,今日英國已回落至6千幾,到時七月佢地打哂疫苗,個案落到好低水平的話,如仍禁香 ...
講唔通還講唔通, 如果到時真係唔放寬, 冇機回港, 留學生真係唔知點可以回港.  而家係要有定心理準備比小朋友, 如果扼左佢地回英, 到放暑假時冇得回港, 驚小朋友身心會出問題.

過客 發表於 21-3-1 09:57
講唔通還講唔通, 如果到時真係唔放寬, 冇機回港, 留學生真係唔知點可以回港.  而家係要有定心理準備比小朋 ...

如果真係四月前唔確定有飛機,如果返左去,香港政府都會話我已宣佈咗禁英國飛機回港,你哋都要返去,自己要承擔責任

醒目開學勳章

Taimum 發表於 21-3-1 08:53
剛剛睇新聞見到,政府對海外入境強制檢疫至9月30日,即21日指定酒店隔離,另禁止英國航班抵香港、高風險地 ...

我們已經討論了幾日
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3851636&extra=page%3D1

小公主媽媽 發表於 21-3-1 10:00
如果真係四月前唔確定有飛機,如果返左去,香港政府都會話我已宣佈咗禁英國飛機回港,你哋都要返去,自己 ...
其實政府都要合理先得,英國疫綪一日比一日缓和,人地喺嗰度讀緊書,學校復活節後未必有網課,咁唔通叫啲小朋友停學咩?返去都正常,反而變種病毒四圍都有,咋日先有幾個印尼入境係變種病毒,政府又唔禁?

過客 發表於 21-3-1 09:57
講唔通還講唔通, 如果到時真係唔放寬, 冇機回港, 留學生真係唔知點可以回港.  而家係要有定心理準備比小朋 ...
當然要小朋友自願啦,佢唔想就唔好返啦。我仔就話到時無機都要返去

幸福花海 發表於 21-3-1 10:23
其實政府都要合理先得,英國疫綪一日比一日缓和,人地喺嗰度讀緊書,學校復活節後未必有網課,咁唔通叫啲小 ...

所以我哋都要觀望政府的最新消息,自己衡量自己小朋友的心理狀況,無法明白點解政府要咁做

小公主媽媽 發表於 21-3-1 10:00
如果真係四月前唔確定有飛機,如果返左去,香港政府都會話我已宣佈咗禁英國飛機回港,你哋都要返去,自己 ...

我仔及2個同學起暑假8月中已經回英國學校,當時無禁飛,所以講唔通,不過我估暑假會開番。

我仔其實8月中暑假時已經返左英國,佢暑假唔返香港都得,不過佢今年Y11,暑假要做Y12既簽證。

yuyueng 發表於 21-3-1 11:34
我仔其實8月中暑假時已經返左英國,佢暑假唔返香港都得,不過佢今年Y11,暑假要做Y12既簽證。
...

請教一下,係咪一定要喺香港做Y12簽證?萬一返唔到香港,可否喺英國或另一個國家做?

Chole 發表於 21-3-1 12:12
請教一下,係咪一定要喺香港做Y12簽證?萬一返唔到香港,可否喺英國或另一個國家做?
...

可以在英做。

rainbowbb 發表於 21-3-1 12:25
可以在英做。

Thank you!  

咁暑假前開始申請。

幸福花海 發表於 21-3-1 10:23
其實政府都要合理先得,英國疫綪一日比一日缓和,人地喺嗰度讀緊書,學校復活節後未必有網課,咁唔通叫啲小 ...

你見美國爆到七彩都冇禁,英國比去唔比返,有D學校summer term 取消埋網課,咁學費咪白交。英國數字回落咁多,三分一以上已經打咗第一針,你話香港政府玩乜。

XYZABC 發表於 21-3-2 03:36
你見美國爆到七彩都冇禁,英國比去唔比返,有D學校summer term 取消埋網課,咁學費咪白交。英國數字回落咁 ...

大家心中都知香港政府想點,就係想玩殘大家囉。今年八月要同仔仔過去開學,到時都唔知點算,可能真係要轉機去第二度先返到黎。

elvisgloria 發表於 21-3-2 07:15
大家心中都知香港政府想點,就係想玩殘大家囉。今年八月要同仔仔過去開學,到時都唔知點算,可能真係要轉 ...
大人都可以轉機,我地啲未成年放暑假點算,政府做咩要為難啲學生!