用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 海外入境強制檢疫至9月30日
樓主: Taimum
go

[英國] 海外入境強制檢疫至9月30日   [複製鏈接]

回覆樓主:

打算Easter 後返去,暑假返。
而家乜都未可以做,得個煩字。仲要諗下點節流,21+21,好貴,好貴,好好貴!                 

katrinafu 發表於 21-3-3 11:08
我都好想放寬, 我都想孩子4月可重回學校上課。 但我看不到單憑當地成年人全民注射疫苗係咪成為解禁的因素 ...
如果好擔心唯有唔返去,都無其他選擇了

etoile 發表於 21-3-3 11:46
打算Easter 後返去,暑假返。
而家乜都未可以做,得個煩字。仲要諗下點節流,21+21,好貴,好貴,好好貴! ...

我仔暑假返希望可以有直航機返,無拿拿去第二度隔離21日做乜啫,唔見得又安全左幾多,政府都癡線架,我仔今年Y11又唔使考GCSE,唔知道學校幾時要佢地走?

幸福花海 發表於 21-3-3 08:19
我比較樂觀,現時英國三分一人口打咗疫苗,個案已大幅回落,之後幾個月佢地打哂疫苗,如果個案好低,香港無 ...
我会嘈!

yuyueng 發表於 21-3-3 13:19
我仔暑假返希望可以有直航機返,無拿拿去第二度隔離21日做乜啫,唔見得又安全左幾多,政府都癡線架,我仔今 ...
講真,如果無直航都要包機啦,有啲未成年學生聖誕都無返來,暑假都無機好荒謬囉!

幸福花海 發表於 21-3-3 13:32
講真,如果無直航都要包機啦,有啲未成年學生聖誕都無返來,暑假都無機好荒謬囉! ...

小兒同另外2個同學就系聖誕無返架啦,講真,特等要經歐洲再返香港咪仲危險,佢地原本一直留起宿舍好好地,有直航機既直接搭的士去機場就得,無拿拿15-16歲學生要去歐洲一轉至返香港,咩玩法。

katrinafu 發表於 21-3-3 11:08
我都好想放寬, 我都想孩子4月可重回學校上課。 但我看不到單憑當地成年人全民注射疫苗係咪成為解禁的因素 ...

請問你孩子大約幾多歲??咁你點樣打算?? 真係暈!!

幸福花海 發表於 21-3-3 13:32
講真,如果無直航都要包機啦,有啲未成年學生聖誕都無返來,暑假都無機好荒謬囉! ...

已經作出最壞情況的心理準備, 監護人公司亦都出埋email話會安排summer camp畀未能回港的學生

sunny.moon 發表於 21-3-3 13:49
請問你孩子大約幾多歲??咁你點樣打算?? 真係暈!!

Y11 , 我女好想返去 見見同學, 但我睇唔到有放寬意思, 加上阿女問學校,課程已完結了, 下星期加了考試 , 預計溫書到5月中 , 我聽完一句 「5月中 」 ,咁之後有咩做 ? 學校昨晚回覆是暫時未知 ! 所以都會傾向不會回去 。

由舊年寫信 比衛生署 酒店檢疫的事,都今個3月 復活節、 上星期有關 暑假的問題,我知寫來係多餘,但都要反映 。

我們的正苦處事應該大家都明 , 我記憶中12月時的正苦很遲實施指定酒店, 呢度很多家長都一早訂好哂機票酒店回港。 我又諗, 今次正苦會唔會係放寬的 ,但玩到 是在 8月份時先實施囉, 到時容許逗留過英國的港人入境,甚至有直航機回港,繼續21天酒店檢疫,然後同大家講,已經思前想後要諗好多因素的,已好努力為港人/ 留學生設想 ,作出最妥善的安排 。

katrinafu 發表於 21-3-3 14:41
Y11 , 我女好想返去 見見同學, 但我睇唔到有放寬意思, 加上阿女問學校,課程已完結了, 下星期加了考試  ...

哦! 你囡囡還在香港咁都好!

longlokma 發表於 21-3-3 14:00
已經作出最壞情況的心理準備, 監護人公司亦都出埋email話會安排summer camp畀未能回港的學生
...
你監護人咁好,我監護人通知我地暑假咩都未必安排到,好似想我地唔好返去咁

幸福花海 發表於 21-3-3 16:12
你監護人咁好,我監護人通知我地暑假咩都未必安排到,好似想我地唔好返去咁 ...

又係一盤生意     

katrinafu 發表於 21-3-3 14:41
Y11 , 我女好想返去 見見同學, 但我睇唔到有放寬意思, 加上阿女問學校,課程已完結了, 下星期加了考試  ...

我也有同感,到時你又唔可以鬧佢沒有放寬,事關到時英國的感染數字應該再下降,但如果八月才回來,又大半個假期都在酒店隔離。

小公主媽媽 發表於 21-3-1 10:00
如果真係四月前唔確定有飛機,如果返左去,香港政府都會話我已宣佈咗禁英國飛機回港,你哋都要返去,自己 ...

我都係咁諗法,即係香港政府已經話咗畀你哋知,我有機會係9月30號都唔開返畀英國嘅飛機入境,所以到時如果 喺英國讀書嘅學生返唔到嚟香港放暑假,就唔該唔好再話政府, 因為你哋一早已經知道

PUIPUI2000 發表於 21-3-3 22:37
我都係咁諗法,即係香港政府已經話咗畀你哋知,我有機會係9月30號都唔開返畀英國嘅飛機入境,所以到時如果 ...
有啲學生一直無得返嚟,咁個啲係咪可以返嚟?

MrsFung 發表於 21-3-2 07:56
入大學visa都可英國做嗎? 曼城果邊有得做visa嗎?

應該有吧。可以問學校。

其實應該明確d,等家長決定

幸福花海 發表於 21-3-3 22:56
有啲學生一直無得返嚟,咁個啲係咪可以返嚟?

政府比人鬧得多,順得哥悄失嫂意,唯有一早落定 disclaimer.... 家長要衡量,自行決定去留。CX 3,4 月好多飛機已取消

PUIPUI2000 發表於 21-3-4 09:25
政府比人鬧得多,順得哥悄失嫂意,唯有一早落定 disclaimer.... 家長要衡量,自行決定去留。CX 3,4 月好多 ...
雖然惜施延長至9月30日,但最後加咗呢句
食衞局指出,延長有關規例有效期不代表現行限制持續不變直至有效期完結,有關法律框架已加入彈性條款,容許政府視乎疫情發展,收緊或放寬甚至取消個別限制和條件。

有信心暑假會有機返

幸福花海 發表於 21-3-4 09:33
雖然惜施延長至9月30日,但最後加咗呢句
食衞局指出,延長有關規例有效期不代表現行限制持續不變直至有效期 ...

希望有機返

明天送機,感覺不知何時見
‹ 上一主題|下一主題