用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 海外入境強制檢疫至9月30日
樓主: Taimum
go

[英國] 海外入境強制檢疫至9月30日  

rainbowbb 發表於 21-3-1 12:25
可以在英做。

入大學visa都可英國做嗎? 曼城果邊有得做visa嗎?

elvisgloria 發表於 21-3-2 07:15
大家心中都知香港政府想點,就係想玩殘大家囉。今年八月要同仔仔過去開學,到時都唔知點算,可能真係要轉 ...

政府真係好過份, 我大仔喺南非做緊實習, 都返唔到嚟香港, 唔知點算。
其實南非,英國等地都唔算係最嚴重,印度有幾千種變種病毒佢又唔禁。

summerhotel1 發表於 21-3-2 16:22
政府真係好過份, 我大仔喺南非做緊實習, 都返唔到嚟香港, 唔知點算。
其實南非,英國等地都唔算係最嚴重, ...

D輸入個案最多係,菲律賓、印尼、巴基斯坦、印度都唔封。

幸福花海 發表於 21-3-1 09:40
我諗應該會因應疫情發展,今日英國已回落至6千幾,到時七月佢地打哂疫苗,個案落到好低水平的話,如仍禁香 ...

佢沒有禁港人返港,不過回港條路超迂迴啫。

TongSzeLai 發表於 21-3-2 18:48

未夠18歲,唔可以自己去酒店check in的留學生怎回港,請指教。

咁都唔算禁?未成年學生無法回港

點只淨係超迂迴,係要付出 21 天 + 21 天 quarantine 喎

angelaclaire 發表於 21-3-2 22:52
點只淨係超迂迴,係要付出 21 天 + 21 天 quarantine 喎

如英國去 荷蘭、法國 or 其他國家轉機,係米要隔離21日之後再飛返香港又 隔離 21日=42日??

sunny.moon 發表於 21-3-2 23:53
如英國去 荷蘭、法國 or 其他國家轉機,係米要隔離21日之後再飛返香港又 隔離 21日=42日??
...

總之你在英國逗留超過2小時就要去第三國家住21日,再返Hk隔離21日。

XYZABC 發表於 21-3-2 23:59
總之你在英國逗留超過2小時就要去第三國家住21日,再返Hk隔離21日。

42日 咁大半個暑假都冇咗!

...

如果到時歐洲有疫苗passport或者疫情回落可以互通,去歐洲玩半個月先返嚟香港隔離又得唔得呢?!
始終暑假距離現在有幾個月,仲有唔少變數,我樂觀啲諗隨住大家打疫苗會慢慢受控,到時可能已有英回港直航。又或有其他國家例如東京奧運會放寛入境..到6-7月會有更多途徑回來吧

...

現時其他國家隔離最多 14-16 天或有更少日數,但香港收緊第599H章下的規定,所有於過去 21 天曾逗留英國超過兩小時的人士(包括香港居民),將不會獲准登機前來香港。不准登機咪迫人飛去其他地方,兼當地隔離。個非邏輯係英國被列為極高危,於是要隔完才可登機,而美國印度爆多過佢就只被列為甚高危,所以由美印飛香港登機要求沒有以下這個限制 於 21 天有關期間未曾在相關指明地區逗留超過兩小時

A 組指明地區
(極高風險)
巴西、愛爾蘭、南非及英國

B 組指明地區
(甚高風險)
孟加拉、比利時、加拿大、厄瓜多爾、埃塞俄比亞、法國、德國、印度、印尼、哈薩克斯坦、尼泊爾、巴基斯坦、菲律賓、羅馬尼亞、俄羅斯、瑞士、土耳其、烏克蘭、阿拉伯聯合酋長國及美國

angelaclaire 發表於 21-3-3 01:45
現時其他國家隔離最多 14-16 天或有更少日數,但香港收緊第599H章下的規定,所有於過去 21 天曾逗留英國超 ...

各位, 請問 咁點算好? 讀書啫搞到走難咁!?

hongkeikei 發表於 21-3-3 01:27

如果到時歐洲有疫苗passport或者疫情回落可以互通,去歐 ...

你孩子去玩完再返?

sunny.moon 發表於 21-3-3 07:09
各位, 請問 咁點算好? 讀書啫搞到走難咁!?
我比較樂觀,現時英國三分一人口打咗疫苗,個案已大幅回落,之後幾個月佢地打哂疫苗,如果個案好低,香港無可能再禁飛,到時大把人會嘈啦!

幸福花海 發表於 21-3-3 08:19
我比較樂觀,現時英國三分一人口打咗疫苗,個案已大幅回落,之後幾個月佢地打哂疫苗,如果個案好低,香港無 ...

大把人嘈又如何,香港正苦現在對「民意」兩個字都冇感覺, 高高在上的人係聽不到、看不見的 。

katrinafu 發表於 21-3-3 09:33
大把人嘈又如何,香港正苦現在對「民意」兩個字都冇感覺, 高高在上的人係聽不到、看不見的 。
...
但呢個唔係民意問題,事實如果英國全民打哂疫苗又個案水平低,有咩理據禁飛呢?除非疫情仍不受控啦

幸福花海 發表於 21-3-3 10:04
但呢個唔係民意問題,事實如果英國全民打哂疫苗又個案水平低,有咩理據禁飛呢?除非疫情仍不受控啦 ...

我都好想放寬, 我都想孩子4月可重回學校上課。 但我看不到單憑當地成年人全民注射疫苗係咪成為解禁的因素 ,  呢個 疾控法例599 C-I 今次一下子延期6個月 到9月30日 , 如果是延期3個月都叫有D希望 。 我只看到係好有決心想清零與內地通關 ,和攪氣泡 。
可能我又好悲觀, 加上英國冇乜親朋戚友,就算有朋友,但一整個暑期,不是 十日八日 ,都不想麻煩到人 , 我一定要諗定最壞打算,唔可以到時先算 。

katrinafu 發表於 21-3-3 11:08
我都好想放寬, 我都想孩子4月可重回學校上課。 但我看不到單憑當地成年人全民注射疫苗係咪成為解禁的因素 ...

我都認同你嘅講法,我哋都要為小朋友打算,希望學校有最好嘅安排,我都想小朋友返去上實體課,但係如果要冒這個險,我會再考慮,我都唔覺得政府會放寬,因為今次係延長到9月30號

katrinafu 發表於 21-3-3 09:33
...

完全認同。心水清就會明白,因為不斷見到。