用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 海外入境強制檢疫至9月30日
樓主: Taimum
go

[英國] 海外入境強制檢疫至9月30日  

幸福花海 發表於 21-3-3 16:12
你監護人咁好,我監護人通知我地暑假咩都未必安排到,好似想我地唔好返去咁 ...

監護人公司同學校其實都唔想在港既同學回去,甘樣煩少好多野,反正學費/監護人費照收,可以只集中照顧已在英既學生。

如果聖誕已經回港既學生,復活節後又唔返去,全年只上左一個學期,政府好老土,我地呢D留英學生父母稅照交,已經無用政府子女教育資源,但被政府玩死。

PUIPUI2000 發表於 21-3-4 09:25
政府比人鬧得多,順得哥悄失嫂意,唯有一早落定 disclaimer.... 家長要衡量,自行決定去留。CX 3,4 月好多 ...

CX 英國回港航班已取消至31/5,而六月回港航班仍keep 住一班12:20 pm

yuyueng 發表於 21-3-4 10:11
監護人公司同學校其實都唔想在港既同學回去,甘樣煩少好多野,反正學費/監護人費照收,可以只集中照顧已在 ...
真心唔明,返來由機場直接去隔離酒店21日,前後檢測四次,點解仲唔夠,係都要為難啲學生,去留學變成有罪咁

小公主媽媽 發表於 21-3-4 10:29
CX 英國回港航班已取消至31/5,而六月回港航班仍keep 住一班12:20 pm

四月航班有取消,但再reschedule.....

YuYuMother 發表於 21-3-4 11:57
四月航班有取消,但再reschedule.....

只係網上見有得訂票,但其實直至現在一直無直航機返香港? 你們會否買定7月回港單程機票?

MrsFung 發表於 21-3-4 12:15
只係網上見有得訂票,但其實直至現在一直無直航機返香港? 你們會否買定7月回港單程機票? ...

我哋一直wait緊4月機票返香港(用分換),如果政府放寬又有機位就返。

其實而家睇CX網頁Easter前後都有航班,可以買機票,只不過到時唔知會唔會取消啫。

買的話我會等落實放寬先再買。

回覆 YuYuMother 的帖子

你想4月返港,係咪打算9月才再返英?

MrsFung 發表於 21-3-4 12:25

你想4月返港,係咪打算9月才再返英?

係呀女想返黎。九月未諗,情況不斷變化。到時再決定,都要睇下呀女點諗。

之前book Virgin Atlantic 3 月尾由倫敦返港仍未取消

係呀,所以大家都keep住booking 觀望住先啦。希望政府快啲放寬比英國航班入境。

醒目開學勳章

回覆樓主:

已經同左阿仔講左6月回來可能有阻滯, 有機會要喺杜拜或泰國隔離, 他知道後又覺得沒有什麼, 仲覺得有機會去杜拜觀光, 好開心啊!我尋日睇左酒店, 不算太貴, 我們是否太樂觀!?

3b 發表於 21-3-4 13:27
已經同左阿仔講左6月回來可能有阻滯, 有機會要喺杜拜或泰國隔離, 他知道後又覺得沒有什麼, 仲覺得有機會 ...

我仔同2個同學都有戲言話甘順便去杜拜玩3個星期,參觀下帆船酒店窩。

YuYuMother 發表於 21-3-4 12:41
係呀,所以大家都keep住booking 觀望住先啦。希望政府快啲放寬比英國航班入境。
...

希望政府3月尾比直航返黎啦,雖然我仔復活節唔返香港,不過如果3月尾開番,甘我可以訂定6月尾機票返港,9月初回英。3月尾英國都有1半人打左疫苗,我覺得有機會開番。

幸福花海 發表於 21-3-4 09:33
雖然惜施延長至9月30日,但最後加咗呢句
食衞局指出,延長有關規例有效期不代表現行限制持續不變直至有效期 ...

所以呢啲真係要家長自行決定, 如果 到時真係冇機返嘅時候冇得再怨政府

四月返英國唔知有冇機會取消10日隔離?

kct18 發表於 21-3-4 20:52
到步後,做測試。5日隔離。

kct18 發表於 21-3-4 20:52

有冇機會就唔知,不過而家就要£210+10日隔離,如果想5日隔離,就£210+私家COVID-19 test££在第五日,收到陰性結果就可以完成隔離,用£買五日自由

https://www.gov.uk/uk-border-control/ending-self-isolation-early-through-test-to-release

cfs 發表於 21-3-4 22:50
有冇機會就唔知,不過而家就要£210+10日隔離,如果想5日隔離,就£210+私家COVID-19 test££在第五日, ...

請問幾多£做第五日test?

kct18 發表於 21-3-4 22:51

請問幾多£做第五日test?

冇指定,自己搵私家做

https://www.gov.uk/government/publications/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing

yuyueng 發表於 21-3-4 10:11
監護人公司同學校其實都唔想在港既同學回去,甘樣煩少好多野,反正學費/監護人費照收,可以只集中照顧已在 ...

我覺得政府會等香港同星加坡重新開啟旅遊戲泡之後, 先會放寬英國航機回港, 旅遊氣泡比較有經濟效益。