用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 海外入境強制檢疫至9月30日
樓主: Taimum
go

[英國] 海外入境強制檢疫至9月30日   [複製鏈接]

angelaclaire 發表於 21-3-3 11:35
完全認同。心水清就會明白,因為不斷見到。

Because they only follow the instructions from Saiwan.

summerhotel1 發表於 21-3-5 03:11
我覺得政府會等香港同星加坡重新開啟旅遊戲泡之後, 先會放寬英國航機回港, 旅遊氣泡比較有經濟效益。
...

但開啟直航系有實際需要,無拿拿叫未成年學生點轉機停留22日再返港,其實就算開左旅遊氣泡又有幾多遊客?不如比留學生直接返黎酒店隔離21日,救唔少酒店同餐飲。

王家爸爸    發表於 21-3-5 13:39

hongkeikei 發表於 21-3-3 01:27

如果到時歐洲有疫苗passport或者疫情回落可以互通,去歐 ...
按目前, 係香港, 好一些不願意接受疫苗接種.
可能, 香港在未來兩年, 不能達成群體免疫的效果.

上星期, 睇Bloomberg, 以色列已經是78%.接種.
英國是19%, 美國是20%.

香港防疫, 要兩年才可完成.

醒目開學勳章

stillgood20 發表於 21-3-5 11:28
按目前, 係香港, 好一些不願意接受疫苗接種.
可能, 香港在未來兩年, 不能達成群體免疫的效果.

當開放給其他歲數人士接種, 數字應該會上升快些, 我們全家等待中

yuyueng 發表於 21-3-5 09:04
但開啟直航系有實際需要,無拿拿叫未成年學生點轉機停留22日再返港,其實就算開左旅遊氣泡又有幾多遊客?不 ...

我聽喺旅發局做嘅朋友講, 政府同星加坡開啓旅遊氣泡只係想做一個先例, 用呢個例子經驗去同其他國家開, 我聽聞7月都會同泰國開。
其實唔知係要救酒店,其實主要係旅行社同領隊, 以至到整個香港attractions industry.
我認為只要成功開旅遊戲泡, 政府就會開返英國返香港航班, 所以我覺得暑假一定ok。

summerhotel1 發表於 21-3-5 16:43
我聽喺旅發局做嘅朋友講, 政府同星加坡開啓旅遊氣泡只係想做一個先例, 用呢個例子經驗去同其他國家開, 我 ...
我覺得必須要睇疫情發展,如英國疫情喺疫苗下大幅放缓,政府必须立刻讓港人回港,因學生唔係去旅遊,係有急切需要,同星加坡泰國既旅遊發展唔應該扯上關係

幸福花海 發表於 21-3-5 17:57
我覺得必須要睇疫情發展,如英國疫情喺疫苗下大幅放缓,政府必须立刻讓港人回港,因學生唔係去旅遊,係有急 ...

我絕對同意你嘅講法, 但可能站在政府嘅立場上, 星加坡香港旅遊戲泡從去年十一月已經暫停, 佢應該會想重新啟動, 然後先再處理12月開始被困英國的港人。
我始終認為五六月應該有航班可以回港。

幸福花海 發表於 21-3-5 17:57
我覺得必須要睇疫情發展,如英國疫情喺疫苗下大幅放缓,政府必须立刻讓港人回港,因學生唔係去旅遊,係有急 ...

英國每日確診人數,已由最高6萬幾,下跌至6千幾

sleung2020 發表於 21-3-5 06:58
Because they only follow the instructions from Saiwan.

Agree, 明眼人都睇得出呢個政府所做嘅一切不是為市民着想,而是向上面交差

幸福花海 發表於 21-3-1 09:40
我諗應該會因應疫情發展,今日英國已回落至6千幾,到時七月佢地打哂疫苗,個案落到好低水平的話,如仍禁香 ...
好難講喇,昆士蘭一直零本地感染,但仍要21天隔離。

apple000 發表於 21-3-5 22:11
隔離預咗,但唔可以無理據下禁香港人回港

yuyueng 發表於 21-3-4 14:52
我仔同2個同學都有戲言話甘順便去杜拜玩3個星期,參觀下帆船酒店窩。

想請問下你知唔知英國飛杜拜要隔離幾多日?有冇話要住邊啲指定隔離酒店?我想考慮下,阿仔4月尾想番香港

scso 發表於 21-3-5 22:10

Agree, 明眼人都睇得出呢個政府所做嘅一切不是為市民着想,而是 ...

睇法一樣 !

summerhotel1 發表於 21-3-5 18:56
我絕對同意你嘅講法, 但可能站在政府嘅立場上, 星加坡香港旅遊戲泡從去年十一月已經暫停, 佢應該會想重新 ...

I guess not that soon. First, govt does not want to take any risk. Second, govt wants to give some trouble to those who leave HK for the UK.

apple000 發表於 21-3-5 22:11

因中國依家同澳洲關係差,事緣追溯到澳洲話要調查COVID-19起源,之後中國唔買澳洲木材、紅酒、龍蝦...以為自己有14億人好巴閉,唔買就會導致澳洲損失慘重最終會向中方跪低,點知相反得到多國支持狂買紅酒龍蝦
政府明知每年暑假好多留學生會返香港,專登把抗疫令延至9月30日,連我呢啲師奶仔從來唔理政治唔識政治都睇得出啦,成日亂抗疫、亂封區,有啲common sense都知道唔work啦,玩死香港市民

angel_laam 發表於 21-3-5 23:50
想請問下你知唔知英國飛杜拜要隔離幾多日?有冇話要住邊啲指定隔離酒店?我想考慮下,阿仔4月尾想番香港
...
英國入杜拜唔需要隔離,落機做1次test,等到出結果就自由.無指定酒店自己訂.不過留意下英國入杜拜既要求有無增加左,我知既係1月份資訊.過冷河22日可以回香港.另一個選擇係曼谷,不過手續多小小.東南亞國家物價酒店各方面都好小小.

angel_laam 發表於 21-3-5 23:50
...
我未走過,不過現時係21日內曾起英國停留既都唔比返香港,咁即係起碼留22日至可以返香港。其實有D擔心起香港、英國以外地方留三星期以上,萬一起當地感染或生病之類無人幫佢。

cfs 發表於 21-3-6 09:29
英國入杜拜唔需要隔離,落機做1次test,等到出結果就自由.無指定酒店自己訂.不過留意下英國入杜拜既要求有無 ...

https://www.gov.uk/guidance/transport-measures-to-protect-the-uk-from-variant-strains-of-covid-19
UAE has been on the red list since 29 Jan 2021

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice/dubai-travel-corridor-uae-covid-restrictions-b1785906.html

"In short, no. After 1pm on 29 January, there are no direct flights between England, Scotland and Wales and the UAE after the Gulf nation was placed on the UK’s “red list” of countries."

我唔駛去Dubai呀同埋係唔比入英國,可以出英國,我要過冷河都選曼谷,我鐘意食泰菜多啲

yuyueng 發表於 21-3-6 10:27
我未走過,不過現時係21日內曾起英國停留既都唔比返香港,咁即係起碼留22日至可以返香港。其實有D擔心起香 ...
我揀左泰國,當地9成以上既人戴口罩,酒店做既清潔都好足,好多地方都要scan類似安心出行,我見餐廳食完野佢地抹完枱仲用消毒劑喷枱和櫈,咁當然我唔去街邊小店。我咁講雖然衰衰地,但今次去泰國無遊客,週圍好好行,D人對我地好好,好正。一

‹ 上一主題|下一主題